Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivá PREDPOVEĎ rizika ZÁVAŽNÉHO priebehu KORONAVÍRUSU: SPOZNÁTE ho podľa tohto TYPU chôdze

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Naznačuje vysoké riziko horšieho priebehu ochorenia a taktiež aj úmrtia na Covid-19. Vedci upozorňujú, že si treba všímať nielen BMI. Ak sa odborníci budú sústrediť tiež na chôdzu, mohlo by to viezť k záchrane množstva ľudských životov.

Podľa tímu vedcov z Leicesterovho biomedicínskeho výskumného centra (National Institute for Health Research - NIHR) v Leicesteri je u pomalých chodcov takmer štyrikrát pravdepodobnejšie, že zomrú na Covid-19. Navyše, majú viac ako dvojnásobné riziko vzniku závažnej verzie vírusu, ako sa píše na sciencedaily.com. Prišiel na to výskum pod vedením profesora Toma Yatesa na univerzite v Leicesteri.

Čítajte tiež: PRÍZNAKY, že máte v tele PÁSOMNICU: Toto môže ODHALIŤ nepríjemného PARAZITA

Nezáleží na hmotnosti

Štúdia so 412 596 účastníkmi britskej biobanky stredného veku skúmala relatívnu súvislosť medzi indexom telesnej hmotnosti (BMI) a tempom chôdze, ktoré boli hlásenéi, s rizikom vzniku závažnej úmrtnosti na Covid-19. Analýza zistila, že u pomalých chodcov s normálnou hmotnosťou je takmer 2,5-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku závažného Covid-19 a 3,75-krát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na vírus ako u tých, ktorí chodia rýchlejšie a majú normálnu hmotnosť.

Profesor Yates, vedúci výskumný pracovník štúdie a profesor na univerzite v Leicesteri, uviedol: „Už vieme, že obezita a celková slabosť sú kľúčovými rizikovými faktormi. Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje, že pomalí chodci majú oveľa vyššie riziko vzniku závažného priebehu Covid-19 bez ohľadu na ich hmotnosť. S pokračujúcou pandémiou, ktorá predstavuje bezprecedentný tlak na zdravotnícke služby a komunity, je nevyhnutné identifikovať osoby, ktoré sú najviac ohrozené, a prijať preventívne opatrenia na ich ochranu.“

Desivá PREDPOVEĎ rizika ZÁVAŽNÉHO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Majú dobré kardiovaskulárne zdravie

Ďalším kľúčovým zistením tohto výskumu bolo, že ľudia s pomalou chôdzou s normálnou hmotnosťou sú viac ohrození úmrtnosťou na Covid-19 ako rýchli ľudia s obezitou. Riziko bolo navyše rovnomerne vysoké u osôb s pomalou chôdzou, ktorí mali obezitu. 

Profesor Yates pokračuje: „Ukázalo sa, že osoby s rýchlou chôdzou majú všeobecne dobré kardiovaskulárne a srdcové zdravie, vďaka čomu sú odolnejší voči vonkajším stresovým faktorom vrátane vírusovej infekcie. Táto hypotéza však zatiaľ pre infekčné choroby nebola stanovená. Zatiaľ čo veľké rutinné databázové štúdie hlásili asociáciu obezity a slabosti s výsledkami Covid-19, rutinné klinické databázy v súčasnosti neobsahujú údaje o mierach fyzických funkcií alebo zdatnosti.

Podľa odborníka by mali prebiehajúce štúdie v oblasti verejného zdravia a výskumu zvážiť okrem BMI aj začlenenie jednoduchých opatrení fyzickej zdatnosti, ako je napríklad tempo chôdze, ako potenciálne prediktory rizika výsledkov Covid-19, ktoré by v konečnom dôsledku mohli umožniť lepšie metódy prevencie a tým zachrániť ľudské životy.

Štúdia s názvom „Obezita, tempo chôdze a riziko závažného Covid-19 a úmrtnosť: analýza UK Biobank“ bola zverejnená v časopise International Journal of Obesity. Analýza bola však obmedzená na Anglicko a údaje sa hodnotili počas prvej vlny pandémie.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaChôdzaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9