BOLESŤ v mieste vpichu po OČKOVANÍ proti covidu dá zabrať: Ako ZMIERNIŤ častú reakciu?

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-24 14:00:00

Opuch, bolesť, začervevanie a citlivosť v ruke. Po vpichnutí injekcie ide o najčastejšie vedľajšie príznaky očkovania proti covidu. Jeden až dva dni po vakcíne sú tieto účinky najhoršie. Čo robiť, aby ste sa ich zbavili?

Bolestivosť ruky v priebehu niekoľkých hodín po injekcii je úplne normálnou odpoveďou tela. Neznamená to, že nastal problém, alebo že sa injekcia podala na nesprávnom mieste. Bolestivosť je v skutočnosti dobrým znamením toho, že sa váš imunitný systém usilovne snaží vytvárať protilátky na ochranu pred vírusom. 

Čítajte tiež: ZMENÍ sa spôsob liečby KORONAVÍRUSU? Podľa vedcov stačí robiť TOTO a ZACHRÁNILI by sa ľudské životy

Majte ruku uvoľnenú

Už počas podávania injekcie možno urobiť niečo pre to, aby nevznikli vedľajšie účinky. Vyhýbajte sa počas očkovania napínaniu svalstva paže, ako sa píše na mydoctor.kaiserpermanente.org. Mnohí majú strach pred vpichnutím injekcie a sú strnulí a napätí. Snažte sa mať ruku uvoľnenú popri tele, v neutrálnej polohe. Nebojte sa mať telefón v druhej ruke. Prezeranie videí či sociálnych sietí vás pomôže uvoľniť a hlavne rozpýliť. Týka sa to hlavne tých, ktorí sa boja injekcií.  

Chlad pomôže

Na ošetrenie reakcií v mieste podania obvykle stačí mierne chladenie. Po injekcii naneste na dané miesto ľad. Ak vás bolí ruka, chlad môže pomôcť zmierniť bolesť a opuch. Niektorých zažívajú príjemné pocity dokonca po teple, keďže uvoľňuje svalstvo. Oba prístupy sú v poriadku. Uvidíte, čo vám najviac vyhovuje, no chlad v mieste vpichu je zaručeným pomocníkom na nepríjemný stav po očkovaní.  

Nevyhýbajte sa pohybu

Jedna z mnohých chýb! Veľa ľudí zvykne mať ruku v pokojnom stave a vôbec s ňou nehýbe. Zrejme sa boja, že by sa mohla zhoršiť bolesť, no paradoxne pohyb by mohol pomôcť. Preto udržujte svoju ruku aktívnu. Nerobte žiadne prudké pohyby a nedvíhajte nič ťažké, no ľahký strečing a krúženie rúk by mohlo zmierniť bolesti. Pohybom sa zvyšuje prietok krvi do miesta vpichu, čo môže aspoň krátkodobo poskytnúť úľavu od bolesti. 

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

  • Ak sa bolesť alebo citlivosť na ruke začne výrazne zhoršovať do 24 hodín od podania vakcíny
  • Ak príznaky neustúpia ani po niekoľkých dňoch, alebo, ak pacient vidí rozširujúcu sa vyrážku po ruke
  • Aj keď boľavé rameno na jeden alebo dva dni nie je najpríjemnejším alebo najzábavnejším zážitkom, je to známka toho, že vakcína, ktorú ste práve dostali, robí to, čo má robiť - chráni vás i vaše okolie!

Fotogaléria


Tagy:
prevencia očkovanie injekcia

2021-04-24 14:00:00  |  Foto: gettiymages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia