Banálny návyk môže UĽAHČIŤ prevenciu a liečbu COVIDU: Sila bežného NÁPOJA!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-17 12:30:00

Neskutočné, čo sa podarilo našim odborníkom zo Slovenskej akadémie vied. Zaslúžili sa o objav, vďaka ktorému sa zrejme zníži šanca nakazenia covidom a tiež liečba bude jednoduchšia.

Slovensko sa pravdepodobne dostane do väčšieho povedomia širovej a hlavne odbornej verejnosti, ktorá sa snaží neustále hľadať nové spôsoby, ako efektívne bojovať proti novému koronavírusu. Najnovšie zistenie vedcov z Ústavu molekulárnej biológie SAV v spolupráci s Medical University of Vienna pod vedením Vladimíra Leksu bolo zverejnené v prestížnom odbornom časopise Frontiers in Immunology

Čítajte tiež: Sledujte svoje NOHY: Ich FARBA upozorní na vysoký CHOLESTEROL v krvi!

Účinná látka v materskom mlieku

Podľa expertov glykoproteín z ľudského mlieka - laktoferín, jeho bioaktívny produkt laktofericín, ako aj syntetický peptid odvodený od laktofericínu blokujú infekciu SARS-CoV-2 v bunkových kultúrach, uvádza sa v tlačovej správe ústavu. Podľa štúdie prírodné a syntetické peptidy by mohli podporiť prevenciu a liečbu COVID-19.

Ako objasnil mechanizmus blokády Vladimír Leksa, laktoferín sa po trávení štiepi pepsínom v žalúdku. Tým vzniká bioaktívny prírodný peptid laktofericín, ktorý je ako antimirobiálna látka účinnejší ako laktoferín. Laktoferín, ktorý je glykoproteínom s antimikrobiálnymi aktivitami, sa nachádza hlavne v materskom mlieku. Ide o skvelý prostriedok na posilnenie imunity. 

„V štúdii sme dokázali, že laktofericín znižuje proteolytickú (štiepiacu bielkoviny) aktivitu ľudského enzýmu TMPRSS2 prítomného v pľúcnych bunkách, kde nezámerne uľahčuje vstup koronavírusu do buniek,“ vysvetľuje odborník, ktorý pokračuje, že keď sa jeho aktivita zníži prírodným laktofericínom alebo syntetickými peptidmi, infekcia buniek sa blokuje.

Nejde o žiadny zázrak

Laksa potvrdzuje, že doterajšie výsledky ukázali silu ľudského laktoferínu i jeho bioaktívnych produktov trávenia v ochrane pred COVID-19. Laktoferín sa nachádza v mlieku, mliečnych výrobkoch i potravinových doplnkoch. Nielenže má veľký prínos, je bezpečný a bez vedľajších účinkov, ak je podávaný ústne, ale taktiež ide o lacného a dostupného kandidáta na doplnkovú liečbu COVID-19. 

Zaujme vás: Chodievate pravidelne na preventívne prehliadky? Overte si v KVÍZE, čo o nich viete!

Človek by povedal, že stačí piť mlieko a je zažehnané. Prípadne si dopriať kravské, kozie alebo ovčie syry a sme chránení pred covidom. Odborník však upozorňuje, že liečebné kapacity laktoferínov je potrebné ešte preskúmať. Nejde totiž o žiadny zázračný liek, ide len o doplnok očkovania a iných terapeutických stratégií, ktoré uľahčujú boj proti novému koronavírusu. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mlieko koronavírus

2022-08-17 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia