KORONAVÍRUS môže zaútočiť aj na MOZOG: Podobné POŠKODENIE ako pri mozgovej MŔTVICI

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-11 12:00:00

Nielenže napáda pľúca, ale má tiež vplyv na mozog! Koronavírus môže spôsobiť poškodenie tohto životne dôležitého orgánu v dôsledku boja tela s vírusom, ako potvrdila nová štúdia.

Výskum zistil, že koronavírusové infekcie sú zodpovedné za vznik zápalovej reakcie v mozgu, čo vedie k „umŕtveniu“, a tým poškodeniu určitých oblastí. 

Čítajte tiež: Mesiac jedla iba potraviny BEZ pridaného CUKRU: Šokujúca REAKCIA tela, ktorá spustila tieto ZMENY!

Výsledok zápalu v tele

Vedci z National Institutes of Health použili MRI skener a zistili poškodenie časti v mozgu, ktorá súvisí s čuchom a tiež poškodenie mozgového kmeňa. Keďže sa v tkanive nenašiel žiadny koronavírus, vedci došli k záveru, že poškodenie bolo výsledkom „zápalovej reakcie tela na vírus“, ako sa píše na thesun.co.uk

Odborníci zistili škody spôsobené rednutím a presakovaním mozgových ciev vo vzorkách od pacientov, ktorí bojovali s koronavírusom. Štúdia však odhalila, že poškodenie nevyzeralo, že by bolo spojené s príznakmi „nedostatku kyslíka“. 

Avindra Nathová, klinická riaditeľka Národného ústavu pre neurologické poruchy a cievnu mozgovú príhodu a hlavná autorka štúdie, uviedla: „Zistili sme, že mozog pacientov, ktorí ochorejú na infekciu spôsobenú SARS-CoV-2, môže byť náchylný na poškodenie mikrovaskulárnych krvných ciev.“ V článku v časopise New England Journal of Medicine tiež dodala: „Naše výsledky naznačujú, že to môže byť spôsobené zápalovou reakciou tela na vírus. Dúfame, že tieto výsledky pomôžu lekárom pochopiť celé spektrum problémov, ktorými môžu pacienti trpieť, a tak by mohla byť zabezpečená lepšia liečba.“

Výsledky štúdie zatiaľ naznačujú, že škody, ktoré vedci spozorovali, nemuseli byť spôsobené vírusom SARS-CoV-2, ktorý priamo infikuje mozog. V budúcnosti plánujú preštudovať, ako Covid-19 poškodzuje mozgové cievy a či produkuje niektoré z krátkodobých a dlhodobých príznakov, ktoré vidieť u pacientov.

Podobné ako u mozgových príhod

Vedci pozorovali mozgové tkanivo u 19 pacientov, ktorí zomreli na koronavírus, vo veku od päť do 73 rokov, pričom trpeli chorobou rôzne dlho. Doktorka Nathová, ako sama uviedla, bola „úplne prekvapená“, keď zo vzoriek zistila poškodenie mozgu, a dodala, že poškodenie bolo multifokálne a „zvyčajne sa spája s mozgovými príhodami a neurozápalovými chorobami“. 

Komplikácie podobné mŕtvici boli odhalené u desiatich pacientov a skeny odhalili poškodenie, ktoré „zodpovedalo preťaženým krvným cievam“. Zistenia v nedávnej štúdii tak odhalili viac o neurologických príznakoch, ktoré zažili mnohí pacienti s koronavírusmi. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mozog prevencia Covid-19 koornavírus

2021-01-11 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia