Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako je to s ALKOHOLOM po OČKOVANÍ proti covidu? V skutočnosti by ste až TOĽKOTO dní nemali piť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zvyknete si večer pred spaním vypiť pohár vína, alebo piva? Ak je to pre vás zvykom, po očkovaní proti covidu by ste si to mali premyslieť. Podľa vedcov má alkohol vplyv na imunitnú odpoveď organizmu.

Aby imunita lepšie zareagovala na vakcínu

Mnohí o tom stále nevedia, no aj vy sami si môžete zvýšiť účinnosť vakcíny. Napríklad aj tým, že vysadíte alkohol na pár dní. Ako sa píše na thesun.co.uk, dva až tri dni pred plánovaním očkovaním by ste nemali vypiť ani kvapku. Taktiež by ste sa mali zdržať namáhavej práce aj športu. Naopak, dopriať si treba dostatok spánku a zdravú stravu. Pohárik alkoholu by ste nemali držať v ruke ani po samotnej vakcinácii. Imunitná reakcia sa po očkovaní vytvára 10 až 14 dní, preto by ste ju nemali oslabovať alkoholom. 

Čítajte tiež: NAJEDZTE sa poriadne pred SPANÍM: Jedlá, ktoré vás ZASÝTIA a nemajú vplyv na HMOTNOSŤ!

„Odporúčame, aby ste nepili žiaden alkohol najideálnejšie aspoň dva týždne po očkovaní,“ hovorí profesorka Fiona Simová z University of Bedfordshire.

Podľa nej tým zabezpečíte, že váš imunitný systém lepšie zareaguje na vakcínu a vy tak budete viac chránení. Aj ruský mikrobiológ Alexander Gintsburg má rovnaký názor. 

„Odporúčame upustiť od alkoholu aspoň tri dni po každej injekcii, nielen po očkovaní proti COVID -19,“ doplnil.

Niet pochýb o tom, že alkohol, hlavne keď je ho príliš, má negatívny vplyv na imunitu.

Vplyv alkoholu na imunitný systém

Hoci ešte nie sú známe vedecké štúdie o tom, ako účinky má alkohol po očkovaní proti covidu na ľudský organizmus, existujú výskumy, ktoré skúmali vplyv alkoholu na imunitný systém. 

„Dôkazy hovoria o tom, že pitie alkoholických nápojov môže znížiť schopnosť tela vytvoriť si dostatočnú imunitu,“ konštatoval doktor Gintsburg. 

Ako je to s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa neho sa tak môže znížiť účinnosť vakcíny a aj samotné očkovanie začne strácať zmysel. Ak niekto pije pravidelne priveľa alkoholu, patrí do rizikovej skupiny.

„Ak by ochorel na COVID -19, je pravdepodobné, že bude mať ťažký priebeh choroby. Takíto ľudia by nemali váhať a mali by sa dať zaočkovať, čo najskôr,“ apeluje doktorka Simová.

Ako dodala, chronické nadmerné pitie znižuje imunitnú ochranu, a to najmä pri infekciách dýchacích ciest, medzi ktoré patrí aj Covid-19. Ako dobre vieme, ide o smrteľné ochorenie, ktoré si doteraz vyžiadalo už viac ako 3,6 milióna ľudských životov po celom svete. 

Ak sa dáte zaočkovať, nepite žiaden alkohol, kým sa úplne nezotavíte. Okrem toho, že ochránite svoj imunitný systém, minimalizujete riziko vážneho ochorenia pečene,“ dodala Simová.

Vedľajšie účinky vakcíny

  • bolesť kĺbov
  • zimnica
  • bolesť svalov
  • zvýšená teplota
  • bolesť v mieste vpichu
  • opuch ruky
  • bolesť hlavy
  • celková slabosť
  • mierne príznaky podobné chrípke
Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9