KORONAVÍRUS Lekári upozorňujú: Tieto LIEKY proti bolesti radšej NEUŽÍVAJTE pred OČKOVANÍM!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-19 12:30:00

Podľa odborníkov je dobré vyhnúť sa liekom proti bolesti skôr, ako dostanete očkovaciu látku proti koronavírusu. Nepovažujú to ako za najlepší spôsob, ako sa pripraviť na vakcínu.

Niektorí si môžu dať paracetamol alebo ibuprofén pred tým, ako si dajú pichnúť injekciu. Jednoducho chcú predísť bolesti. Hoci vám nič nehrozí, nie je to potrebné. Skôr naopak, mohlo by to utlmiť imunitnú reakciu na vakcínu, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Ako môže dať telo NAJAVO, že má v sebe KORONAVÍRUS? O tomto mnohí NEVEDIA

Radšej PO ako PRED očkovaním

Milióny ľudí netrpezlivo čaká, kým dostanú očkovaciu dávku. Užitie liekov proti bolesti však nie je najlepší spôsob, ako sa na ňu pripraviť. 

Praktická lekárka Dr. Sarah Jarvisová upozorňuje: „Existuje niekoľko teoretických dôkazov, že lieky proti bolesti môžu zmeniť imunitnú odpoveď vášho tela na niektoré vakcíny. Ale ani nevieme, či sa to v týchto prípadoch prejaví v menej efektívnej ochrane pred vakcínou. Neexistujú totiž žiadne konkrétne dôkazy o tom, že užívanie liekov proti bolesti pred očkovaním ovplyvní schopnosť vášho tela vytvárať imunitu. Takže odporúčanie, aby ste ich pred očkovaním neužívali, sú čisto preventívne.“ 

Zrátané a podčiarknuté. Doktorka neodporúča siahnuť po liekoch proti bolesti pred očkovaním. Ak sa však obávate možnej bolesti, ktorú by ste po očkovaní mohli pocítiť, v tom prípade sa na ne môžete spoľahnúť. Radšej si dať tabletku a byť už zaočkovaný. 

Nie sú známe účinky liekov na vakcínu

Jedna štúdia zistila, že paracetamol "utlmuje imunitnú odpoveď na niekoľko antigénov očkovacej látky" u detí. Ostatné štúdie preukázali tento účinok vtedy, keď bol paracetamol alebo podobný liek na prevenciu horúčky užitý v čase podania injekcie, a nie až po tom. Ale niekoľko iných štúdií zase nepreukázalo žiadny rozdiel v protilátkových odpovediach na vakcíny medzi ľuďmi, ktorí v priebehu očkovania užívali lieky proti bolesti. 

Neexistuje „jasná odpoveď“, či lieky proti bolesti a horúčke bránia imunitnej reakcii, čo by mohlo viesť k zlyhaniu vakcíny. Svetová zdravotnícka organizácia už dávnejšie varovala pred užívaním liekov proti bolesti, ako je ibuprofén, v čase očkovania pre nedostatok dôkazov o ich výhodách alebo škodách. 

„Samozrejme, nie každý pociťuje po očkovaní bolesť, a ak sa tak stane, je často len mierna. Po 36 hodinách po očkovaní vakcínou Covid-19 som mala v ruke mierne bolesti, ale určite to nebolo až v takej miere, aby som si musela dať liek proti bolesti,“ dodala Dr. Jarvisová

Dr. Sarah Brewerová, lekárska riaditeľka spoločnosti Healthspan, sa pridáva a tvrdí, že nie je známe, či a ako by mohol ovplyvniť paracetamol podanie vakcíny. Národná zdravotná služba (NHS) zase uvádza, že po očkovaní vakcínou Covid-19 môžete v prípade potreby užiť liek proti bolesti, ako je paracetamol.

Vedľajšie účinky ako je vysoká teplota, bolesť v mieste vpichu, únava, bolesti hlavy a bolesti svalov sú bežné po podaní injekcie. Odborníci tvrdia, že je to znamenie toho, že telo zvyšuje imunitu proti vakcíne. 

Fotogaléria


Tagy:
očkovanie vakcína lieky ibuprofen koronavírus Covid-19

2021-02-19 12:30:00  |  Foto: gettiymages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia