Zvláštny PRÍZNAK koronavírusu: Ak zbadáte tieto zmeny na koži, zbystrite pozornosť!

2020-05-03 06:00:00

Po tom, ako lekári odhalili, že príznakom koronavírusu COVID -19 môže byť strata čuchu, chuti a začervenané oči, všimli si ďalší zvláštny symptóm. Podľa nich sa ochorenie môže prejaviť aj na koži vo forme vyrážky.

Vyrážka ako príznak koronavírusu

Odborníci varujú, že jedným z príznakov ochorenia môže byť nepríjemná červená vyrážka, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Údaje z Talianska naznačujú, že až u jedného z piatich pacientov, ktorí boli hospitalizovaní na koronavírus COVID -19 sa na koži objavil výsyp. 

Čítajte tiež: ZMENY, ktoré upozorňujú na RAKOVINU pankreasu: Všímajte si TOTO na záchode!

„Videl som pacientov, ktorí za normálnych okolností netrpeli ekzémom alebo alergiami a z ničoho nič sa vyhádzali,“ uviedol dermatologický konzultant NHS.

Ako dodal, o dva až tri dni sa potom u nich prejavili typické príznaky Covid-19. Odborníci sa však stretli s prípadmi, kedy bola vyrážka jediným príznakom choroby.

V nemocnici Lecco v Lombardii, jednej z najťažšie postihnutých oblastí na svete, došlo u 20 percentách z 88 infikovaných pacientov k zmenám na koži. Štúdia ukázala, že nikto z nich nebral lieky, ktoré mohli spôsobiť reakciu. Až 8 z 18 pacientov uviedlo, že ako prvý príznak koronavírusu, ktorý sa u nich prejavil, boli nepríjemné zmeny na koži.

Výsyp podobný kiahňam, či omrzlinám

Španielski lekári tiež hlásili, že u niektorých pacientoch sa na prstoch nôh a chodidlách vyhádzali kožné vyrážky, ktoré pripomínajú omrzliny, alebo kiahne. Na postihnutom mieste pociťovali svrbenie, alebo pálenie.

 „Koža je najväčší orgán v tele, ktorý zvykne reagovať výsypom, keď telo bojuje so zápalom, alebo ochorením,“ konštatoval  profesor z Univerzity v Nottinghame Hywel Williams.

Podľa neho ale vyrážky u pacientov s koronavírusom vyzerajú ináč. Vedci zatiaľ nevedia, prečo sa výsyp objavuje u niektorých pacientoch s COVID – 19, predpokladajú však, že sa týmto spôsobom telo snaží dostať vírus pod kontrolu.

Dalia Dawoud z Londýna si všimla červenú vyrážku na svojom tele päť dní potom, čo jej manžel začal vykazovať príznaky koronavírusu. Vyrážka podľa nej vyzerala podobne ako kiahne, ale s menšími svrbivými pupienkami. „Nemala som žiadne príznaky podobné chrípke. Vyrážka sa objavila ako prvá,“ uviedla.

Vyrážky sa môžu objaviť pred vypuknutím choroby, alebo sprevádzať bezpríznakový priebeh nákazy. Odborníci preto odporúčajú ľuďom, ktorí nemajú kožné problémy a zrazu sa u nich objaví zvláštny výsyp, aby kontaktovali svojho lekára.

Vírus sa našiel aj v slzách

Ďalším zvláštnym príznakom COVID -19, ktorí prekvapil aj samotných oftalmológov sú začervenané oči, alebo zápal spojiviek. Vírus sa nachádzal dokonca aj v slzách pacientov.

Príznaky ochorenia

Podľa National Health Srvice (NHS) hlavnými príznakmi koronavírusu je pretrvávajúci suchý kašeľ a horúčka. Ďalšími symptómami, ktoré ľudia hlásili bola strata chuti a čuchu, zapálené oči, vyrážka, ako aj zažívacie ťažkosti. Odhaduje sa, že až osem z 10 ľudí, ktorí sú pozitívne testovaní na toto ochorenie, má iba mierne alebo vôbec žiadne príznaky. Aby sme ostali zdraví, je potrebné dodržiavať odporúčania a nariadenia. Hoci to nie je pohodlné, je potrebné, aby každý, kto ide von, mal na tvári rúško.

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie vírus vyrážky príznaky koronavírus chorob

2020-05-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia