Ako piť a redukovať následky konzumácie alkoholu? TIPY, ako zvládať víkendy (1. časť)

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-28 12:15:00

Nehrajme sa na skrývačku! Alkohol tu bol, je a bude. Všetci vieme, aký je nezdravý, napriek tomu je pitie na Slovensku takmer národným športom, a to nielen v sociálne nižších vrstvách. Zaujímavé je, že mnoho ľudí dokáže v priebehu víkendu sabotovať aj celotýždňovú snahu optimalizácie svojej životosprávy.

A tak sa opäť raz zamýšľam, či by tu mohol byť spôsob ako to celé nejak hacknúť, dopriať si a neodpáliť si produktivitu ďalšieho dňa? Čítajte ďalej, získajte efektívny protokol vhodných suplementov pre detoxikáciu a zistite ako minimalizovať daň, ktorú všetci platíme za konzumáciu alkoholu.

Čítajte tiež: Je rovnako nebezpečná ako obezita a fajčenie: Z osamelosti sa dá ochorieť!

Tipy na zdravú párty aj tak nikoho nebavia

Úprimne poviem hneď na začiatku, že ak ste niektorí pohoršení a očakávate varovný článok o tom, aký je alkohol zlý, či metlou ľudstva, radšej ani nečítajte ďalej. Cieľom tohto článku totiž nie je moralizácia a detailné rozoberanie toho, ako je lepšie riešiť párty bez chleba a vína…

Naopak, mojim záujmom je adresovať realitu a jeden z najväčších problémov, pre ktorý ľudia zlyhávajú v budovaní kondície, vytrvalosti a silného organizmu pre zdravie, pozitívne emócie a dosahovanie svojich úspechov. 

Rovnako, ak očakávate nejakých 5 osvedčených tipov ako na “jarnú očistu”, tak si radšej kúpte nejaký pekný obrázkový časopis. Podobných článkov je tam viac než dosť. Škoda len,  že väčšina ľudí aj keď vám bude tvrdiť aké skvelé su tieto recepty, tak si pri najbližšej príležitosti dá „fajný langoš“ s pivom. „Veď to ja len raz za čas“…Pýtam sa, naozaj!? 

Poďme sa teda radšej zamerať skôr na možný reálny progres a motiváciu k tomu, ako zlepšiť svoje víkendové návyky, keďže mnoho ľudí svojou neznalosťou, a nedbalosťou dokáže jedným večerom geniálne odsabotovať aj celotýždňovú snahu o zlepšenie životosprávy!

Alebo inak povedané, opäť sa raz opriem o princíp 80/20, ktorý je historicky aj empiricky tou najlepšou cestou k úspechu a udržateľným výsledkom, než ako by sme sa hrali na doktora Brokolicu a odporúčali si tu raw, vegan nealkoholické šampanské s prídavkom spiruliny a chia semiačok. 

Aké veľké zdravotné dane zaplatíte je na každom z nás…

Problém a realita je totiž taká, že väčšina Slovákov bude radšej deň hladovať, ako by si odoprela na mesiac nejaký ten drink. Na druhej strane, prečo aj nie, keď hladovka je vlastne prospešná a ak viete ako na to, pár drinkov vás v sobotu večer úplne nezabije. Rovnako si myslíim, že ak je pre vás váš obľúbený drink odmenou za vaše nasadenie a istou formou relaxu, tak môže byť normálnou súčasťou socializácie a vysnívanej „Dolce Vita“. Avšak stále upozorňujem, treba vedieť, ako na to,  a predsa len si úprimne uvedomiť, že za každú blbosť čo do tela vložíme, zaplatíme daň. 

V tomto prípade mám pre vás však dobrú správu: Daňový zákon nás v tomto prípade nelimituje a je len na našej šikovnosti a vedomostiach, ako si dokážeme užívať gastronómiu a platiť minimálne dane. Alebo zaujmeme ignorantský postoj a budeme si alibisticky nahovárať, že nám to stojí za to, takto sa však celá vysoká daň nakumuluje do zrýchleného starnutia, oslabenej kondície a čo je najhoršie, do zhoršujúcich sa mentálnych schopnosti. 

Keď si to tak vezmeme, pár kíl navyše vám síce nemusí prekážať, ale ak začnete po tridsiatke zabúdať, stratíte schopnosť zvládnuť veľké množstvo informácií a pre oslabené schopnosti učenia a motivácie začnete na svet nazerať depresívne, nakoľko je pre vás táto predstava lákavá?

Áno už počujem “majstrov sveta”, ktorí si vždy nájdu argumenty, že je to súčasťou ich práce, networkingu, a že pri pive sa kontakty nadväzujú najlepšie…

Ja však verím, že ako čitatelia tohto blogu máte iný postoj a takéto výhovorky nie sú súčasťou vášho slovníka a nastavenia mysle. Pozrime sa teda na to, ako spojiť príjemné s (ne)užitočným tak, aby sme sa zabavili a čo najviac znížili negatívny dopad na našu produktivitu a celkové zdravie. 

Naštudujme si a vytestujme autopilota, pravidlá, o ktoré sa budeme vedieť oprieť a fenomenálne si užiť párty. Dobre sa najesť, rozumne vypiť a ideálne kráľovať tanečnému parketu, či dominovať v inteligentnej debate pre úspešný networking. 

5 krokov ako hacknúť párty a nerozbiť sa!

Pri tom, ako zvládať víkendy a nerozbiť sa, nám v podstate ide o 2 hlavné východiská:

1. Minimalizovať príjem toxínov a agresorov
Cukor, lepok, alkohol, histamíny, biogenické amíny a iné. A keď sa nepodarí, tak…

2. Maximalizovať detoxikáciu 
Vitamíny, minerály, aminokyseliny, voda a cool nutraceutiká. Z tohto pohľadu začíname správym výberom kvalitky s najmenším toxickým vplyvom.

1. krok: Vyberte si kvalitný alkohol s najnižším toxickým vplyvom

Asi mi dáte za pravdu, že zo sladkého bolí hlava! Okrem cukru nám však v alkohole ide aj o dalšie bi/produkty fermentácie, či vytvárania chutí ako sú farbivá, karamelizácia, či zrenie. Z tohto pohľadu sú praradoxne lepšie čisté biele alkoholy, ako napríklad polosuché víno, či sedatívne a lepkové pivo. 

V poradí od najlepších po najhoršie (+ farby semaforu), by sme mohli zoradiť:

Vodka, tequila, gin, whisky, čisté ovocné destiláty (“domáca”), cider, suché šampanské, suché biele víno (ideálne BIO a 0 mg histamínu),  suché červené víno (mladšie, v sude max. do 12 mesiacov, ideálne s min. histamínu), dezertné vína, pivo, koňak, brandy, rum, ovocné pálenky, likéry a sladké koktaily. Pokiaľ ste citliví na histamíny, tak je pre vás červené víno problematické, preto treba vyberať ľahšie mladšie vína.

Bohužiaľ, asi sklamem väčšinu “borcov” ako hovoria v Čechách, ale pokiaľ nie ste metabolickou výnimkou, tak pivo nie je pre chlapov bohviečo. Okrem množstva sacharidov výraznejšie oslabuje produkciu testosterónu, čo môžete na sebe odsledovať tak, že namiesto pevných prsných svalov s minimom tuku (to, že ho máte na bruchu by malo stačiť), sa vám tuk pekne ukladá aj hore a začínate tak konvertovať viac estrogénovým ženským smerom.

A aj keď si poviete, že sa vám ženské prsia páčia, tak asi nie na vlastnom tele.

Pozor! Doležité je uvedomiť si, že porovnávame 1 porciu, a teda rôzny objem! A teda 0,4 l piva, 2 dcl vína a 0,04 cl tvrdého alkoholu, preto neplatí, že 3 vodky sú lepšie ako 1 pohár vína. Pričom jedno pivo k steaku za odmenu po futbale môže byť lepšou voľbou ako rozvarené rizoto a fľaša stolového vína. 

Opäť raz, nebudme alibisti a neobhajujme si to, čo by asi vyhovovalo väčšine.

2. krok: Pite veľa vody, aj za každým drinkom

Predtým, ako telo eliminuje toxíny, najprv ich rozpustí vo vode, aby vás ešte viac nerozbili, keď sa dostávajú z tela. Celkovo platí: dvakrát toľko vody ako drinku. To je však opäť raz problém piva! Čo myslíte, koľko ľudí vypije po veľkom pive aj veľký pohár vody? Minerálky môžu byť výborným pomocníkom vzhľadom k tomu, že alkohol viaže a odčerpáva aj poriadny kus minerálov z tela.

Nenechajte si ujsť ďalšie kroky, ako zvládať víkendy i s konzumáciou alkoholu, ktoré vyjdú v ďalšom článku už budúci týždeň!

O odborníkovi

Podnikateľ, inovátor, biohacker a dobrodruh. Tak sa dá charakterizovať Dušan Plichta, ktorý svoju vášeň pre chutné jedlo a vylepšovanie životosprávy premenil do značky Powerlogy. Ide o koncept funkčných potravín čistej chuti, ktoré dodávajú kvalitnú energiu pre telo aj mozog. Vďaka inovatívnemu prístupu zlepšuje stravovacie návyky mnohým domácnostiam na Slovensku i v Českej republike. Viac sa o Dušanovi dočítate na www.dusanplichta.com

 

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie prevencia Dušan Plichta

2020-01-28 12:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Dušan Plichta radí

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia