Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Menej známy PRÍZNAK, ktorý sa môže skrývať za KORONAVÍRUSOM: Mali by ste o ňom vedieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nielen vysoká teplota, neutíchajúci kašeľ, silná bolesť hlavy. Čoraz viac chorých pacientov na COVID -19 hlási, že stratili čuch, chuť a dokonca aj sluch. Strata zmyslových orgánov môže dokonca trvať dlhodobo.

Zhoršený sluch ako príznak

Tinitus, ako sa nepríjemné zvonenie, bzučanie, zaľahnutie v ušiach nazýva, je zvyčajne spôsobené zranením ucha, alebo stratou sluchu, ktorá súvisí so starnutím. V čase šíriacej sa pandémie COVID – 19, však môže byť aj príznakom tohto ochorenia, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Muž jedol 48 hodín len VAJCIA: Takéto ZMENY v jeho tele spôsobila šialená diéta!

Výskum ukázal, že približne 40 percent ľudí, ktorí mali príznaky koronavírusu, zaznamenali aj problém so sluchom. Odborníci z Anglia Ruskin University spolu s britskými združeniami Tinnitus a American TInnitus Association pozorovali 3 103 ľudí zo 48 rôznych krajín, u ktorých sa tinitus prejavil. Niektorí účastníci priznali, že na toto ochorenie trpeli už predtým, no ich stav sa vplyvom choroby ešte viac zhoršil. Iní uviedli, že pískanie, bzučanie, či zhoršené počutie prišlo až s koronavírusom. Odborníci sa zhodujú v názore, že tinitus môže byť pre niektorých ľudí dlhodobým príznakom Covidu - 19.

Súvis s psychikou

Vo Veľkej Británii trpí na tinitus približne každý ôsmy dospelý človek. Často sa spája s úzkosťou, depresiou a zníženou emocionálnou pohodou. Zo štúdie vyplynulo, že niektorí účastníci mali pocit, že sa ich tinnitus zhoršil aj vplyvom opatrení, ktoré musia dodržiavať kvôli šíreniu pandémie. 

„Zistili sme, že zvýšená úzkosť, pocit osamelosti v spojitosti so zmenou denného režimu môže výrazne ovplyvniť ochorenie uší,“ uviedol autor štúdie doktor Eldre Beukes. 

Ako dodal, štúdia odhalila, že obavy z pandémie, osamelosť, finančná neistota, problémy so spánkom, zhoršili tinitus u 32 percent ľudí.

Pandémia a s ňou spojené nariadenia sťažuje ľuďom prístup k potrebnej starostlivosti. 

Menej známy PRÍZNAK, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Je nevyhnutné, aby sme pri poskytovaní pomoci ľuďom s tinitusom nerobili rovnaké chyby ako počas prvej vlny,“ konštatoval spoluautor štúdie David Stockdale. 

Nesprávna liečba v počiatočných štádiách tohto ochorenia podľa neho vedie často k zhoršeniu stavu, čo môže mať negatívny vplyv na psychiku pacienta.

Môže strpčovať život

Tinitus je lekársky pojem, ktorý popisuje vnímanie hluku buď v jednom uchu, v obidvoch ušiach alebo v hlave, ak nie je k dispozícii žiadny zodpovedajúci vonkajší zvuk. Často sa to označuje ako zvonenie v ušiach, no je to individuálne. Najčastejšie pacienti opisujú zvuky ako zvonenie, bzučanie, pískanie, hučanie alebo syčanie. Tieto vnímané zvuky môžu prichádzať a odchádzať, alebo môžu trvať nepretržite. Vo väčšine prípadov si nepríjemnosti postihnutí všimnú iba v pokojnom stave, napríklad v noci, keď sa snažia zaspať. Niektorí však zistia, že tento stav im zasahuje do každodenného života a strpčuje im život.

Podľa dĺžky trvania príznakov poznáme tri druhy tinitusu:

  • akútny (do 3 mesiacov)
  • subakútny (do 6 mesiacov)
  • chronický (viac ako 6 mesiacov)

Možné príčiny vzniku

  • vystavenie sluchu hlasnej hudbe, hlasným zvukom stavebných strojov a náradia
  • vedľajšie účinky užívania liekov, zranenie uší, krku, hlavy
  • starnutie
  • neurologické problémy
  • degenerácia ušných kostičiek
  • COVID -19
Viac o téme: ZdravieChorobaSluchKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9