4 zvláštne PRÍZNAKY Covidu, ktoré sa môžu objaviť po OČKOVANÍ: Takto PREJAVÍ vírus

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-14 06:00:00

Vakcíny proti Covidu chránia pred ochorením, no to ešte neznamená, že sa nemôžete nakaziť. Zo samotnej očkovacej látky však neochoriete. Ak u vás prepukne choroba, pravdepodobne ste sa nakazili ešte pred očkovaním, alebo po ňom, kedy bola vaša imunita ešte oslabená.

Či sa to mnohým páči alebo nie, pravdou je, že očkovanie je cesta, ako von z pandémie, ktorá už usmrtila veľké množstvo ľudí po celom svete. Netreba však zabúdať, že aj po očkovaní treba byť opatrní. Ako sa píše na thesun.co.uk, zákernosť COVID-19 spočíva aj v tom, že nakaziť sa môžete aj napriek očkovaniu. Je však veľmi pravdepodobné, že nebude pociťovať žiadne príznaky, alebo budú len mierne. To, že ste sa nakazili, odhalí len test. 

Čítajte tiež: Zaujímavý TRIK, ako jesť ZDRAVŠIE jedlá a menšie porcie: CHUDNUTIE bez väčšej NÁMAHY!

Ako sa môže prejaviť po očkovaní? 

Odborníci tvrdia, že znaky ochorenia sa po očkovaní líšia od bežných symptómov Covidu, ako sú zimnica, bolesti hlavy a strata čuchu, či chuti. Vedci odhalili štyri zriedkavé príznaky, na ktoré si treba dať pozor po podaní vakcíny. 

Jedným z nich je nadmerné kýchanie. Ukázalo sa, že tento príznak sa prejavil u ľudí do 60 rokov, ktorí boli zaočkovaní a napriek tomu ochoreli. Vedci varujú, že tento symptóm môže signalizovať, že sa niekto nakazil. Druhým symptómom je dýchavičnosť. Podľa odborníkov očkovaní ľudia, ktorí sa cítia nafúknuto a nevedia sa dobre nadýchnuť, mali by si pre každý prípad urobiť test. Tretí príznak je bolesť ucha. Jedným s príznakom Covidu u ľudí, ktorí neboli zaočkovaní bol tinnitus, čiže zvonenie v ušiach. Pacienti, ktorí ochoreli, no zaočkovaní boli, hlásia zvláštnu bodavú bolesť ucha. Posledným príznakom, pri ktorom treba zbystriť pozornosť, sú opuchnuté žľazy v podpazuší alebo na krku. Pacienti síce uviedli, že problémy po niekoľkých dňoch zmizli samé, odborníci však varujú, že by to mohlo byť príznakom infekcie.

Čo hovorí štatistika? 

Vedci zhromaždili údaje o tisícoch ľudí vo Veľkej Británii pomocou aplikácie ZOE Covid Symptom Study. Z 1,1 milióna používateľov aplikácií, ktorí dostali prvú dávku, takmer 2 400 uviedlo, že mali pozitívny test na Covid. Z pol milióna obyvateľov, ktorí dostali dve dávky, malo 187 ľudí pozitívny test. Väčšina z nich však nemala žiadne príznaky, alebo len spomínané symptómy. Len veľmi malé množstvo skončilo v nemocnici. Táto štúdia dokazuje, že ľudia sa môžu napriek vakcinácii infikovať a byť časovanou bombou pre ostatných.

  • Až 72 percent ľudí nemalo žiadne príznaky, keď boli pozitívni po očkovaní
  • Riziko, že sa kvôli ochoreniu dostanú do nemocnice, sa znížilo o 64 percent
  • Ženy majú vyššiu pravdepodobnosť, že po očkovaní ochorejú
  • U osôb mladších ako 60 rokov bola obezita a dlhodobá deprivácia rizikovým faktorom
  • Ľudia môžu ovplyvniť účinok vakcíny kvalitným stravovaním
  • Väčšina ľudí, ktorí ochoreli napriek očkovaniu a mali nežiadúce príznaky, trpeli na astmu a iné pľúcne choroby

Fotogaléria


Tagy:
koronavírus covid-19 očkovanie príznaky

2021-06-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia