KORONAVÍRUS sa môže prejaviť aj na hlave: Keď telo kričí o pomoc VYPADÁVANÍM VLASOV!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-07 06:00:00

Hoci je vypadávanie vlasov dnes bežným problémom, nemalo by sa podceňovať. Môže byť za ním vážnejší zdravotný stav. Dokonca sa spája s novým koronavírusom, s ktorým bojuje celý svet!

Z jedého prieskumu vyplynulo, že každý štvrtý človek, ktorý prekonal koronavírus, mal skúsenosti s vypadávaním vlasov. Bývalí pacienti strácali korunu krásy doslova vo väčších chumáčoch kvôli dočasnému stresu, ktorý spôsobil Covid-19, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Prestali ste jesť CHLIEB, lebo chcete schudnúť? V tele nastávajú úplne iné ZMENY

Príkladom je žena, ktorá bojovala s vírusom už v marci. Ako sa priznala, mala veľké obavy, že bude plešatá a bude musieť nosiť parochňu po tom, ako jej vypadla viac ako polovica vlasov! Grace Dudleyová z Essexu dodala, že sa prebudila s chumáčmi vlasov na svojom vankúši, zatiaľ čo ostatní taktiež potvrdili, že zažili extrémnu stratu. Prišiel na to online prieskum s 1 500 ľuďmi, ktorí prežili nový koronavírus. 

Vypadávanie vlasov kvôli stresu

Výsledky skupiny Survivor Corp Facebook zistili, že 27% ľudí zažilo určitú formu vypadávania vlasov. Mohla to byť strata vlasov na hlave alebo aj na iných častiach tela, napríklad obočia. Ak človek pociťuje dočasné vypadávanie vlasov, prechádza stavom známym ako telogénové efluvium (TE). Podľa lekárov k tomu zvyčajne dochádza vtedy, ak pacient nedávno zažil stresovú situáciu. Tento stav nastáva, keď sa zmení počet folikulov na pokožke hlavy. Väčšinou býva postihnuté temeno hlavy. Závažné prípady TE sa však môžu šíriť do obočia a ďalších častí tela.

Pacientom sa často diagnostikuje TE po závažnom ochorení, veľkej strate hmotnosti alebo závažnej horúčke. Jedna žena dodala, že strácala veľké množstvo vlasov a že je to „veľmi znepokojujúce“. Dermatológ Shilpi Khetarpal povedal, že tí, ktorí prežili koronavírus, stále viac hlásia tento problém.

V blogu lekár upozornil: „Vidíme pacientov, ktorí mali Covid-19 pred dvoma až tromi mesiacmi a teraz trpia vypadávaním vlasov. Myslím si, že načasovanie je naozaj rozhodujúce. Je to v podstate dočasná strata vlasov. Existuje niekoľko bežných spúšťačov, ako napríklad chirurgický zákrok, závažné fyzické alebo psychické traumy, akýkoľvek druh infekcie alebo vysoká horúčka, extrémna strata hmotnosti alebo zmena stravovania. Hormonálne zmeny, napríklad po pôrode alebo menopauze, môžu byť tiež príčinou. Existujú aj iné zdravotné stavy, ktoré to môžu tiež spustiť.“

Podľa lekára zvyčajne nastáva dvoj- až trojmesačné oneskorenie od stresujúcej udalosti do momentu, keď si ľudia začnú všímať vypadávanie vlasov. Ak trpíte TE, pokožka hlavy by mala vyzerať úplne normálne. Nemali by sa objaviť vyrážky, svrbenie alebo odlupovanie. Odborníci tvrdia, že ak majú pacienti tieto príznaky, mali by navštíviť dermatológa, keďže príčinou je zlý stav kože.

Mylné diagnózy

Odborníci uviedli, že psychóza, únava, strata zraku a pohyblivosti patria medzi rozsiahle príznaky, ktoré boli zistené u tých, ktorí už predtým dostali vírus. Zakladateľka podpornej skupiny Long Covid Support Claire Hastie varovala, že praktickí lekári mylne diagnostikujú pretrvávajúce problémy ako úzkosť či iné stavy v hlave. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba vírus vlasy koronavírus

2020-08-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia