Z kontroverznej vakcíny SPUTNIK V majú mnohí OBAVY: Pravda o tom, ako funguje!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-21 06:00:00

Niektorí dávajú prednosť Pfizeru alebo Moderne, iní sa bez problémov dali zaočkovať Astrou Zenecou. Sputnikom V sa u nás ešte neočkuje, no už teraz ho veľa ľudí odmieta. Je naozaj bezpečný?

Národné stredisko pre epidemiológiu a mikrobiológiu spoločnosti Gamaleya v Moskve vyvinulo vakcínu proti koronavírusu covid-19 ešte v auguste 2020. Stala sa prvou povolenou očkovacou látkou proti tejto chorobe. Rusi uvádzajú, že jej účinnosť je na úrovni 91,6 percent, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS sa dostane aj tam, kde by ste to najmenej čakali: Toto SPRAVÍ s mužskou PÝCHOU

Ľahší boj s infekciou vďaka vakcíne

Úlohou Sputnika V je pomôcť organizmu v boji s infekciou, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Vírus používa na vstup do buniek organizmu tzv. spike proteín, ktorý sa nachádza na jeho povrchu. Vakcínu tvoria dva modifikované adenovírusy, a to Ad26 a Ad5. Obe obsahujú gén na tvorbu spike proteínu a podávajú sa oddelene, aby sa zvýšila účinnosť vakcíny. Po očkovaní si ho organizmus vytvorí sám. Imunitný systém spike proteín rozpozná ako cudzí a spustí sa obranná reakcia. Telo začne tvoriť protilátky a T-bunky, ktoré vírus zabijú a zabránia jeho vstupu do buniek. Keď sa zaočkovaný človek stretne s koronavírusom covid-19, dokáže s ním oveľa ľahšie bojovať.

Vedľajšie účinky

Tak ako aj pri iných vakcínach ako je Pfizer, Moderna, a Johnson, aj pri Sputniku V sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky. Väčšinou odoznejú do 48 hodín a nevyžadujú si lekárske ošetrenie. Aké to sú?

  • ochorenie podobné chrípke
  • bolesť hlavy
  • únava
  • reakcie v mieste vpichu
  • zvýšená teplota

Vakcíny však u niektorých ľudí môžu vyvolať ťažké alergické reakcie. Z jednej štúdie vyplynulo, že u 45 zo 16 427 účastníkov, ktorí dostali vakcínu Sputnik V, sa prejavili závažné reakcie vrátane trombózy hlbokých žíl, hemoragickej cievnej mozgovej príhody a hypertenzie. Nezávislý výbor pre monitorovanie údajov však potvrdil, že ani jeden prípad nesúvisel s podanou vakcínou.

Spôsobuje zdravotné problémy? 

Napriek tomu stále existuje okolo vakcíny mnoho rozporov. Niektorí odborníci sú skeptickí, čo sa týka jej účinnosti. Podľa nich na dôveryhodnosti nepridáva ani príliš skoré schválenie a tiež nedostatok publikovaných údajov a protokolov. Brazílsky regulačný úrad pre zdravie Anvisa ešte v apríli odmietol dovoz ruskej vakcíny. Jej predstavitelia boli presvedčení, že bunky, ktoré sa používajú na kultiváciu adenovírusu vo vakcíne umožňujú, aby sa nadmerne replikoval. To podľa nich môže viesť k ťažkým zdravotným komplikáciám, dokonca k smrti, hlavne u ľudí s oslabenou imunitou. 

Národné stredisko Gamaleya krátko nato vydalo tlačové vyhlásenie, v ktorom poprelo obvinenia Anvisy, výroky regulátora sú podľa jeho predstaviteľov vecou politiky. Vo svojom stanovisku uviedli, že do vakcíny sú začlenené iba nereplikujúce sa adenovírusy, a poukázali na ďalšie prísne aspekty kontroly kvality. Odborníci na vzniknutý problém majú zmiešané reakcie. 

Niektorí kritizujú nedostatok transparentnosti Ruska a iní spochybňujú interpretáciu údajov spoločnosťou Anvisa. Podľa nich, ak je adenovírus schopný replikácie, pravdepodobným vedľajším účinkom u väčšiny ľudí bude mierne prechladnutie. Priznávajú však, že u človeka s oslabeným imunitným systémom môžu byť riziká väčšie.

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcína Sputnik V

2021-05-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia