Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS môže na seba UPOZORNIŤ týmto javom: Vplyv na hladiny KYSLÍKA v krvi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nakazili ste sa novým koronavírusom? Podľa vedcov na to môže upozorniť nízka hladina kyslíka v krvi. Ak je nedostatočná, pacient je v ohrození života.

Najznámejšími príznakmi koronavírusu COVID -19 je neutíchajúci kašeľ, horúčka, bolesti kĺbov, svalov a hlavy, strata čuchu a chuti, dýchavičnosť. Niektorých pacientov trápi hnačka, začervenané oči, vyrážka, iní nemajú žiadne príznaky a často ani nevedia, že si ochorením prešli. Zákernosť vírusu je v tom, že napáda pľúca, pacienti majú veľké problémy s dýchaním, pričom v závažných prípadoch končia na pľúcnej ventilácii. 

Čítajte tiež: INFARKT možno ZISTIŤ aj niekoľko rokov VOPRED: SIGNÁL, ktorý ho PREZRADÍ

Ovplyvňuje hladiny kyslíka v krvi

Málokto však vie, že ochorenie môže dokonca spôsobiť pokles hladiny kyslíka v krvi. Keď je príliš nízka, môže to skončiť fatálne. Hodnota u zdravého človeka by mala byť najmenej 95 percent. U pacientov s koronavírusom dosahuje kriticky nízke hodnoty, okolo 50 percent. Ako ste na tom s okysličením zistíte veľmi ľahko. Stačí na to prístroj oximeter, ktorý sa pripojí na ušný lalôčik, alebo na posledný článok prsta. Meranie je bezbolestné a podľa odborníkov rýchlo odhalí, či je vaše telo dostatočne okysličené, ako sa píše na thesun.co.uk.

„Ak hodnota klesne pod 92 percent, volajte pohotovosť,“ varujú odborníci na koronavírus.

Hladinu okysličenia krvi by si mali kontrolovať aj pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, alebo anémiou, pretože u týchto ľudí môžu hladiny kolísať viac ako u iných.

Okrem merania okysličenia krvi sú aj iné spôsoby, ako sa o seba starať počas pandémie. Samozrejme platí, že treba dodržiavať pravidlá a nariadenia hygienikov. Nosenie rúška, sociálny dištanc je samozrejmosťou. Zdraviu prospeje pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a strava bohatá na zeleninu, ovocie, vlákniny, zdravé tuky a vlákninu. 

Pravidelné meranie tepu, aj telesnej teploty tiež môže odhaliť, že s vašim telom niečo nie je v poriadku,“ uviedol doktor Chase Ng Peng Yun.

KORONAVÍRUS môže na seba
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako používať oximeter?

Hladina kyslíka v krvi predstavuje percento kyslíka, ktoré sú schopné červené krvinky dopraviť z pľúc do zvyšku tela. Na meranie sa používa prístroj oximeter. Ak sa chystáte používať toto zariadenie na prst, vyčistite si nechty a skontrolujte, či na ňom nie je lak. Dajte prst do otvoru. Uistite sa, že medzi pripevnenými svorkami svieti svetlo. Stlačte funkčné tlačidlo. Počas merania sa nehýbte. Po niekoľkých sekundách sa na displeji zobrazia namerané hodnoty. Prístroj môžete pripevniť aj k ušnému lalôčiku.

Aké sú príznaky koronavírusu?

Hlavné príznaky

  • vysoká horúčka
  • neutíchajúci kašeľ
  • strata čuchu a chuti

Menej časté príznaky

  • únava
  • bolesti hlavy a hrdla
  • bledosť
  • vyrážka
  • zmena farby prstov 

Zriedkavé, ale závažné príznaky

  • ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť
  • tlak na hrudníku
  • strata reči, pohybu
Viac o téme: ZdravieKrvKyslíkPríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9