Takto sa CÍTI človek, ktorý sa nakazí DELTA variantom: ODLIŠNÉ príznaky ako klasický Covid!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-20 15:00:00

Variant vírusu SARS-CoV-2 s názvom delta sa naďalej šíri po mnohých častiach sveta. O čo vlastne ide a čím sa odlišuje od ostatných mutácií?

Delta variant SARS-CoV-2, vedecky známy ako B.1.617.2, bol vedcami prvýkrát identifikovaný v decembri 2020 v Indii. V apríli 2021 sa stal najrozšírenejším variantom, ktorý spôsobil nové prípady COVID-19 v Indii. Odvtedy bol podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hlásený v 80 krajinách, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Zabudnite na ventilátor: 5 izbových RASTLÍN, ktoré vás OCHLADIA a osviežia v horúčavách!

Nedávno sa vyskytli obavy, najmä vo Veľkej Británii a USA, že by delta mohol viesť k ďalšej vlne COVID-19! Dr. Anthony S. Fauci, riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby, varoval, že „každá krajina, ktorá má delta variant, by sa mala obávať, že dôjde k nárastu infekcií, najmä, ak nemá značnú časť ľudí zaočkovaných.“

"Boli sme svedkami toho, že keď sa variant delta rozšíri medzi neočkovanými ľuďmi, môže sa stať veľmi, veľmi rýchlo dominantným," dodal Dr. Fauci.

Nákazlivejší ako ostatné

Na základe údajov z Veľkej Británie je variant delta asi o 60% prenosnejší ako variant alfa.

Prof. Wendy Barclayová, profesorka virológie a vedúca oddelenia infekčných chorôb na Imperial College v Londýne vo Veľkej Británii vysvetľuje, že tento variant je nákazlivejší ako predchádzajúci z dôvodu niektorých kľúčových mutácií proteínu spike, ktoré umožňujú vírusu preniknúť a infikovať zdravé bunky.

Líšia sa príznaky infekcie?

Údaje zhromaždené britskými vedcami tiež naznačujú, že primárne príznaky infekcie delta sú odlišné v porovnaní s príznakmi, ktoré sa vyskytli po infekcii predchádzajúcimi variantmi. Údaje zo štúdie ZOE Covid Symptom Study, ktorej vedeckú analýzu uskutočňujú odborníci z King’s College London naznačujú, že hlavnými príznakmi infekcie variantom delta sú bolesti hlavy, boľavé hrdlo a nádcha. Britská Národná zdravotná služba (NHS) uvádza ako hlavné príznaky koronavírusu horúčku, nepretržitý kašeľ a stratu čuchu alebo chuti.

Prof. Tim Spector, spoluzakladateľ ZOE, varuje, že infekcie SARS-CoV-2 „teraz pôsobia odlišne, skôr ako silná nádcha“, čo môže ľudí zvádzať k odmietnutiu príznakov. Človek môže mať pocit, ako keby mal horšie prechladnutie. V každom prípade treba ostať doma a spraviť si test.

Očakávané riziká

Skupina vedcov nedávno vyzvala na opätovné zavedenie prísnejších bezpečnostných opatrení do škôl vo Veľkej Británii s cieľom obmedziť šírenie variantu delta. Vzhľadom na údaje o zvýšenej nákaze delty niektorí vedci naznačujú, že to môže zvýšiť riziko ďalšej vlny COVID-19.

Modelové projekcie z Imperial College v Londýne naznačujú, že variant delta môže významne zvýšiť riziko hospitalizácií s COVID-19, čím vystaví Veľkú Britániu riziku vzniku tretej vlny, podobnej tej, ktorú zažila krajina minulú zimu. Po správach o rozšírení tohto variantu britská vláda už oddialila koniec pandemických obmedzení v krajine o 4 týždne.

Dr. Gottlieb tiež varoval, že USA môžu kvôli tomuto vysoko prenosnému variantu zažiť ďalšie ohniská COVID-19. Odborník vyzval ľudí, aby sa dali úplne zaočkovať proti COVID-19, pričom poznamenal, že očkovacie látky, ktoré sú v súčasnosti povolené v USA, sa zdajú byť účinné aj proti vznikajúcemu variantu.

„Vakcína mRNA (Pfizer-BioNTech a Moderna) sa javí ako vysoko účinná, konkrétne dve dávky tejto vakcíny proti tomuto variantu. Vírusové vektorové vakcíny od Johnson & Johnson a AstraZeneca sa tiež javia ako účinné, približne na 60%. Vakcíny mRNA sú účinné asi z 88%. Takže máme nástroje na to, aby sme koronavírus porazili. Potrebujeme iba použiť tieto nástroje,“ komentoval.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia mutácia Delta koronavírus

2021-06-20 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia