PREDPOVIE závažnosť KORONAVÍRUSU: Hladiny tohto MINERÁLU prezradia VIAC ako si myslíte

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-11 06:00:00

Vplýva na progresiu ochorenia! Podľa vedcov má takéto účinky jeden z minerálov, ktorý sa nachádza v určitých potravinách a je k dispozícii aj v doplnkoch výživy. O čo konkrétne ide a ako súvisí s imunitou?

Ľudské telo ho potrebuje. Reč je o zinku, ktorý napomáha k udržiavaniu celého radu biologických funkcií v tele. Hrá tiež úlohu pri syntéze bielkovín, syntéze DNA a delení buniek, hojení rán a pri imunitných funkciách, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: ZLOZVYKY, ktoré vedú k OVISNUTÝM prsiam: Takto si ich zbytočne NIČÍTE každodennými NÁVYKMI

Zinok má protizápalový účinok a hrá úlohu v antivírusovej aktivite. Jeho nedostatok môže znižovať vrodené aj adaptívne imunitné reakcie. U ľudí s vírusovou infekciou, ako je SARS-CoV-2, je vrodený imunitný systém odpoveďou prvej línie v tele, ktorá zabraňuje prenikaniu a replikácii vírusu skôr, ako sa v adaptívnom imunitnom systéme vyvinie cielená ochrana.

Sú hladiny zinku rizikovým faktorom?

Ľudia s infekciou SARS-CoV-2 majú široké spektrum možných klinických výsledkov od asymptomatických po ťažké ochorenie. Pochopenie rizikových faktorov, ktoré určujú závažnosť COVID-19, je zásadné pri vývoji účinnej liečby v počiatočnom štádiu. To prinútilo lekárov a vedcov z nemocníc Hospital del Mar, Hospital del Mar Medical Research Institute a Pompeu Fabra University v Španielsku, aby preskúmali vplyv hladín zinku u ľudí s ťažkým COVID-19 na progresiu ochorenia. Vedci tiež skúmali účinok suplementácie zinku na blokovanie replikácie SARS-CoV-2 v laboratóriu.

Doktor Robert Güerri-Fernández, lekár pre infekčné choroby v Hospital del Mar a jeden z autorov štúdie, vysvetlil dôvody štúdie: „Zinok je nevyhnutným prvkom pre udržanie rôznych biologických procesov a zmena jeho hladín spôsobuje zvýšenú náchylnosť na infekcie a zvýšenú zápalovú odpoveď. Hladiny zinku a jeho doplnky sa môžu ukázať ako užitočný nástroj na riešenie krízy COVID-19.

V štúdii, ktorá sa objavila v časopise Nutrients, vedci analyzovali údaje od 249 dospelých prijatých do nemocnice v období od 9. marca 2020 do 1. apríla 2020. Stredný vek účastníkov bol 65 rokov a 51 % boli muži. Celkovo 28% účastníkov vyžadovalo prijatie na jednotku intenzívnej starostlivosti a 9% zomrelo počas hospitalizácie.

Nečakané výsledky

Približne 23% účastníkov malo pri prijatí nízke hladiny zinku v sére. Bola u nich vyššia pravdepodobnosť výskytu závažného COVID-19 a zvýšenej hladiny zápalových markerov (interleukín-6 a C-reaktívny proteín). U účastníkov so zdravou hladinou zinku bol čas na zotavenie približne trikrát kratší ako u účastníkov s nízkou hladinou: 8 dní oproti 25 dňom. Navyše, jednotlivci s nízkou hladinou zinku mali významne vyššiu úmrtnosť (21%), ako tí v skupine so zdravým zinkom (5%). Po úpravách štúdia odhalila signifikantné 6% zníženie úmrtnosti pri každom zvýšení zinku.

V paralelnom laboratórnom experimente vedci preukázali, že zvýšené koncentrácie zinku v sére znižujú replikáciu SARS-CoV-2 v bunkových kultúrach.

Dr. Güerri-Fernández zdôrazňuje: „Ukázali sme dôležitosť hladín zinku v krvi pacientov ako ďalšieho prediktora výsledku v štúdii COVID-19, ako aj jeho potenciál ako terapeutického nástroja na liečbu. “

Obmedzenia štúdie

Štúdia má však určité obmedzenia. Napríklad pozorovacie, takže nie je možné preukázať príčinnú súvislosť. Inými slovami, vedci nemôžu zo zistení zistiť, či nízke hladiny zinku zvyšujú riziko závažného COVID-19 alebo závažné COVID-19 spôsobujú jeho vyčerpanie. Štúdia je tiež pomerne malá a všetci účastníci pochádzali z jedného centra, čo by mohlo obmedziť zovšeobecniteľnosť štúdie.

Dr. Güerri-Fernández zdôrazňuje dôležitosť štúdie a potrebu ďalšej práce:

„Preto navrhujeme túto premennú ako nový parameter na predpovedanie vývoja pacientov a navrhujeme zahájiť klinické štúdie, týkajúce sa suplementácie zinku u pacientov s nízkymi hladinami prijatými pre COVID-19. Nízka hladina zinku by mohla mať vplyv na zníženie dôsledkov pandémie."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie minerál koronavírus covid-19 zink

2021-03-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia