Rovnako účinné ako RÚŠKO? Podľa odborníka by PANDÉMIA zrejme skončila, ak by sme robili TOTO!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-23 06:00:00

"Mlčať je zlato, hovoriť striebro." Toto staré príslovie oceňujú v súčasnosti odborníci, ako spôsob spomalenia šírenia koronavírusu. Tvrdia, že by jednoducho stačilo v spoločnosti menej rozprávať a pandémia by ustúpila!

Koronavírus sa prenáša primárne kvapôčkami z nosa a úst pri smrkaní, kýchaní, kašľaní, no aj pri spievaní či rozprávaní. Dopadajú na okolité povrchy alebo zostávajú vo vzduchu. I keď nosením rúška do značnej miery zabraňujeme šíreniu choroby, podľa výskumu, ktorý analyzoval theatlantic.com, hlasné rozprávanie zvyšuje množstvo kvapôčok vytlačených z úst do vzduchu a ak sme prenášačom, aj takto ohrozujeme ľudí okolo nás. Odborníci preto odporúčajú rozprávať na verejnosti tichšie, ideálne vôbec nie.

Čítajte tiež: Výplod mysle alebo VAROVNÝ signál organizmu? PRAVDA o zvláštnom jave Déjà vu, ktorý mnohí zažívajú!

Kričaním vypúšťame do okolia desaťnásobne viac kvapôčok

Túto teóriu podporuje štúdia publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Experti v nej merali množstvo častíc vypustených z úst dobrovoľníkov pri hlasnom a tichšom hovorení určitej frázy. Dospeli k jednoznačnému záveru, že pri hlasnom rozprávaní vypustíme do okolia omnoho viac kvapôčok, ktoré by mohli obsahovať Covid-19, než pri hovorení tichým hlasom.

Špecialista na prenosné choroby Jose L. Jimenez z University of Colorado v Boulderi pre denník The Atlantic uviedol: „Ľudia musia pochopiť, že tento vírus je vo vzduchu a že pri kriku alebo hlasnom rozprávaní ho tam vypúšťame 10-krát viac ako pri tichom rozprávaní.

Takmer účinné ako rúško

Jiminez tvrdí, že ak mlčíme, je až o 98% menšia pravdepodobnosť prenosu vzdušných častíc v porovnaní s hlasným rozprávaním. Pri šepote a tichom rozprávaní je pravdepodobnosť rozšírenia kvapôčok nižšia o 80%.  To znamená, že hovoriť tichšie - alebo vôbec - môže byť pri prevencii šírenia ochorenia Covid-19 takmer rovnako účinné ako rúško. 

„Pravdou je, že keby všetci prestali na jeden alebo dva mesiace rozprávať, pandémia by pravdepodobne skončila," dodal Jimenez.

Fotogaléria


Tagy:
vírus prevencia pandémia koronavírus

2020-10-23 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia