Najväčšie HOAXY a dezinformácie o KORONAVÍRUSE: Na toto ľudia NALETELI, týka sa to aj vás?

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-02 06:00:00

O pandémii koronavírusu COVID -19 sa popísalo už veľa. Faktom zostáva, že toto ochorenie nie je vôbec na ústupe, ale naopak v druhej vlne naberá na sile. I keď naň zomrú tisícky pacientov denne, niektorí sú stále presvedčení, že neexistuje. Čomu všetkému dokážu ľudia veriť?

Koronavírus je podvod

S týmto názorom sa stotožňuje stále veľa ľudí. Niektorých tento výmysel stál život. Odmietali totiž dodržiavať pravidlá a nariadenia hygienikov. Nenosili rúško a zúčastňovali sa párty, kde sa pravdepodobne aj nakazili. Vírus im tým najhorším spôsobom ukázal, že existuje, ako sa uvádza na thehealthy.com

Čítajte tiež: TAJOMSTVO príťažlivosti odhalené: Tieto ženy sú pre mužov ATRAKTÍVNEJŠIE ako ostatné!

Keď začiatkom roka pandémia vypukla, nebolo dostatok informácií. Vedelo sa, že ide o akútny respiračný vírus, ktorý sa rozšíril po celom svete a za krátky čas plnil nemocnice aj cintoríny. Ľudia v panike hľadali poznatky na internete. Ako vieme, ten vie byť dobrý sluha, ale zlý pán. Moderné technológie nám síce pomáhajú zostať informovaní, ale zároveň sú aj nebezpečným zdrojom dezinformácií. „Tie bohužiaľ zabíjajú ľudí, ktorí im veria,“ zhodujú sa v názore predstavitelia WHO. Podľa nich, sa lži šíria ako oheň.

Ďalšie hoaxy o COVID -19

  • Vírus je iba politický nástroj a po voľbách magicky zmizne.
  • Je to biologická zbraň, ktorú Čína vyrobila tak, aby poškodila Ameriku. Liečba existuje, len je tajná.
  • Nemocnice dostávajú peniaze, aby umelo navyšovali počty nakazených ochorením Covid-19.
  • Covid-19 neexistuje, je to len biznis pre fatrmaceutické firmy.
  • Nie je to nič nebezpečnejšie ako chrípka. 

Nedá sa presne určiť, kedy a ako dezinformácie o koronavíruse COVID – 19 vznikli. Odborníci však predpokladajú, že ich cielene šíria organizované skupiny, ktoré propagujú množstvo iných konšpiračných teórií. Ich podporovatelia sú často aj extrémistické skupiny. Podľa expertov veľa dezinformácii prichádza z krajín ako je Rusko, ktorého hlavní predstavitelia sa snažia zasahovať do blížiacich sa amerických volieb.

Dokonca aj samotný prezident USA Donald Trump, ktorý sám koronavírus prekonal, ho označil za podvod demokratov. 

„Toto je skutočný problém. Keď najvyšší predstavitelia krajiny tvrdia ľuďom, že COVID-19 neexistuje, môže to byť pre nich mätúce, nevedia, čomu majú veriť,“ myslí si doktor infekčných chorôb Rajeev Fernando.

Ten bol prvým americkým lekárom, ktorý sa v Číne stretol s koronavírusom.

Ako uviedla epidemiologička Kathy Lancasterová z univerzity v Ohio, neexistujú dôkazy, ktoré tieto hoaxy potvrdzujú, naopak existuje množstvo argumentov, ktoré ich vyvracajú. 

COVID -19 je skutočný vírus, ktorý je vysoko nákazlivý, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, dokonca smrť. Nie je to žiadny podvod,“ konštatovala.

Odborníci ako dôkaz existencie ochorenia

Existuje niekoľko kľúčových dôkazov, ktoré vyvracajú pochybnosti o tom, že koronavírus neexistuje. V prvom rade sú to skúsenosti tisícky vedcov a lekárov z prvej línie. Doktor Fernando nosí rúško od januára. Ak aj vy pochybujete o potrebe jeho nosenia, prečítajte si jeho odpoveď, prečo je to nutné. 

„S týmto vírusom som sa stretol hneď po vypuknutí pandémie v Číne. Nikdy predtým som s takouto chorobou neprišiel do styku. S hrôzou som sa díval na to, ako na ňu umierajú mladí a zdraví ľudia,“ konštatoval.

Nakazení po celom svete

„Ak by bol vírus iba podvodom, ktorý by mal ovplyvniť americké voľby, tak prečo by zabíjal ľudí po celom svete?,“ pýta sa odborníčka na verejné zdravie Carol Winnerová.

Ako dodala, ochorenie berie životy nielen Američanom, a preto za tým netreba hľadať žiaden politický motív.

Počet úmrtí

Často opakovanou nepravdou je, že počet obetí, ktoré skutočne zomreli na COVID -19 je nadnesený a v skutočnosti za ich úmrtie môže iné ochorenie, alebo dokonca, že nezomreli vôbec. Podľa prieskumu Axios-Ipsos Coronavirus Index z júla 2020 takmer tretina Američanov je presvedčených, že počet obetí nie je tak vysoký ako sa oficiálne uvádza. Nielenže čísla neklamú, ale obetí môže byť dokonca o 30 percent viac. Možno ich pripísať vírusu buď priamo, alebo nepriamo, keďže veľa pacientov, ktorí ochorejú na COVID -19 trpí aj inými civilizačnými ochoreniami, ktoré sú tiež smrteľné.

Farmaceutický biznis

Jedna z dezinformačných teórií hovorí, že vírus bol vyrobený v laboratóriu, aby na ňom farmaceutické firmy zarobili predajom liekov a vakcíny. Šíritelia tejto konšpirácie zároveň tvrdia, že tieto spoločnosti platia nemocniciam za to, aby klamali o úmrtiach na Covid-19. Takto však medicínsky systém nefunguje. 

„Nemocnice dostávajú peniaze od poisťovní za liečbu, ktorú poskytujú, nie na základe stanovenej diagnózy. Nemocnice a lekári nemajú nijaké finančné stimuly, ktoré by ich motivovali k podvodu,“ konštatovala odborníčka na verejné zdravie Carol Winnerová.

Čo sa týka zisku z predaja vakcín, mnoho spoločností, ktoré pracujú na ich vývoji, sa zaviazalo, že ich na trh uvedú lacno, alebo dokonca zadarmo.

Nástroj na sledovanie

Mikročipy vo vakcínach? 5G veže šíriace Covid-19? Zmena DNA človeka po zaočkovaní? Aj takého hoaxy sa šíria internetom a niektorí ľudia tomu aj veria. „Nie, nie je to pravda, ani to nie je možné uskutočniť,“ reaguje doktor Fernando. Podľa neho, ľudia, ktorí sa obávajú, že po zaočkovaní ich bude niekto sledovať, by sa mali zamerať na ochranu svojich mobilných telefónov, počítačov a iných technologických zariadení, ktoré sú ľahko lokalizovateľné a teda ľahko dostupné na sledovanie.

Najlepší zdroj informácií - ľudia s ochorením

Každý z nás už asi pozná niekoho, kto ochorel na COVID -19. Mnoho pacientov hlásilo mierne až stredne závažné príznaky, niektorí dokonca boli, alebo sú bezpríznakoví. 

„Približne 15 percent prípadov je dosť závažných a potrebuje hospitalizáciu, ďalších 5 percent potrebuje liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ konštatoval doktor Fernando.

Ako uviedol, aj ľudia s menej závažným priebehom môžu mať dlhotrvajúce príznaky. „Všetci, ktorí chorobu prekonali, vám povedia, že je skutočná a nie je to výmysel,“ dodal.

Doktor Fernando radí ľuďom, aby dodržiavali nariadenia hygienikov a neverili všetkému, čo nájdu na internete.

 „Overujte si zdroje, z ktorých informácie prichádzajú. Zamerajte sa na také, ktoré sú podporované vedeckými alebo lekárskymi inštitúciami s dobrou povesťou,“ konštatoval na záver.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba vírus hoax koronavírus

2020-11-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia