KORONAVÍRUS môže zanechať NEPRÍJEMNÉ stopy v tele: Problémy so SPERMIAMI

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-24 06:00:00

Zabijak spermií? Hoci to môže znieť na prvý pohľad hrôzostrašne, niečo na tom bude. Existuje podozrenie, že koronavírus môže u mužov viesť k neplodnosti. Čo je na tom pravdy?

Muži, ktorí sa zotavili z COVID-19, môžu byť vystavení riziku vzniku nízkeho počtu spermií, aspoň z krátkodobého hľadiska, ako naznačuje malá štúdia.

Čítajte tiež: BANÁLNA vec, ktorá ZMENÍ váš spánok a SEX k LEPŠIEMU: Prečo by mali byť PONOŽKY v posteli ZVYKOM!

Keď chýbajú spermie

Vedci z Florentskej univerzity v Taliansku analyzovali vzorky spermií od 43 mužov vo veku 30 až 65 rokov asi mesiac po tom, ako sa zotavili z koronavírusu. Zistili, že 25% mužov malo nízky počet spermií a takmer 20% malo tzv. azoospermiu alebo úplnú absenciu spermií v ejakuláte, ako sa píše na livescience.com. To je oveľa viac ako prevalencia azoospermie v bežnej populácii na celom svete, ktorá je John Hopkins Medicine okolo 1%.

Okrem toho u účastníkov so závažnou infekciou COVID-19, ktorí boli hospitalizovaní alebo prijatí na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), bola vyššia pravdepodobnosť výskytu azoospermie po infikovaní v porovnaní s tými, ktorí čelili menej závažným infekciám. Štúdia bola uverejnená v časopise Human Reproduction.

Choroba môže mať vplyv 

Vedci však zdôrazňujú, že ich štúdia nedokazuje, že SARS-CoV-2, teda vírus, ktorý spôsobuje COVID-19, poškodzuje spermie. Nevedia, aký bol počet spermií mužov pred infekciami, takže autori nemôžu s istotou povedať, či počet po infekcii naozaj klesol. Všetci muži s azoospermiou pred tým splodili deti, čo znamená, že v minulosti mali nejaké živé spermie, uvádza sa v správe. Okrem toho je možné, že niektoré z liekov podávaných na liečbu COVID-19, ako sú antivirotiká, antibiotiká a kortikosteroidy, mohli ovplyvniť počet spermií. Choroba vo všeobecnosti môže mať vplyv na spermie.

„Čím ste viac chorý, tým väčší účinok to môže mať,“ uviedol doktor Ajay Nangia, profesor a podpredseda urológie na lekárskom centre University of Kansas, ktorý sa štúdie nezúčastnil.

Dr. Nangia dodal, že týchto mužov je potrebné sledovať minimálne 90 dní po chorobe, aby sa zistilo, či je účinok dlhodobý, pretože úplné dozretie spermií trvá niekoľko mesiacov.

„Štúdiu na týchto ľuďoch by sme museli opakovať po uplynutí 90 dní,“ dodal odborník. 

Spojitosť s plodnosťou nie je výmysel

Existuje dôvod myslieť si, že SARS-CoV-2 by mohol ovplyvniť produkciu spermií. Testikulárne bunky majú vysoké hladiny receptora ACE2, čo umožňuje SARS-CoV-2 dostať sa do buniek, ako uviedli autori.

Niekoľko štúdií hľadalo SARS-CoV-2 v spermiách mužov, ktorí mali pozitívny test na vírus. Výsledok? Zistili koronavírus v spermiách u niektorých mužov! Napríklad jedna ďalšia štúdia z Číny, publikovaná v októbri 2020 v časopise EClinicalMedicine, zistila nižší počet spermií u mužov, ktorí mali COVID-19. Na druhej strane, ide o malú štúdiu, ktorá zahŕňala iba 23 pacientov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spermie koronavírus

2021-02-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia