7 jednoduchých krokov k okamžitému zlepšeniu trávenia: V priebehu týždna dosiahnete výsledky!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-15 12:00:00

Optimálne trávenie je základom zdravia a celkového wellbeingu. Čoraz viac ľudí má však problémy. Objavujú sa rôzne intolerancie a zápaly. Výživový poradca Dušan Plichta prezradil, ako posilniť mikroflóru pre dobré trávenie.

Vedeli ste však, že aj trávenie je z veľkej časti závislé od stresu a oslabenej produkcie tráviacich štiav a enzýmov? Spoznajte dôležité kroky optimalizácie a posilnite vašu mikroflóru pre dobré trávenie, zdravie a naozaj lepšiu náladu. Čudovali by ste sa, ale mnoho zlých emócií a hnevu vychádza práve zo zlého trávenia.

Čítajte tiež: Najzdravší olej zo semienok: Zázrak z čiernej rasce zoštíhľuje a zvyšuje plodnosť!

Kľúčové faktory vplývajúce na trávenie

Dobré trávenie nemusí byť komplikované. Avšak uznajme si, že často si ani neuvedomujeme všetky faktory, ktoré vplývajú na náš žalúdok. Zároveň si treba priznať fakt, že problémy s trávením, zapáleným žalúdkom, či ďalšími nepríjemnými záležitosťami ako sú zápcha, či hnačky sú dôsledkom pravidelných a nesprávnych návykov vášho životného štýlu. 

Zámerne zdôrazním životný štýl, aby sme si nemysleli, že len v jedle sú ukryté všetky odpovede na naše problémy. Faktorov je vždy viacero a tak nám neostáva nič iné, ako spraviť rozhodnutia pre pozitívnu zmenu svojho prostredia a vplyvu na naše konanie.

Zamyslime sa nad zmiernením negatívnych vplyvov:

  • množstvo cukru vo výžive
  • množstvo „chémie“ a umelín vo výžive
  • konzumácia nekvalitnej kávy a spracovaných mliečnych výrobkov
  • individuálne alergie
  • individuálne intolerancie
  • hormonálna regulácia
  • emócie a vzťah k jedlu
  • spôsob konzumácie jedla, prežúvanie
  • zlé baktérie, plesne a parazity
  • antibiotiká a oslabená črevná mikroflóra
  • kvalita spánku a večerného trávenia
  • produkcia žalúdočnej kyseliny a enzymatická výbava
  • elektomagnetický smog a množstvo denného svetla
  • environmentálne toxíny a vplyv toxicity na nás
  • pohyb a dýchanie
  • atď…

Vidíme, že zase sa raz nebudeme nudiť a nenájdeme len jednu zaručenú príčinu problému. Niekedy to vyzerá až dosť katastroficky, že v akom svete to žijeme. Nemyslím si však, že je to až také zlé. Trúfam si garantovať, že ak zodpovedne aplikujete nasledovné kroky, a budete sa celkovo orientovať na postupné zlepšovanie, už v priebehu jedného týždňa dosiahnete želané výsledky.

7 krokov k okamžitému zlepšeniu mikroflóry a trávenia

1. Jedzte len kvalitné potraviny bez cukru, éčiek, konzervantov a LEPKU

Myslím, že ako čitateľom môjho blogu, ktorí už majú minimálne základné znalosti, je vám to jasné! Preto tento prvý predpoklad ani nerátam ako konkrétne odporúčanie.  Avšak, nechám už na vás, či ostanete len pri čítaní tohto článku, alebo preklopíte poznanie aj do vašej reality. Lepok spomínam schválne, hoci je to kontroverzná téma. Dovolím si však povedať, že ak máte problémy s trávením, jeho eliminácia len a len pomôže. Súčasný výskum ukazuje, že celiakia je jedna vec, ale intolerancie sú druhá a možno ešte aj vážnejšia. Prečo?

Pretože ešte nemáme dostatočne vyvinutú diagnostiku a pravidelným dráždením imunity si z dlhodobého hľadiska môžeme nerozvážnou a vysokou konzumáciou lepku naozaj prihoršiť. 

Jednoducho, nechcem tu stresovať nad kúskom chleba či občasnej sladkosti, ale treba si uvedomiť, že čím viac lepku dokážeme eliminovať, tým lepšie podporíme prevenciu nášho zdravia. Často pritom stačí len deň vopred naplánovať, kde a čo si dáte na obed. K tejto téme odporúčam štúdie Alessia Fassana, svetovo uznávaného odborníka na oblasť intolerancií a hosťujúceho profesora na Lekárskej fakulte Harvardskej univerzity. Pán Fassano je aj zakladateľom Centra pre výzkum celiakie v nemocnici MassGeneral v Bostone a za svoje inovatívne objavy bol ocenený viacerými cenami. 

2. Vyhnite sa pro-zápalovým jedlám a potravinám

Možno si na seba upletiem bič, ale poviem rovno, že ak cítite problémy, tak je treba na čas vysadiť aj kávu. Neznamená, že je generálne nezdravá, ale pre danú situáciu je nevhodná. Samozrejme oveľa silnejším faktorom je alkohol, spracované mliečne výrobky a tuky s obsahom omega-6 mastných kyselín. Takto sa konkrétne dostaneme k tomu, že kým divina so zeleninou na olivovom oleji a plátkami domáceho bio masla je super, tak pečené vykrmované kurča s hranolkami a majonézou je dosť zlé! Takto sa dostaneme aj k tomu, že nie je mlieko ako mlieko a pasterizovaná komerčná biela voda v supermarketoch spraví viac zla ako dobra.

Treba si kriticky zvážiť situáciu, no nerobiť celoživotné závery typu: mliečne výrobky zahlieňujú a mäso prekysľuje! Komerčné mäso, spracované mliečne záležitosti, cukor, éčka, dusitany a oxidované tuky však naozaj pôsobia pro-zápalovo.

3. Doplňte poctivé potraviny s vysokým obsahom probiotík

Aj keď sa o tom hovorí všade, stále je len malé percento ľudí, ktorí majú dostatok probiotík vo výžive. Zabudnime, že „acidko a aktívia“ vyriešia to, čo treba. Sú slabé a vlastne o ničom. Opäť potrebujeme ísť viac k poctivosti domáceho kefíru, žinčice, bryndze, či fermentovanej zeleniny. Kyslá kapusta, kimchi, či nakladaný karfiol, to je už iné kafé! Kvalitný výživový doplnok tiež nie je na škodu, len sa treba dobre zorientovať a vybrať kvalitu, za ktorú sa oplatí zaplatiť.

4. Nezabudnite na prebiotiká

Probiotiká potrebujú z niečoho žiť! A tak kým nebude vo výžive dostatok rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, nepohneme sa ďalej. Opäť sa raz dostávame k hodnote konzumácie zeleniny, a aj keď vám niektoré záležitosti nechutia, vždy sa dá nájsť niečo dobré. Navyše čím viac zelenej a listovej, či hľuzovej zeleniny, tým lepšie. Ak vám to vyhovuje, pokojne doplňte zelený jačmeň, chlorelu, aj formou zelených drinkov. Nie že by som z toho robil zázrak, ale považujem to tiež za dobrú cestu, ako do seba dostať hodnotnú a efektívnu výživu.

5. Pite dostatok kvalitnej a čistej vody

Kvalitná a čistá voda je základom nielen pre svaly a mozog, ale aj pre detoxikáciu a trávenie. Pite pravidelne kvalitne a keď sa vám žiada, tak trošku aj počas jedla. Ideálne sú preto polievky a zeleninové jedlá, ktoré obsahujú dostatok vody. Vedeli ste, že najvyužiteľnejšou a najefektívnejšou energiou pre telo je voda s dobrým tukom? Aj preto vám taký poctivý vývar dodá želanú energiu a aj preto funguje kvalitná káva s maslom a MCT.

6. Stimulujte trávenie vybranými špecialitami ako je napríklad protizápalová kurkuma

Bylinky, korenie, špeciálne plody už od nepamäti pomáhali ľudstvu. V podstate asi budeme súhlasiť, že ak by sme žili v súlade s prírodou, tak sme zdraví ako buky. Realita je však trochu iná, čo nám však nebráni zakomponovať do výživy super užitočné záležitosti, niekedy nazývané aj superfoods. Vyberám zoznam horkých a kyslých vecí, ktoré naozaj a reálne fungujú: kurkuma, čierne korenie,  zázvor, citrón, limetka, mäta, bazalka, medvedí cesnak, horský med, petržlen, koriander, macerované byliny v alkohole, zelený čaj, pu ehr,…

Nie nadarmo sa hovorí, že tráviaci trakt až z 80% zodpovedá za silu imunitného systému. Črevný mikrobióm je súhrn baktérií v hrubom čreve, ktoré majú na starosť premenu nestráviteľných zvyškov potravín, hlavne vlákniny, na ďalšie metabolity a plyny. Určite si dokážete predstaviť, akú paseku dokáže narušená črevná mikroflóra narobiť. 

V tomto prípade je pre mňa najviac nápomocná bioaktívna kurkuma v kombinácii s čiernym korením.  Predstavte si taký slepačí vývar s kurkumou je hotový liek a pôsobí ako balzam pre váš tráviaci trakt. Kurkuma a kurkumín boli rozsiahlo študované pre ich úlohu pri liečbe rakoviny a prevencii rakovinových buniek, s mnohými sľubnými nálezmi v štúdiách na zvieratách a ľuďoch.

Tak ma okrem vedy presvedčila aj osobná skúsenosť preto, aby som si vytvoril špecifickú funkčnú zmes korenia v kombinácii s adaptogénmi. Vznikol tak Turmeric Mix ako veľmi univerzálne riešenie do domácej kuchyne. 

7. Zvýšte príjem kolagénu a teplých polievok

Dostávame sa k obľubenej časti mojich klientov, kedy odporúčam napríklad domácu tlačenku, a kľudne aj mastnejšie vývary, polievky a vnútornosti.

Samozrejme dôležitá je kvalita mäsa a kostí, ale čím viac kolagénu do seba dostanete, tým lepšie. Či už si zoberiete čínsku medicínu, ajurvédu, alebo aj aktuálne trendy vo funkčnej výžive, prídete na to, že polievky, chrupavky a želatína majú veľmi pozitívny vplyv na trávenie a zdravie vášho žalúdka. Tu nám svojim spôsobom zlyháva čisto surová „raw“ strava. Ale o tom už v ďalšom článku. Ak nemáte možnosť prípravy vývarov a podobných špecialít, tak môžete vyskúšať efektívne suplementovať Powerlogy Kolagén. Ja preferujem čištú formu a top kvalitu, ktorej tandardy mám plne pod kontrolou. 

EXTRA dôležitý tip na záver: jedzte uvedomelo, v kľude a s radosťou

Alebo radšej hladujte, prípadne si dajte iba polievku. Ak jete rýchlo a v strese, vaše trávenie bude vŕazne horšie.  Možnosťou je ešte suplementácia HCl, žalúdočnej kyseliny, ktorá čiastočne pomôže, avšak kým si na jedlo nevyhradíte adekvátny čas a prostredie, tak radšej nejedzte! Pohladujte počas dňa a zjedzte potom radšej viac doma v kľude. Uznáte totiž, že stres je asi najsilnejším faktorom vplyvu a určite sa vám stalo, že aj bežne stráviteľné jedlo vám niekedy sadlo brutálne ťažko. 

Ako som na úvod spomínal, trávenie nemusí byť komplikované! Ak však máte problém, tak si to naozaj vyžaduje zodpovedný prístup, možno niekedy aj čiastočné hladovanie pre lepšiu obnovu enzymatických systémov. 

Dôležité je, aby sme si naozaj uvedomili, že v žalúdku je náš druhý mozog, a že to, čo jete a aký životný štýl žijete, ovplyvňuje aj vaše myslenie a zvládanie stresu. A myslím, že všetci chceme, aby nám to kreatívne myslelo a boli sme toho schopní zvládať viac. Alebo nie?

O odborníkovi

Podnikateľ, inovátor, biohacker a dobrodruh. Tak sa dá charakterizovať Dušan Plichta, ktorý svoju vášeň pre chutné jedlo a vylepšovanie životosprávy premenil do značky Powerlogy. Ide o koncept funkčných potravín čistej chuti, ktoré dodávajú kvalitnú energiu pre telo aj mozog. Vďaka inovatívnemu prístupu zlepšuje stravovacie návyky mnohým domácnostiam na Slovensku i v Českej republike. Viac sa o Dušanovi dočítate na www.dusanplichta.com. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie trávenie Dušan Plichta

2020-01-15 12:00:00  |  Foto: gettimages.com  |  Zdroj: Dušan Plichta radí

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia