Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nadýchnite sa poriadne: VIDEO Návod, ako si vyrobiť špeciálne PRIEDUŠNÉ rúško!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rúško má nesporné výhody používania v súvislosti s COVID-19. Niektorí ho však majú so zaťatými zubami a cítia sa nepríjemne. Na vine je ťažšie dýchanie počas jeho nosenia. Vyrobte si vlastné rúško, s ktorým sa budete vedieť z plných pľúc nadýchnuť!

Sťažené dýchanie a zvýšená únava

Rúška na tvári dávajú dýchacej sústave poriadne zabrať. Pri dýchaní sa v rúšku zachytávajú rôzne hlieny, nečistoty a patogény. Baktériám sa najviac darí v teplom vlhkom prostredí, ktoré vzniká v rúšku, takže tam majú ideálne podmienky na množenie. Predstavte si, že máte na sebe stále to isté rúško! Dýchali by ste spomínané patogény. Zároveň s nimi vdýchnete späť do pľúc oxid uhličitý. Takáto zmes vzduchu sa dostáva z pľúc do krvi. Výsledok? Hrozí mierna hypoxia, teda nedostatok kyslíka v tele. 

Čítajte tiež: Výplod mysle alebo VAROVNÝ signál organizmu? PRAVDA o zvláštnom jave Déjà vu, ktorý mnohí zažívajú!

Do mozgu sa dostane menej kyslíka ako obvykle. Kvôli tomu môžete mať spomalené reflexy, zníženú pozornosť a vaše zmysly môžu byť otupené. Niektorí to už zrejme zažili na vlastnej koži. Ťažko sa im dýchalo, cítili sa slabší, malátni a ospalí. Nepríjemný pocit, že sa im nedostáva vzduch a nemôžu sa poriadne nadýchnuť, by nikto nechcel zažiť. Nosenie rúška je však v týchto dňoch nevyhnutné. Existuje nejaké riešenie? 

Nadýchnite sa poriadne: VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako si vyrobiť vlastné rúško? 

Ak vás dusia klasické rúška, môžete si skúsiť vyrobiť vlastné v domácom prostredí. Ide o nový strih, v ktorom sa vám bude oveľa lepšie dýchať! Zároveň vás bude rovno účinne chrániť pred nákazou ako klasické rúška. 

Potrebujete: 

  • 100% bavlnenú látku
  • nožnice
  • šijací stroj
  • niť

Postup: Z látky si vystrihnite kruh s priemerom 32 cm. Môžete si pomôcť tanierom tak, že ho obkreslíte na látku a vystrihnete. Budete mať k dispozícii dva kusy látky, ktoré k sebe prišijete v hornej i dolnej časti, no nechajte voľné asi 3 cm od každého kraja. Tak potom môžete rúško prevrátiť na druhú stranu. Urobte tak a nezašité konce vsuňte dovnútra. Vystrihnite si 15-centimetrové gumičky. V miestach, kde sa bude rúško dotýkať nosa a brady si naznačte body vo vzdialenosti 2 cm. V mieste vyznačených bodov si nariaste rúško a zašite. Následne zašite aj gumičky. Ide o priedušný dizajn, v ktorom sa vám bude lepšie dýchať. Nos a látka sa tak nebude dotýkať úst a nosa. 

Pozrite si návod vo videu: 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRúškoDýchanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9