Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NEZNÁMY príznak KORONAVÍRUSU, ktorý pociťujú len ŽENY: Citlivý PROBLÉM súvisiaci s plodnosťou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O tom, aký je koronavírus nevyspytateľný, svedčí ďalšie zistenie, podľa ktorého nebezpečná nákaza určitým spôsobom ovplyvňuje nežnejšie pohlavie. Vyzerá to tak, že COVID-19 má vplyv na menštruačný cyklus! Aké zmeny spôsobuje?

Týka sa to žien s dlhším Covidom

Objavuje sa čoraz viac žien, ktoré potvrdzujú zmeny v menštruačnom cykle. Tieto ženy majú niečo spoločné. Všetky trpeli dlhodobými príznakmi COVID-19, ktoré sa dokonca objavili aj mesiace po tom, ako mala choroba ustúpiť. Hoci existujúce dôkazy naznačujú, že by prejavy nového koronavírusu mali zmiznúť približne dva týždne po objavení príznakov, ľudia s dlhším Covidom sa často stretávajú s horúčkou, únavou a bolesťami hlavy aj mesiace po tom. 

Čítajte tiež: NAKOPNITE správne trávenie a povedzte zbohom NAFÚKNUTÉMU bruchu: Tipy, ktoré ZÚŽIA váš PÁS!

Skúsenosti pacientiek

Niektoré pacientky s dlhým priebehom choroby mali nepravidelnú menštruáciu, iné spozorovali u seba veľké krvné zrazeniny, ktoré dovtedy nemávali, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Príkladom je pacientka Rose, ktorá bojovala dva týždne s COVID-19. Všimla si, že jej menštruácia začala vynechávať. Za osem mesiacov, od kedy sa zotavila z vírusu, mala údajne len päť menštruácií! Podobne na tom bola aj ďalšia pacientka Bianca, ktorá spozorovala zmeny v menštruačnom cykle istý čas po zotavení sa z choroby. Počas toho, ako zvádzala boj s ochorením, si nevšimla nejaké zmeny v menštruácií. Zmeny však nastali po 3 mesiacoch, keď sa jej niektoré príznaky vrátili. Všimla si výrazný nárast zrazenín. 

O nič lepšie na tom nebola Edith, u ktorej koronavírus najviac ovplyvnil menštruáciu. Zaznamenala frekvenciu, trvanie, intenzitu, ale i úroveň bolesti pri menštruácii. Aby toho nebolo málo, pred začiatkom menštruácie vraj pociťuje prepuknutie symptómov COVID-19. Jej menštruácia bola dosť nepredvídateľná!

NEZNÁMY príznak KORONAVÍRUSU, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je málo vedecky podložených dôkazov

Vplyv nového koronavírusu na menštruáciu doteraz nie je úplne jasný. Niektorí odborníci sa zatiaľ len domnievajú, že môže napadnúť reprodukčné orgány. Ako potvrdzuje gynekologička Linda Fanová z Yale University, doteraz sa veľmi málo vedcov venovalo vplyvu koronavírusu na ženské reprodukčné orgány. Údajne možno predpokladať, že tým, ako účinkuje na telesné orgány, by mohol napadnúť aj funkciu vaječníkov. 

Najbližšie je k vysvetleniu súvisu nového koronavírusu a menštruácie menšia čínska štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise Reproductive BioMedicine Online. Odhalila, že u 25 percent ľudí trpiacich na COVID-19 došlo k zmenám v menštruácií. Tridsať percent zo 117 pacientiek v nemocnici Tongji v Šanghaji zaznamenalo slabšie krvácanie alebo naopak, dlhšie trvajúce menštruácie. Napriek tomu Linda Fanová tvrdí, že zatiaľ nič nenaznačuje zmeny v plodnosti. 

Podpora od lekára je dôležitá

V každom prípade, nech sa deje čokoľvek, ženy by sa nemali báť osloviť svojho gynekológa. Smutný je však fakt, že ženám sa nedostáva dostatočná podpora od lekárov pri hľadaní pomoci pri dlhých príznakoch choroby. 

Potvrdzuje to pacientka Jean, ktorá dostala nasledujúce vysvetlenie pri vyjadrení svojich obáv, ktoré sa týkali jej menštruačného cyklu: "Pokiaľ ide o moju menštruáciu, môj gynekológ povedal, že je to kvôli stresu, ktorý moje telo prežíva kvôli tejto chorobe, zatiaľ čo ostatným zdravotníckym pracovníkom to je jedno, pretože moja menštruácia je podľa nich normálna.“

Jean užívala 10 rokov antikoncepciu. Odkedy ochorela na COVID-19, neustále dostáva mesačnú menštruáciu a má kopu krvných zrazenín. 

Viac o téme: ZdravieMenštruáciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9