Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je nová MUTÁCIA koronavírusu HORŠIA? Pravda o tom, AKO sa ODLIŠUJE od klasického

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vo Veľkej Británii zúri nový variant koronavírusu. Vynárajú sa mnohé otázky, či sa dá zvládnuť, ako sa odlišuje od klasického a či je nebezpečný. Sú obavy z novej mutácie na mieste?

V skutočnosti sú mutácie u vírusov ako Covid-19 úplne bežné. Mnohí odborníci si však kladú otázku, či by mohlo byť úsilie o očkovanie utlmené novým kmeňom. Aj preto sa teraz vedci snažia získať čo najviac informácií o mutácii, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: NAKOPNITE správne trávenie a povedzte zbohom NAFÚKNUTÉMU bruchu: Tipy, ktoré ZÚŽIA váš PÁS!

Príznaky koronavírusu

Lekár a profesor Chris Whitty uviedol, že príznaky nového kmeňa sa nijako nelíšia od toho, ktorý už koluje po celom svete. Jedno je však isté. Vírus ovplyvňuje rôznych ľudí rôznymi spôsobmi. Treba si len dávať pozor na znaky, ktoré hovoria o prítomnosti Covid-19. 

Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) uvádza tri hlavné príznaky koronavírusu: 

  • Nepretržitý kašeľ - pri ktorom často kašlete dlhšie ako hodinu alebo máte tri alebo viac záchvatov kašľa za 24 hodín
  • Horúčka – keď je vaša teplota nad 37,8 ° C 
  • Strata čuchu alebo chuti – ide o tzv. anosmiu

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je únava tiež jedným z najbežnejších príznakov Covid-19. WHO uvádza aj iné, menej časté príznaky ako bolesť hrdla, hnačka, zápal spojiviek, bolesť hlavy, vyrážka na koži alebo zmena farby prstov na rukách alebo nohách. Príznaky sa môžu prejaviť po piatich až šiestich dňoch od infikovania, v niektorých prípadoch to môže trvať aj dva týždne. Najhoršie na tom je, že niektorí ľudia, ktorí sa nakazia, môžu byť asymptomatickí, to znamená, že nevykazujú žiadne z hlavných príznakov.

Bežné pre vírusy

Zatiaľ čo vyššie uvedené príznaky sú najbežnejšie, u iných ľudí sa vyskytla celá škála ďalších príznakov. Ako dodal profesor Whitty, hoci sú príznaky nového kmeňa považované za rovnaké ako u ostatných s Covid-19, verejné zdravotníctvo v Anglicku nový kmeň stále analyzuje s cieľom získať viac informácií o jeho šírení a o tom, ako ovplyvní výrobu vakcín. 

Podľa Dr. Juliana Tanga, docenta a klinického virológa na univerzite v Leicesteri, šírenie nového kmeňa môže byť spôsobené z rôznych dôvodov. 

Je nová MUTÁCIA koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Je to úplne bežné pre vírusy - ako je chrípka, ktoré môžu infikovať toho istého človeka, čo vedie k vzniku hybridného vírusu. Je to len jeden zo spôsobov, ako vzniká prirodzená vírusová variácia. Nemá zmysel, aby vírus zabil svojho hostiteľa - je lepšie, aby sa replikoval na vyššiu úroveň v hostiteľovi a spôsoboval menej príznakov - aby hostiteľ zostal mobilný a vyzeral dobre (bez príznakov) a aby sa mohol ďalej miešať s tými, ktorí sú stále schopní - a šíria jeho gény ďalej,“ dodáva profesor. 

Dôvod na obavy? NIE

Odborníci vyzvali verejnosť, aby bola pokojná. Realita je taká, že treba očakávať mutácie vírusu, ako je Covid-19. Dr. Zania Stamatakiová, imunologička z University of Birmingham, uviedla, že mutácie sa budú hromadiť a viesť k novým variantom vírusov, ktoré náš imunitný systém určitým spôsobom ovplyvnia či zmenia.

„Tento vírus nemutuje tak rýchlo ako chrípka, a hoci ho musíme udržiavať pod dohľadom, nebude v budúcnosti nevyhnutnosťou aktualizácia nových očkovacích látok. V tomto roku došlo k významnému pokroku v budovaní infraštruktúry, aby sme držali krok s týmto koronavírusom,“ vysvetlila Dr. Stamatakiová.

Dr Jeremy Farrar, riaditeľ spoločnosti Wellcome, dodal, že od Covid-19 sa treba ešte veľa učiť.

Väčšina mutácií nebude významná alebo nebude spôsobovať obavy, ale niektoré môžu vírusu poskytnúť evolučnú výhodu, ktorá môže viesť k vyššiemu prenosu alebo môže znamenať, že je škodlivejší.“

Rastie rýchlejšie

Minister zdravotníctva Matt Hancock poslancom oznámil, že tento variant vírusu môže podporovať „rýchlejšie šírenie“ v juhovýchodnom Anglicku. Počet prípadov spojených s najnovšou mutáciou rastie „rýchlo“, uviedol Hancock a vyzval všetkých, aby dodržiavali preventívne opatrenia. Dostal názov VUI - 202012/01. 

Vo vyhlásení Hancock uviedol: „Prvotná analýza naznačuje, že tento variant rastie rýchlejšie ako tie súčasné. V súčasnosti sme s týmto variantom identifikovali viac ako 1 000 prípadov predovšetkým na juhu Anglicka, aj keď prípady boli identifikované v takmer 60 rôznych oblastiach. A počty sa rýchlo zvyšujú."

Je nová MUTÁCIA koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ovplyvní vývoj vakcín?

Hancock uviedol, že „najnovším klinickým tvrdením je vysoká nepravdepodobnosť, že by táto mutácia zle zareagovala na vakcínu“. Všetky vyvinuté injekcie proti Covid-19 sa zameriavajú na rovnaký cieľ – tzv. S-bielkovinu (inak nazvaná ako Spike proteín) na povrchu vírusu. 

S-bielkovina je to, čo vírus používa na prichytenie sa na ľudské bunky, na inváziu a replikáciu. Nemožno vylúčiť, že ak by nová mutácia vírusu zmenila túto bielkovinu, ovplyvnila by účinnosť vakcíny. Ak má odlišný vzhľad, telo ho nemusí rozpoznať ako Covid-19 a môže rýchlo vyvolať imunitnú odpoveď. 

Profesorka Wendy Barclayová, vedúca oddelenia infekčných chorôb, Imperial College London, uviedla: „Tento variant obsahuje niektoré mutácie Spike proteínu, ktoré sú hlavným cieľom vakcín, a bude potrebné zistiť, či majú vplyv na účinnosť vakcíny vykonaním experimentov v nasledujúcich týždňoch.“ 

Dr Pankhania však pre Sky News povedal: „Som si veľmi istý, že nebudeme musieť pretvárať naše vakcíny. Nie sú informácie, že by sa tento proteín dramaticky menil počas mesiacov alebo rokov. Ak sa skutočne nezmení, no vykazuje menšie zmeny, myslím, že náš imunitný systém sa nenechá oklamať jeho novou verziou. Navyše, vakcíny môžeme veľmi rýchlo premodifikovať, aby sa z nich vytvoril kmeňový proteín patriaci do nového kmeňa.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9