Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvyšujú šancu na vyliečenie z KORONAVÍRUSU: Ktoré LÁTKY v potravinách majú takú SILU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci o súvislosti týchto látok a koronavírusu sa hovorilo už dávnejšie, až teraz sú známe priame dôkazy, ktoré to potvrdzujú. Ktoré látky, nachádzajúce sa v potravinách či vo forme doplnkov výživy, môžu zabrániť horšiemu priebehu koronavírusu?

Podľa predchádzajúcich štúdií omega-3 mastné kyseliny bojujú proti zápalu, čo znamená, že by mohli znížiť úmrtnosť na Covid-19, ako sa uvádza na openaccessgovernment.org. Bohužiaľ, nebolo dostatok dôkazov. Až doteraz! 

Čítajte tiež: NAJLEPŠIA obilnina spomedzi ostatných: V čom je JEDINEČNÝ tento BEZLEPKOVÝ zázrak!

Znižujú riziko nepriaznivých následkov

V časopise Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids sa vedci „pochválili“ štúdiou, ktorá skúmala sto hospitalizovaných pacientov s koronavírusom v Los Angeles. Merali im index omega-3 v krvi (O3l). Išlo o mieru hladín EPA a DHA v červených krvinkách. Výsledky boli prekvapujúce, keďže potvrdili to, o čom sa hovorilo. Osoby s najvyšším indexom omega-3 mali šancu na prežitie o takmer štyrikrát vyššiu než osoby s najnižším indexom. 

V rámci výskumu boli pacienti rozdelení do štyroch kvartilov, pričom v každom z nich bolo 25 percent osôb. Hodnotil sa ich index omega-3, podľa toho boli podelení. Pacienti s O3l vyšším ako 5,7 percenta boli v skupine s najvyšším kvartilom. Práve pacienti z tejto skupiny mali o 75 percent nižšie riziko úmrtia na koronavírus v porovnaní s ostatnými v spodných kvartiloch.

Zvyšujú šancu na vyliečenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Arash Asher, MD, hlavný autor tejto štúdie uviedol: „Aj keď táto pilotná štúdia nespĺňa štandardné limity štatistickej významnosti, spolu s mnohými dôkazmi o protizápalových účinkoch EPA a DHA naznačuje, že tieto nutrične dostupné mastné kyseliny môžu pomôcť znížiť riziko nepriaznivých následkov u pacientov s COVID-19. Na potvrdenie týchto predbežných zistení sú potrebné rozsiahlejšie štúdie.“

Omega-3 s protizápalovými účinkami

Kardiologický výskumník a spoluvývojár indexu Omega-3, Clemens von Schacky, dodal, že Asher a jeho tím preukázali, že nízky index Omega-3 môže byť účinným prediktorom úmrtia na COVID-19.

Expert na omega-3 James H. O'Keefe, Jr., MD poznamenal: „Nadmerná zápalová reakcia, označovaná ako „cytokínová búrka“, je základným sprostredkovateľom závažných ochorení COVID-19. Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) majú silné protizápalové účinky a táto pilotná štúdia poskytuje sugestívne dôkazy o tom, že tieto mastné kyseliny môžu tlmiť cytokínovú búrku COVID-19.

Omega-3 mastné kyseliny možno nájsť v mastných rybách, ako sú makrely, losos, sleď či sardinky. Obsahujú ich tiež orechy a olivový olej. 

Viac o téme: KoronavírusOmega-3 mastné kyselinyCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9