Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nezvyčajné PRÍZNAKY nového variantu OMIKRON, ktoré môžu ZMIASŤ: Takto dá o sebe vedieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rýchle šírenie nového variantu koronavírusu omikron vyvoláva paniku. Hoci epicentrom jeho šírenia je Juhoafrická republika, postupne sa dostáva aj do iných krajín. Aké symptómy vyvoláva?

Prvé zistenia naznačujú, že Omikron je oveľa nákazlivejší ako ostatné varianty koronavírusu. Hoci by to mohlo vyvolať obavy, že je nebezpečnejší, podľa jednej lekárky žiadny z jej pacientov nepotreboval liečbu v nemocnici. Týkalo sa to však mladých pacientov v Južnej Afrike, takže to neznamená, že to platí aj v iných krajinách. Juhoafrická lekárka, ktorá bola jednou z prvých odborníkov, ktorí mali podozrenie na existenciu iného kmeňa koronavírusu, povedala, že príznaky Omikronu sa zdajú byť mierne a možno ich liečiť doma, ako sa píše na news.sky.com.

Čítajte tiež: MENEJ známe príčiny vzniku KRUHOV pod očami: ŽIADNA únava, toto sú nenápadní NEPRIATELIA!

Doktorka Angelique Coetzeeová, súkromná lekárka a predsedníčka Juhoafrickej lekárskej asociácie, pre agentúru Reuters povedala, že 18. novembra si na svojej klinike všimla siedmich pacientov, ktorí mali symptómy odlišné od dominantného variantu Delta, aj keď len "veľmi mierne". Variant, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nazýva omikron, bol zistený a oznámený juhoafrickým Národným inštitútom prenosných chorôb (NICD) 25. novembra zo vzoriek odobratých z laboratória od 14. do 16. novembra.

Vedci z celého sveta teraz skúmajú tento variant, aby prišli na to, nakoľko je prenosný a či nás pred ním ochránia súčasné vakcíny. Existuje len málo údajov o tom, ako tento variant ovplyvnil ľudí mimo Južnej Afriky, takže nie je známe, či budú tieto príznaky podobné u ľudí infikovaných omikronom v iných krajinách.

Ako klasická vírusová infekcia

Doktorka Coetzeeová povedala, že pacientka 18. novembra hlásila na jej klinike, že bola dva dni "extrémne unavená" a mala bolesti tela a hlavy.

Nezvyčajné PRÍZNAKY nového variantu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Symptómy v tomto štádiu veľmi súviseli s normálnou vírusovou infekciou. A keďže sme posledných osem až desať týždňov nevideli COVID-19, rozhodli sme sa otestovať," povedala a dodala, že pacient a jeho rodina boli pozitívni.

V ten istý deň prišlo viac pacientov s podobnými príznakmi, keď si uvedomila, že sa niečo deje a je to iné, ako predtým. 

"Počas tretej vlny sme videli veľa pacientov s Deltou. A to nezapadá do klinického obrazu," povedala a dodala, že upozornila NICD v ten istý deň s klinickými výsledkami. "Väčšina z nich mala veľmi mierne príznaky a nikto z lekárov doteraz neprijal pacientov na operáciu. Týchto pacientov sme dokázali liečiť doma," povedala.

Jej doterajšia skúsenosť bola taká, že tento variant postihuje ľudí vo veku 40 a menej rokov. Takmer polovica pacientov so symptómami Omikron, ktorých liečila, nebola očkovaná.

Južná Afrika má oveľa mladšiu populáciu ako Spojené kráľovstvo, čo by mohlo vysvetliť, prečo pacienti neboli vážne chorí.

Prejavy

WHO však tvrdí, že v súčasnosti neexistujú žiadne informácie, ktoré by naznačovali, že symptómy spojené s Omikronom sa líšia od symptómov iných variantov. Doktorka Coetzeeová však povedala, že únava bola jedným z hlavných symptómov, ktoré jej pacienti hlásili. U ľudí s pozitívnym testom na variant bolo zaznamenané aj škrabanie v hrdle, mierna bolesť hlavy a bolesti tela. Dr Coetzeeová tiež uviedla, že na rozdiel od variantu Delta doteraz pacienti nehlásili stratu čuchu alebo chuti a pri novom variante nedošlo k žiadnemu veľkému poklesu hladín kyslíka.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPríznakyKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9