Herečka Gwyneth Paltrow RADÍ, ako poraziť KORONAVÍRUS: Toto si myslia odborníci

Zdroj: profimedia.sk
2021-03-11 13:00:00

Infrasauna a absencia raňajok, aj toto je podľa herečky Gwyneth Patrowovej cesta, ako prekonať Covid-19 a jeho následné nepríjemné prejavy. Nie je prekvapením, že odborníci sú veľmi skeptickí.

Paltrowová v blogu na svojom eshope s produktami informovala, že sa musela s Covidom popasovať ešte v prvých mesiacoch pandémie. Choroba si vyžiadala u nej daň v podobe „mozgovej hmly“, teda zabúdania a „nekonečnej únavy“ a to aj napriek tomu, že odvtedy prešlo už niekoľko mesiacov. Výsledky krvných testov z januára tohto roku potvrdili, že stále má vysoké hodnoty protizápalových látok v krvi.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS je HORŠÍ u týchto ľudí: Spočiatku ani NEVEDIA, že sú INFIKOVANÍ

Herečka sa rozhodla podeliť s postupom, ako ona tzv. dlhý Covid zmierňuje. Základom je každodenný pôst do 11:00, po ktorom si dopraje keto potraviny (so zvýšeným obsahom bielkovín) a rastlinnú stravu. Dôležitou súčasťou jedálnička sú rôzne miešané zeleninové a ovocné koktejly. Odporúča tiež pravidelné návštevy infračervenej sauny.

Odborníci krútia hlavami

Podľa odborníkov neexistujú dôkazy o tom, že by niektorý z Paltrowovej „liekov“ mohol pri dlhotrvajúcich príznakoch Covidu pomôcť.

„Neviem o nijakom vedeckom zdôvodnení tohto prístupu a ani o údajoch z klinických štúdií preukazujúcich účinnosť týchto krokov,“ uviedol pre Live Science odborník na infekčné choroby z Alabamskej univerzity v Birminghame Michael Saag.

Čitateľov herečkinho blogu upozornil, aby boli obozretní a nekupovali si bezhlavo rôzne vitamínové a výživové doplnky, ktoré tam ponúka. Napríklad tzv. mocktaily, teda rôzne nealkoholické koktejly, ktoré prezentuje ako súčasť zotavovania sa z Covidu a zároveň k nim ponúka krištáľové poháre, z ktorých je potrebné ich piť, aby sa dosiahol správny účinok.

K jej postupom je skeptický aj riaditeľ anglickej Národnej zdravotnej služby (NHS) Stephen Powis.

„V posledných dňoch vidím, že Gwyneth Paltrowová, bohužiaľ, trpí účinkami Covidu. Želáme jej, aby sa jej darilo, ale niektoré riešenia, ktoré odporúča, skutočne nie sú riešeniami, ktoré by sme odporúčali v NHS," uviedol podľa The Guardian. „Musíme brať dlhý Covid vážne a uplatňovať serióznu vedu. Všetci vplyvní ľudia, ktorí používajú sociálne médiá, majú povinnosť byť zodpovední a myslieť na ostatných,“ dodal.

Ponúkala aj vaginálny wellnes či kávový klystír

Paltrowová aj v minulosti, ešte pred vypuknutím celosvetovej koronavírusovej pandémie, poskytovala na svojich stránkach pochybné lekárske rady. Jej spoločnosť napríklad odporúčala ženám, aby si do vagíny vkladali vajcia z nefritu a iných kameňov na dosiahnutie vaginálneho "wellnesu". Odborníci upozorňovali, že to môže viesť k bakteriálnej infekcii. Tiež nabádala ku „kávovým klystírom“, akejsi očiste hrubého čreva, ktorú lekári považujú za potenciálne nebezpečnú. Ponúkala tiež aromasviečku, o ktorej tvrdila, že vonia, ako jej vagína. 

Pôst neprekáža, no infračervená sauna môže byť problémom

Ľudia, ktorí prekonali Covid-19, hlásia celý rad pretrvávajúcich príznakov týždne a mesiace po infekcii. Tie sa pohybujú od únavy, bolesti kĺbov a dýchavičnosti, až po poškodenie srdca, pľúc a mozgu, uvádza Mayo Clinic. Poškodenie srdcového svalu spojené s Covid-19 zistili aj u tých, ktorí mali len mierny priebeh ochorenia. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je „mozgová hmla“, ktorú uvádza aj Gwyneth Paltrowová, skutočne dlhodobým príznakom Covidu.

Nikto nespochybňuje, že Paltrowovej príznaky môžu súvisieť s Covidom, odborníci len odporúčajú, aby ľudia, ktorí sa rozhodnú riešiť to podobnou cestou, boli opatrní. Koniec koncov, zatiaľ neexistuje žiadna jasná liečba pre dlhý Covid, preto sa niet čo čudovať, že každý skúša rôzne možnosti.

„Nevidím veľké škody pri preferovaní keto alebo rastlinnej stravy a nejedení do 11.00. Ľudia to pokojne môžu vyskúšať, ale nemali by nevyhnutne počítať s tým, že ich to vylieči. Trochu si však robím starosti s konceptom infračervenej sauny. Tento postup môže predstavovať riziko dehydratácie a prehriatia. Na rozdiel od tradičných sáun, ktoré využívajú na ohrev vzduchu teplo, používajú infrasauny infračervené svetelné vlny na priame zahriatie tela. Aj keď infračervené sauny nesúvisia s nepriaznivými účinkami, existuje len málo dôkazov, že poskytujú zdravotné výhody. Napríklad kanadská vláda varovala pred používaním infrasauny namiesto osvedčených liečebných postupov,“ uviedol Saag.

Ako dodal, podľa neho prevažujú riziká nad prínosmi.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba Gwyneth Paltrow koronavírus

2021-03-11 13:00:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia