Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Boj s KORONAVÍRUSOM môže byť DLHŠÍ, ako sa predpokladalo: Dlhé MESIACE utrpenia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Únava, vyčerpanosť, neobnovenie zmyslov ako chuť a čuch po prekonaní choroby. Aj takto opisujú svoj terajší stav niektorí ľudia, ktorí už dávnejšie ochoreli na koronavírus COVID -19. Štúdia ukazuje, že jeden z troch pacientov trpí príznakmi aj 9 mesiacov po prekonaní vírusu!

Príznaky aj po mesiacoch

Vedci z Washingtonskej univerzity zistili, že pretrvávajúca únava a nižšia kvalita života trápi niektorých ľudí, hoci ochoreli na COVID -19 ešte na začiatku vypuknutia pandémie, ako sa uvádza na livescience.com

Čítajte tiež: Špeciálny BOD na hlave, o ktorom nikto nevie: Po jeho MASÁŽI sa začnú diať ÚŽASNÉ veci

Až 13,6 percenta pacientov, ktorí sa zúčastnili štúdie, uviedlo, že sa ešte necítia dobre, sú neustále unavení a nevrátila sa im 100-percentne chuť ani čuch. Takmer 10 percent opýtaných uviedlo, že stále nevie vykonávať bežné domáce práce, hoci vírus napadol ich telo už pred niekoľkými týždňami. Vedci tiež zistili, že dlhodobými príznakmi trpia viac ľudia, ktorí sa liečia na cukrovku alebo hypertenziu. 

„Výskum však ukazuje, že zdravotné následky sa prejavujú aj u tých, ktorí majú mierny priebeh choroby. Aj títo pacienti môžu mať dlhodobé problémy,“ uviedla doktorka Helen Chuová v správe.

Ako dodala, na odhalenie príčiny je však potrebný ďalší výskum. Vedci sa však domnievajú, že niektorí pacienti majú protilátky, ktoré napádajú ich vlastné telo. 

Boj s KORONAVÍRUSOM môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Post-covid symptómy

Medzi príznaky tzv. post-covid syndrómu patrí únava, bolesti hlavy, srdca, svalov, kŕče a v extrémnych prípadoch dokonca ochrnutie. Odborníci sú presvedčení, že takíto pacienti potrebujú dlhodobú liečbu, na čo by mali prihliadať aj ošetrujúci lekári, ako aj ich zamestnávatelia.

Výskum už predtým odhalil, že 1 z 10 chorých na koronavírus má dlhodobé následky a cíti sa chorý aj po 12 týždňoch. Štúdia zistila, že osem z desiatich ľudí, ktorí boli nakazení, stále bojuje s najmenej jedným dlhodobým vedľajším účinkom, trvajúcim viac ako dva týždne. Vedci dokonca odhalili 170 post-covidových príznakov vrátane vyrážok, mozgovej hmly, bodavých bolestí srdca a depresií. Výskumníci varovali, že môžu pretrvávať niekoľko mesiacov, ba dokonca rokov.

Dlhodobé príznaky COVID -19?

  • únava
  • kašeľ
  • dýchavičnosť
  • depresia
  • bolesť hlavy
  • búšenie srdca
  • zrýchlený tep
  • problém s koncentráciou
  • mravčenie
  • triaška
  • mozgová hmla
Viac o téme: PríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9