Má rozšírenie KORONAVÍRUSU na svedomí iná krajina než Čína? Odborníci zistili PRAVDU

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-16 06:00:00

Môže sa človek nakaziť novým koronavírusom zo zmrazených potravín? Svetová zdravotnícka organizácia spolu s čínskymi vedcami, ktorí skúmali pôvod SARS-CoV-2, pozná odpoveď.

Málokto vie, že vírus bol pôvodne zistený na trhu Huanan v čínskom Wu-chane, kde sa predávali zmrazené potraviny, vrátane zvierat. 

Čítajte tiež: Nečakaný VPLYV bežných LIEKOV na infekciu: PRÍNOS pre pacientov s KORONAVÍRUSOM

Vedúci vyšetrovania Peter Ben Embarek na tlačovej konferencii upozornil: „Vieme, že vírus môže prežiť v podmienkach, ktoré sa nachádzajú v chladných prostrediach, ale naozaj nerozumieme tomu, či sa môže preniesť na človeka.“ 

Citlivý obal vírusu

Hypotézu rozvinuli čínske štátne médiá, ako sa uvádza na newscientist.com. Podľa nich by koronavírus, prenášaný vo vnútri alebo na povrchu mrazených potravín, mohol spôsobiť, že jeho zdroj pochádza mimo Číny a mohol by byť zo zvieraťa dovezeného z inej krajiny! Zatiaľ však nie je jasné, či by vírus mohol prežiť v infekčnej forme v mrazených potravinách. 

"Povedal by som, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa vírus šíril týmto spôsobom," hovorí Lawrence Young z University of Warwick vo Veľkej Británii, ktorý sa špecializuje na ľudskú virológiu. 

Dôvodom je podľa Younga fakt, že SARS-CoV-2 je vírus, pokrytý mastnou lipidovou membránou, ktorú používa na infikovanie ľudských buniek. Táto membrána je veľmi citlivá na cykly zmrazovania a rozmrazovania, ku ktorým môže dôjsť počas prepravy a predaja mrazených potravín. Takéto vírusy nemôžu infikovať ľudí. 

Prežije v mínusových teplotách? Nie je to jasné

Výskum vedcov Jie Hana a Zue Zhanga z Univerzity Xi’an Jiaotong a ich kolegov zareagoval na dôkazy o šírení koronavírusu prostredníctvom potravy a dospel k záveru, že existujú „veľké medzery v znalostiach“. 

Chýbajú údaje o dlhodobom prežití SARS-CoV-2 pri teplotách pod bodom mrazu (-10 ° C až -20 ° C), ktoré sa často vyskytujú pri skladovaní a preprave mrazených potravín,“ napísal vedecký tím. 

Tieto údaje sa pokúsila získať doteraz iba jedna štúdia. Vedci vložili vírus do kociek bravčového a kuracieho mäsa a tiež do lososa. Nezistili žiadny pokles vírusovej záťaže po 21 dňoch v laboratóriu pri teplotách chladenia 4 ° C alebo štandardnej teplote mrazu -20 ° C. Nie je však jasné, či bola vírusová záťaž pre človeka stále infekčná, a experimentálne parametre nemusia odrážať skutočnú vírusovú záťaž alebo podmienky v dodávateľských reťazcoch.

Fotogaléria


Tagy:
koronavírus Covid-19 mrazené jedlo

2021-02-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia