Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chcete sa zbaviť rýchlo NÁDCHY? 4 tipy od odborníkov, ako sa cítiť lepšie už ZA 24 HODÍN!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

To posledné, čo chcete pár dní pred Vianocami, je ochorieť. Ak k tomu dôjde, ešte stále nie je neskoro! Stačí len vytiahnuť účinné zbrane, ktoré vás vrátia do pôvodného stavu.

Dostatok odpočinku a hydratácia sú dva z najlepších, overených spôsobov, ako sa dostať z nepríjemného stavu. Je však dosť možné, že to potrvá niekoľko dní. Odborníci uvádzajú, že existujú aj iné tipy, ako zahnať nádchu, bolesť hrdla a kašeľ už za 24 hodín, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Dajte si horúcu sprchu

Teplý kúpeľ alebo sprcha môžu zmierniť bolesti, čo je jeden z nepríjemných vedľajších účinkov vírusov, číhajúcich v zimnom období. Zostať v teple môže skutočne pomôcť znížiť príznaky prechladnutia, tvrdí Dr Simon Clarke, odborník na infekčné choroby z University of Reading.

"Ak je vám zima a potrebujete si zvýšiť telesnú teplotu, kúpeľ alebo sprcha je jedným zo spôsobov, ako to urobiť," radí odborník, podľa ktorého vás zahreje a navyše, para v sprche, tiež prečistí upchaté dutiny tým, že zriedi hlien. Tak sa ho ľahšie a rýchlejšie zbavíte. 

Chcete sa zbaviť rýchlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lekárnik Thorrun Govind odporúča, aby ste si naplnili misku plnú horúcej vody a vdychovali paru, aby ste získali rovnaké výhody.

"Ak sa zhlboka nadýchnete pary, môže to spôsobiť, že hlien bude redší a pomôže mu to trochu lepšie odtekať," vysvetľuje lekárnik. 

Horúca voda v sprche alebo vani tiež zvyšuje prietok krvi, čo uvoľňuje a upokojuje svaly – zbaví vás nepríjemnýc hbolestí.

Choďte na rýchlu prechádzku

Ak sa cítite vyčerpaní, ísť do chladu, ktorý je vonku, je to posledné, na čo máte chuť. Naberte odvahu! Podľa odborníkov by prechádzka mohla naozaj pomôcť. V spojení s čerstvým vzduchom ide vždy o dobrý nápad, čo sa týka vplyvu na zdravie. Dokonca Mayo Clinic tvrdí, že cvičenie môže dočasne zmierniť váš upchatý nos otvorením nosových priechodov. Na druhej strane, nie každý je schopný ísť na prechádzku. 

Chcete sa zbaviť rýchlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pravdepodobne chcete len odpočívať a spať a zostať v teple. Mali by ste sa vyhýbať kontaktu s inými ľuďmi, kým sa nebudete cítiť lepšie," radí Govind. 

Pravidelné cvičenie tiež časom posilní váš imunitný systém, čo by vám mohlo pomôcť z dlhodobého hľadiska.

Jedzte kari

Kari môže byť odpoveďou na vaše trápenie.

„Osobne si myslím, že to funguje. Nie som si vedomý žiadneho vedeckého základu, ale jedenie korenistých jedál spôsobí, že akoby viac ožijete," vysvetľuje účinky kari Dr Clarke. 

Chcete sa zbaviť rýchlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedným z dôvodov môže byť fakt, že koreniny dráždia vaše dýchacie cesty, čo ich otvára. Odblokujú váš nos a umožní vám ľahko dýchať. Dr Clarke pripúšťa, že samotní odborníci si nie sú 100% istí, prečo to funguje. The Common Cold Centre na Univerzite v Cardiffe zistilo, že korenisté jedlo pomáha k vytváraniu väčšieho množstva slín, čím znižuje príznaky kašľa a bolesti hrdla. Okrem toho kari jedlá sú plné vitamínov, ktoré ničia vírusy.

Ingrediencie, ako je cesnak a zázvor, ktoré sa pridávajú na jedál, sú bohaté na zinok, ktorý pomáha v boji proti rinovírusu, spôsobujúceho prechladnutia. 

Popíjajte horúci nápoj

Šálka vám skutočne pomôže cítiť sa lepšie. Profesor Ron Eccles a jeho tím z Cardiff University's Common Cold Centre študovali účinky konzumácie upokojujúceho horúceho nápoja na upchatý nos. Štúdia z roku 2008 v časopise Rhinology zistila, že horúci nápoj poskytuje okamžitú úľavu od nádchy, kašľa, kýchania, bolesti hrdla, zimomriavok a únavy. Nápoj pri izbovej teplote však zmiernil iba príznaky nádchy, kašľa a kýchania.

Chcete sa zbaviť rýchlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Akýkoľvek horúci nápoj zmierni väčšinu príznakov bežného prechladnutia, najmä bolesť hrdla a kašeľ," povedal profesor Eccles.

Uskutočnil klinickú skúšku, ktorá testovala túto teóriu na likéri z čiernej ríbezle, ktorá pomáhala upokojiť bolesť hrdla.

"Akákoľvek horúca chutná tekutina podporí slinenie a sekréciu hlienu a upokojí zapálené hrdlo," dodáva odborník.

Tak ako vám môže pomôcť horúca sprcha a vlhkosť vo vzduchu, podobne je to aj s parou v horúcom nápoji, ktorá zmäkčí a rozloží hlien, čo vám umožní ľahšie dýchať. Govind taktiež upozorňuje na pitie veľkého množstva tekutín, pretože to udrží vaše sliznice hydratované. Ak sú tieto tekutiny teplé, o to lepšie! Budete sa cítiť o poznanie lepšie. 

Viac o téme: ZdravieChorobaLiečbaPrechladnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9