Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové PODOZRENIE, že stále čelíte KORONAVÍRUSU: Ďalší PRÍZNAK, ktorý znepríjemňuje život

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci identifikovali ďalší dlhodobý vedľajší účinok koronavírusu. S infekciou vraj môže byť spojené aj zriedkavé ochorenie srdca, ktoré môže spôsobiť rýchly srdcový rytmus, závraty a točenie hlavy. 

Odborníci vo Švédsku tvrdia, že syndróm posturálnej ortostatickej tachykardie alebo POTS by mohol byť najnovším prírastkom v zozname takzvaných „dlhých Covidových“ symptómov, ako sa uvádza na acc.org. Môže spôsobiť závrate pri sedení alebo státí v dôsledku nízkeho krvného tlaku, zatiaľ čo iné príznaky môžu zahŕňať búšenie srdca, bolesti hlavy, únavu a rozmazané videnie.

Čítajte tiež: JEDINE v tomto prípade RESPIRÁTOR ochráni pred KORONAVÍRUSOM: Inak vám bude NANIČ

Ovplyvní život, no neohrozí

POTS zvyčajne postihuje mladé ženy a ženy stredného veku a môže spôsobiť, že trpiaci budú potrebovať na každodenný život invalidný vozík. Hoci tento stav môže významne ovplyvniť kvalitu života, nie je však zvyčajne život ohrozujúci, ako upokojujú odborníci. Príčiny sú zatiaľ neurčené, ale môžu byť za tým vírusové choroby, ťažké infekcie alebo úrazy, pričom časom sa to môže zlepšiť. Neexistuje žiadny liek alebo štandardná liečba, no dá sa zvládnuť pomocou starostlivosti o seba, cvičením, stravou a užívaním určitých liekov.

Možná dlhodobá komplikácia, o ktorej treba vedieť

V štúdii sa vedci zamerali na troch švédskych pacientov, ktorým diagnostikovali POTS viac ako tri mesiace po predpokladanej infekcii Covid-19. U všetkých troch pacientov sa na jar minulého roku vyskytli príznaky podobné Covidu, ale nie všetci vyhľadali lekársku pomoc alebo boli v čase ich príznakov podrobení testom na prítomnosť vírusu. Neskôr v lete a na jeseň všetci traja začali pociťovať príznaky POTS, vrátane extrémnej únavy, bolesti hlavy, nevoľnosti a závratov. Diagnóza bola potvrdená pomocou aktívnych testov státia a naklonenia hlavy, uviedli vedci.

Nové PODOZRENIE, že stále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr Madeleine Johanssonová z Katedry klinických vied na Lundskej univerzite v Malmö a jedna z hlavných autorov uviedla: „Pretože existujú správy o pacientoch s Covid-19, ktoré hovoria o dlhodobých príznakoch, ktoré pretrvávajú, je dôležité zvyšovať povedomie o POTS ako o možnej dlhodobej komplikácii. O konkrétnych mechanizmoch, zodpovedných za príznaky podobné POTS u pacientov po liečbe post-Covid-19 alebo o tom, ako dlho trvajú tieto príznaky, ešte nie je veľa informácií. Na základe tejto počiatočnej klinickej skúsenosti sa však u podskupiny pacientov očakávajú chronické príznaky.“

Vedci poznamenali, že negatívny test Covid-19 nevylučuje, že bol pacient infikovaný vírusom, a „treba ho interpretovať opatrne v súvislosti s typickými príznakmi“. Mali by sa vylúčiť ďalšie príčiny príznakov POTS, vrátane dehydratácie, iných infekcií, úzkosti a anémie, dodali vedci.

Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of the American College of Cardiology (JACC).

Viac o téme: SrdceZdraviePríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9