Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Idete sa dať ZAOČKOVAŤ proti Covid-19? Odborníci VARUJÚ, toto NEROBTE pred vakcináciou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa chcete dať zaočkovať proti koronavírusu, je dobré vedieť, čomu sa vyhnúť pred aplikáciou očkovacej látky. Môže sa totiž stať, že svojimi návykmi znížite imunitnú odpoveď tela na túto látku. Čo to má na svedomí? 

Mnohí si zvyknú spríjemniť večer pohárom dobrého vína alebo podobným alkoholickým nápojom. Hoci na tom nie je nič zlé, ak to nepreženiete, nemali by ste tak robiť vtedy, ak sa chcete dať zaočkovať. Inak z vakcíny proti Covid-19 nezískate maximum!

Čítajte tiež: PRÍZNAK, ktorý UPOZORNÍ na novú mutáciu KORONAVÍRUSU: Zvláštna PREDPOVEĎ ochorenia!

Stačí menšie množstvo alkoholu

Alkohol poškodzuje imunitné bunky v krvi, tzv. biele krvinky, vrátane lymfocytov, ako sa píše na dailymail.co.uk. Práve tie predstavujú protilátky proti vírusom. Už mierne množstvo alkoholu má toto na svedomí a mení zloženie biliónov mikroorganizmov žijúcich v čreve. Tieto mikroorganizmy majú preventívne účinky a chránia črevo pred infekciou baktérií a vírusov.

Jeden experiment ukázal, že stačí naozaj málo, aby to malo spomínaný negatívny vplyv. Lekárka Ronx Ikhariaová zrealizovala pokus, pri ktorom účastníkom odobrali vzorky krvi pred a po vypití Prosecca. Dali si konkrétne tri poháre alkoholu pred a po. Ukázalo sa, že tri poháre znížili hladiny lymfocytov v krvi až o 50 percent. 

Idete sa dať ZAOČKOVAŤ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Veľký význam v imunitnom systéme

Ako povedala odborníčka na imunológiu Sheena Cruickshanková z univerzity v Manchestri, zníženie počtu lymfocytových buniek by mohlo znížiť účinnosť imunitnej odpovede tela. Lymfocyty sa nachádzajú v tkanivách a orgánoch, ako sú napr. slezina, mandle a lymfatické uzliny. Tvoria približne 20 až 40 percent z celkového počtu bielych krviniek u dospelých ľudí. Vedci z čínskeho Wu-chan vyzdvihujú lymfocyty, ktoré majú podľa nich veľký význam v imunitnom systéme, keďže určujú imunitnú odpoveď na mikroorganizmy, ktoré spôsobujú infekcie a iné látky, ako je napr. vírus Sars-CoV-2.

Preto odborníci varujú ľudí, aby nepili alkohol v čase očkovania proti Covid-19. Aby mala vakcína maximálne dobrú reakciu, imunitný systém by mal byť v najlepšom stave. Najideálnejšie je sa úplne vyhnúť akýmkoľvek alkoholickým nápojom v období, keď sa očkuje. 

„Ak chcete mať dobrú reakciu na vakcínu, musíte mať imunitný systém, ktorý funguje špičkovo. Takže, ak pijete noc pred tým alebo krátko po tom, nepomôže to,“ potvrdzuje profesorka Cruickshanková.

Viac o téme: AlkoholZdravieOčkovanieVakcínaImunitaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9