V OČIACH sa odrazia nielen emócie: Včasný INDIKÁTOR ochorenia, ktorý prezradí to najhoršie!

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-04 06:00:00

O očiach sa hovorí, že sú zrkadlom duše. Odraziť sa v nich môžu emócie, nálada, ale môžu odhaliť aj rôzne choroby. V čase šíriacej sa pandémie koronavírusu COVID -19 vedci zistili, že jedným z príznakov ochorenia sú začervenané, zapálené oči.

Vedci z Národného inštitútu pre infekčné choroby v Taliansku dokonca odhalili, že smrteľný vírus môže v očiach prežiť až 21 dní od prvého objavenia sa príznakov, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Odborníci preto apelujú na ľudí, aby boli opatrní, umývali si dôkladne ruky, nosili rúško, dodržiavali odstupy a nedotýkali sa tváre a očí.

Čítajte tiež: Zvláštny PRÍZNAK koronavírusu: Ak zbadáte tieto zmeny na koži, zbystrite pozornosť!

Sliznica oka ako zdroj nákazy

Experti z Talianska liečili 65- ročnú ženu, ktorá bola pozitívna na koronavírus. Pacientka pricestovala z Wu-chanu do Talianska 23. januára. Po piatich dňoch sa jej stav zhoršil a museli ju hospitalizovať. Okrem toho, že sucho kašľala, bolelo ju v krku a mala upchatý nos, zapálili sa jej oči. O niekoľko dní neskôr sa objavila horúčka a jej spojivky boli výrazne červené.

Tím lekárov jej začal odoberať vzorky z očí každý deň. Každá obsahovala genetický materiál (RNA) vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19. Vírus zostal v očiach ženy presne tri týždne, až do jej prepustenia 21 dní po prijatí do nemocnice. O päť dní neskôr jej odobrali vzorky opäť a zostali šokovaní, pretože vzorka z očí bola opäť pozitívna, hoci ostatné výtery a testy boli negatívne.

Pre časopis In The Annals of Internal Medicine vedci uviedli, že sa ľudia môžu infikovať aj cez slzy, ako to bolo pozorované aj pri SARS-e.

 „Sliznica očí môže byť nielen miestom vstupu vírusu, ale aj zdrojom nákazy,“ tvrdia autori štúdie.

Včasný varovný príznak

Podľa odborníkov, začervenané oko môže byť zároveň včasným varovným príznakom koronavírusu, keďže tento symptóm sa objavuje niekoľko dní pred tým, ako pacient dostane horúčku. Predstavitelia Kráľovskej vysokej školy oftalmológov si myslia, že je nepravdepodobné, aby sa u pacientov vyvinul zápal spojiviek bez iných príznakov koronavírusu.

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus oči príznaky koronavírus

2020-05-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia