Takmer stopercentne OCHRÁNIA pred nákazou KORONAVÍRUSOM: Týka sa to týchto VAKCÍN

Zdroj: profimedia.sk
2021-03-30 11:45:00

Nielenže je vďaka nim menšia šanca, že budete mať ťažší priebeh ochorenia a vyhnete sa tiež smrti, ale zabránia samotnej nákaze koronavírusom.

Vakcíny proti Covid-19 Pfizer a Moderna dokážu účinne predchádzať infekciám koronavírusom, s výraznou ochranou i dva týždne po prvej dávke, ako uviedli vedci podľa bostonglobe.com.

Čítajte tiež: Kedy je NAJLEPŠÍ čas na kávu, ak chcete SCHUDNÚŤ? Spaľujte TUKY vďaka kofeínu!

Podľa údajov z americkej štúdie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zverejnených v pondelok, poskytujú dve dávky vakcín až 90-percentnú ochranu pred infekciou. Predchádzajúce klinické štúdie preukázali, že tiež zabraňujú chorobe, hospitalizáciám a úmrtiam.

Štúdia dodáva dôkazy o tom, že nové vakcíny vyrobené pomocou technológie messenger RNA skutočne znižujú šírenie vírusu v podmienkach reálneho sveta. Predchádzajúca štúdia v Izraeli zistila, že jedna dávka vakcíny Pfizer znížila infekcie až o 85 percent.

Znížiť riziko aj pri nákaze bez sympotómov

CDC pozorovalo od polovice decembra do polovice marca skupinu asi 4 000 pracovníkov v prvej línii, vrátane zdravotníckeho personálu, učiteľov a pracovníkov služieb. Tieto skupiny boli medzi prvými zaočkovanými spolu so staršími osobami kvôli riziku vystavenia vírusu. Účastníci boli každý týždeň testovaní na ochorenie Covid-19. Sledovalo sa, či nemajú príznaky choroby. Následne vedci porovnali výskyt infekcií spôsobených vírusom Covid-19 pred a po očkovaní. 

Vakcíny od spoločnosti Pfizer a partnerských spoločností BioNTech SE a Moderna vyžadujú dve dávky s odstupom týždňov. Dva týždne po prvej dávke sa zdá, že zabraňujú 80 percentám infekcií, pričom to stúplo na 90 percent dva týždne po druhej dávke, keď boli ľudia považovaní za úplne imunizovaných.

"Štúdia ukazuje, že tieto obe mRNA vakcíny môžu znížiť riziko všetkých infekcií SARS-CoV-2, nielen tých symptomatických," uvádza sa vo vyhlásení CDC.

Opatrnosť je na mieste

Odhady, ako dobre bránia infekcii, by sa mali však interpretovať opatrne. Agentúra Bloomberg tiež nemala v tejto štúdii dostatok údajov na rozlíšenie medzi týmito dvoma vakcínami. Štúdia sa uskutočnila predtým, ako bola široko dostupná tretia vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson.

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcíny koronavírus Covid-19

2021-03-30 11:45:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia