Prečo KORONAVÍRUS mutuje? Odhaľte TAJOMSTVO vzniku nových KMEŇOV vírusu

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-07 14:30:00

Hoci si mnohí mysleli, že po vzniku nového koronavírusu už nič nemôže prekvapiť, objavili sa jeho mutácie. Vedcom tak robia vrásky na čele nové kmene koronavírusu, o ktorých sa toho ešte veľa nevie. Zatiaľ je isté, prečo vôbec dochádza k mutácii koronavírusu.

Nový koronavírus od svojho prvého objavu v minulom roku zmutoval do troch variantov - bol zistený v Južnej Afrike, potom v Brazílii a taktiež britská mutácia. Mnohí majú rešpekt predovšetkým z tej britskej, pretože existujú obavy, že by infekčný kmeň mohol byť odolný voči niektorým vakcínam. Vláda má v úmysle obmedziť šírenie aj juhoafrickej mutácie. Prečo vlastne vírusy mutujú?

Čítajte tiež: Kefka a zubná niť NESTAČIA: Nové ZISTENIIE vedcov, ako ODSTRÁNIŤ jeden z najbežnejších PROBLÉMOV

Mutácia koronavírusu je pomalšia

Rovnako ako je to pri ľuďoch a zvieratách sa aj pri množení vírusov objavujú určité „chyby pri kopírovaní“ alebo genetické mutácie, ako sa píše na metro.co.uk. Tieto zmeny môžu ovplyvniť časti vírusu, či už ide o tvar povrchu alebo zloženie proteínu. Zmeny, vďaka ktorým má vírus evolučnú výhodu - napríklad zmeny, ktoré zvyšujú jeho infekčnosť alebo lepšie vyhýbanie sa ľudskému imunitnému systému - sa pravdepodobne budú znova reprodukovať. 

Rýchlosť mutácie Covid-19 sa považuje za dosť pomalú, a to aj napriek zisteniu nových kmeňov. Sezónna chrípka má tendenciu každý rok mutovať (preto sa každoročne očkuje).

Mutácie vedci nachádzajú prostredníctvom spracovania genómu. Toto je technika, ktorá umožňuje vedcom sledovať drobné zmeny vo vírusoch prostredníctvom sekvenovania. Väčšina mutácií je taká malá, že v skutočnosti neprispievajú k veľkým zmenám vo víruse a niekedy môžu byť vďaka nim menej infekčné. 

Ako teda budú vyzerať ďalšie mutácie? Môžu mať nižšiu infekčnosť, na druhej strane hrozí, že na ne bude umierať viac ľudí...

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vírusy mutácie koronavírus Covid-19

2021-02-07 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia