Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajná ZBRAŇ proti KORONAVÍRUSU? Ako môže obyčajné PRECHLADNUTIE zachrániť pred infekciou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí sú voči koronavírusu imúnni. Odborníci sú presvedčení, že je to vďaka prechladnutiu, čím si ich telo vytvorilo protilátky. Je bežné prechladnutie záchranou pred týmto zákerným ochorením?

Prečo deti vážne neochorejú na Covid-19?

Bežné nachladnutie môže byť spôsobené koronavírusmi, nie však Covid-19. Podľa vedcov z University College London a z inštitútu Francis Crick Institute, protilátky, ktoré si imunitný systém vytvorí počas toho, ako telo zápasí s bežnou koronavírusovou infekciou, môžu človeka ochrániť pred vírusom Covid-19. V krvi ostávajú určitý čas a v prípade reinfekcie sú schopné znovu sa s vírusom vysporiadať. 

Čítajte tiež: ZVYK, ktorý by ste si mali osvojiť: Jedno granátové JABLKO denne SPUSTÍ tieto PROCESY v tele

Výskumníci zistili, že niektorí ľudia, najmä deti, majú v krvi protilátky proti SARS-CoV-2, a to aj napriek tomu, že vírusom nikdy neboli infikovaní. Tieto protilátky sú pravdepodobne výsledkom vystavenia iným koronavírusom, ktoré spôsobujú prechladnutie, ale majú podobnú štruktúru ako Covid-19, ako sa píše na mirror.co.uk.

Výskum, podľa vedúceho autora štúdie Kevina Nga, ukázal, že deti mali v tele viac protilátok ako dospelí. Týkalo sa to detí vo veku od 6 do 16 rokov. 

Je to spôsobené tým, že sú častejšie vystavené iným koronavírusom. To je aj odpoveď na to, prečo je menej pravdepodobné, že vážne ochorejú na Covid-19,“ konštatoval.

Ako dodal, zatiaľ však neexistujú dôkazy o tom, že tieto protilátky zabraňujú infekcii alebo šíreniu SARS-CoV-2. 

Vedci sa zamerali na protilátky zamerané na časti bielkovín, ktoré majú koronavírusy spoločné, a pomocou ktorých vstupujú dovnútra buniek. Bielkoviny u každého vírusu vyzerajú trochu inak, ale jedna z jej častí, konkrétne podjednotka S2, je spoločná. Na túto časť sa zameriavajú aj protilátky, ktoré sú vytvorené B-lymfocytmi. Nerozlišujú, o aký druh koronavírusu ide, zaútočia akonáhle rozpoznajú túto časť.

Tajná ZBRAŇ proti KORONAVÍRUSU?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Toto poznanie pomôže pri výrobe vakcín, ktoré pôsobia proti rade koronavírusov, ako aj proti SARS-CoV-2 a akýmkoľvek budúcim pandemickým kmeňom,“ dodal doktor Ng na záver.

Ako rozoznať koronavírus od chrípky a prechladnutia?

Chrípka

Ide o vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje akútnym zápalom dýchacích ciest. Má rýchly nástup, ráno vám nič nie je a večer ležíte v horúčkach. Medzi najznámejšie príznaky patrí zimnica, vysoká teplota okolo 39 až 40 stupňov Celzia. Chorého bolia svaly, kĺby, má kašeľ, nádchu, škriabe ho v krku. Príznaky väčšinou odznejú po 5 až 10 dňoch v závislosti od toho, ako veľmi človek ochorel.

Prechladnutie

Oproti chrípke je nástup pozvoľný. Príznakom je škriabanie v krku, výtok z nosa, ktorý môže prerásť do silnejšej nádchy. Chorý môže aj kašlať, pretože mu zatekajú hlieny z nosa do hltana. Spozorovať môžete aj zvýšenú teplotu, nie však vyššiu ako 38 stupňov Celzia. Toto ochorenie zvyčajne ustúpi po 5 dňoch.

Covid-19

Má veľmi podobné príznaky ako samotná chrípka. U chorého však dlhodobo pretrváva bolesť hlavy, krížov a svalov, pričom lieky moc nezaberajú. Trápi ho aj neutíchajúci dráždivý kašeľ, dýchavičnosť a niekoľkodňová horúčka, ktorá nejde zraziť. Choroba je často sprevádzaná stratou čuchu a chuti.

Viac o téme: PrevenciaPrechladnutieNádchaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9