PROBLÉM, ktorý môže prispieť k silnejšiemu KORONAVÍRUSU: Napáda PĽÚCA a ZHORŠUJE stav

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-11 11:45:00

Zlá ústna hygiena môže byť spúšťačom mnohých chorôb. Ohroziť vás môže infarkt či mŕtvica. Výskum ukazuje, že problémom sú aj pacienti, ktorí bojujú s ochorením ďasien a zároveň s koronavírusom.

Nová štúdia varuje, že u ľudí, ktorých ústna dutina je v zlom stave, je deväťkrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia, ak ochorejú na Covid-19. U pacientov s ochorením ďasien bola 4,5-krát vyššia pravdepodobnosť potreby pľúcneho ventilátora, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Na konzumáciu VAJEC môžete doplatiť: Toto MNOŽSTVO vraj uvoľňuje CHEMIKÁLIU do krvi

Ochorenie ďasien a koronavírus

Keď vypukla pandémia a ľudia ostali zatvorení vo svojich domovoch, u mnohých sa stav ústnej hygieny zhoršil, keďže mnoho dentálnych centier zatvorilo svoje brány. Odborníci však tvrdia, že pravidelné kontroly u zubára a dodržiavanie správnych hygienických návykov zabraňuje závažnému ochoreniu ústnej dutiny. 

Ako uviedol predseda Britskej stomatologickej asociácie Eddie Crouch, problémy s ďasnami má veľa ľudí, no závisí od organizmu, ako sa s tým vysporiada. U niektorých stačí, keď si začnú dôkladnejšie čistiť zuby, použijú medzizubné kefky a nite a je po probléme.

U pacientov, ktorí sú náchylní na agresívne ochorenie ďasien, je väčšia pravdepodobnosť, že sa nakazia koronavírusom,“ dodal Coruch.

Odborníci z madridskej univerzity Complutense v Španielsku analyzovali viac ako 500 pacientov s týmto ochorením. 

„Zápal v ústnej dutine prispieva k tomu, že koronavírus sa stáva silnejší,“ konštatoval novozvolený prezident Európskej federácie parodontológie Lior Shapira.

Správna orálna starostlivosť by podľa neho mala byť súčasťou zdravotných odporúčaní na zníženie rizika závažných následkov Covidu. Ako dodal, súvislosť medzi pacientmi s ťažkým ochorením ďasien a pľúcnymi chorobami je už známa.

Zdravý chrup chráni

Autori štúdie konštatovali, že dobré zdravie ústnej dutiny by sa mohlo stať rozhodujúcou súčasťou starostlivosti o pacientov s koronavírusom. 

Niektorí pacienti, ktorí bojujú s infekciou ďasien, môžu premnožené perorálne baktérie inhalovať, a tak si infikovať pľúca. Hrozí im, že budú potrebovať pľúcny ventilátor,“ myslí si jeden z autorov štúdie profesor Mariano Sanz. 

Ako dodal, to môže prispieť k zhoršeniu stavu pacientov s Covidom a zvýšiť riziko úmrtia. Nemocničný personál by mal podľa neho identifikovať pacientov s parodontitídou a s koronavírusom a na zníženie prenosu baktérií používať perorálne antiseptiká.

Môže poškodiť kosti čeľuste

Parodontitída je známa ako ťažké bakteriálne ochorenie ďasien. Jedná sa o vážnu infekciu, ktorá poškodzuje mäkké tkanivo. Ak sa nelieči, môže trvalo poškodiť kosti čeľuste. Vedie tiež k uvoľneniu a k strate zubov. Hoci je toto ochorenie nepríjemné, ide o bežný stav, ktorému sa dá zabrániť správnou ústnou hygienou. Odborníci tvrdia, že by ste si mali čistiť zuby najmenej dvakrát denne a používať medzizubnú kefku a dentálnu niť. Okrem toho by ste mali pravidelne absolvovať zubné prehliadky.

Príznaky parodontitídy:

  • zápach z úst
  • opuchnuté ďasná
  • citlivé ďasná
  • po umytí zubov vypľúvanie krvi
  • bolestivé žuvanie
  • strata zubov
  • medzery medzi zubami
  • ustupujúce ďasná
  • afty

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby koronavírus

2021-02-11 11:45:00FOTO gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia