Čo spája OBETE pandémie? 5 FAKTOROV, ktoré ZVYŠUJÚ riziko úmrtia na KORONAVÍRUS

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-17 06:00:00

Kým niektorí nevedia, že sú nosičmi nákazy, iným podlomí zdravie na dlhé mesiace. Bohužiaľ, sú aj takí, pre ktorých sa to skončí ešte horšie. Čo majú obete vírusu spoločné?

Počty nakazených ľudí koronavírusom COVID -19 po celom svete neustále stúpajú, rastie aj množstvo pacientov, ktorí na ochorenie zomreli. Od začiatku pandémie sa ukazuje, že najviac ohrozenou skupinou sú starší ľudia a osoby trpiace na civilizačné ochorenia. Vedci z ôsmich rozličných inštitúcií v Číne a USA sa zhodujú v názore, že ľudia, ktorí zomierajú, majú spoločné niektoré kľúčové faktory. 

Čítajte tiež: Trápny ZLOZVYK, ktorý vás môže dostať do vážnych PROBLÉMOV: Odteraz s ním už skoncujte!

Odborníci skúmali údaje od 85 čínskych pacientoch, ktorí zomreli na zlyhanie viacerých orgánov, po tom, ako sa nakazili smrtiacim vírusom. Štúdia bola zverejnená v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Čo spája obete pandémie?

1. Pohlavie

Podľa odborníkov COVID -19 predstavuje hrozbu najmä pre mužov. Vedci zistili, že 72,9 percenta tých, ktorí zomreli na COVID - 19, bolo mužského pohlavia. Odborníci sa domnievajú, že existuje niekoľko dôvodov, prečo zomiera viac mužov ako žien. Môže za to biológia, ako aj životný štýl. Umývanie rúk je jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť šíreniu vírusu. Viaceré štúdie však ukazujú, že ženy si mydlom umývajú ruky oveľa častejšie ako muži. 

Medzi nežným pohlavím nájdeme aj menej fajčiarok. O fajčení je známe, že oslabuje imunitný systém. Čína má najväčšiu populáciu fajčiarov na svete, predstavuje takmer tretinu svetových fajčiarov, z toho iba dve percentá sú ženy fajčiarky. Ďalším dôvodom, prečo sú muži náchylnejší na koronavírus je, že ich viac ohrozujú civilizačné ochorenia ako vysoký krvný tlak, cukrovka typu 2 a chronická obštrukčná choroba pľúc.

2. Vek

Odborníci tvrdia, že koronavírus môže infikovať kohokoľvek v akomkoľvek veku. Pravda je však taká, že starší dospelí nad 60 rokov môžu mať kvôli veku ťažký priebeh ochorenia. Podľa výskumu, priemerný vek pozorovaných obetí  bol 65,8 rokov. Odborníci tvrdia, že je to preto, lebo náš imunitný systém s vekom slabne, čo znamená, že telo staršej osoby je menej schopné bojovať s vírusom. 

Ak imunitný systém nie je dostatočne silný, vírus sa množí hlboko v pľúcach a spôsobuje zápal a zjazvenie,“ konštatovala doktorka Sarah Jarvisová.

Ako dodala, telo v boji s vírusom často zničí aj zdravé pľúcne tkanivo a človek sa stáva náchylnejší na sekundárne infekcie ako je pneumokoková pneumónia.

3. Iné ochorenia

Väčšina pozorovaných pacientov, ktorí zomreli na Covid-19, trpela chronickými ochoreniami ako sú srdcové choroby, cukrovka, alebo vysoký krvný tlak. Vedci odhalili, že riziko úmrtia na koronavírus je o 80 percent vyššie, ak má človek čo i len jeden základný zdravotný problém. Niektoré z chronických stavov, ktoré zvyšujú riziko nakazenia, sú astma, rakovina, cystická fibróza, chronická obštrukčná choroba pľúc, cukrovka, HIV a AIDS.

4. Hmotnosť

Ľudia, ktorí sú obézni alebo majú výraznú nadváhu, patria do vysoko rizikovej skupiny, ktorá sa môže ľahko nakaziť. Nadváha, ako aj obezita oslabujú imunitný systém a človek je tak náchylnejší podľahnúť vírusu. Podľa nedávneho prieskumu National Health Service (NHS) malo viac ako 60 percent pacientov s koronavírusom, ktorí ležali na jednotke intenzívnej starostlivosti, nadváhu, alebo morbídnu obezitu. Už v minulosti štúdie ukázali, že ľudia, ktorí nemajú svoju hmotnosť pod kontrolou, sú vystavení väčšiemu riziku závažných komplikácií pri ochoreniach ako je chrípka. Nadváha spôsobuje tlak na pľúca, sťažuje dýchanie a telu sa nedostáva dostatok kyslíka.

5. Nízky počet bielych krviniek

Výskumný tím tiež zistil, že 81,2 percent pozorovaných ľudí, ktorí zomreli na Covid-19, malo veľmi nízky počet eozinofilov. Ide o typ bielych krviniek, ktoré pomáhajú bojovať s infekciou. Abnormálne nízka hladina krviniek, stav známy ako eozinofilopénia, môže mať negatívny vplyv na priebeh choroby, ak človek ochorie na koronavírus. Choroba u takýchto ľudí môže mať extrémne ťažký priebeh, alebo skončiť smrťou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie faktory koronavírus

2020-11-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia