Stačí 10 minút tejto činnosti a nastane zmena: Ochranný štít proti koronavírusu!

2020-05-01 06:00:00

Len desať minút slnečného svitu vás môže urobiť menej náchylnými na koronavírusovú infekciu, tvrdí lekárka. Dôvodom je vitamín D alebo tiež „slnečný vitamín“, ktorý posilňuje imunitu.

Viaceré krajiny vyzývajú ľudí, aby počas karantény pre koronavírusovú pandémiu užívali doplnky vitamínu D. Austrálska odborníčka zaoberajúca sa skúmaním rakoviny kože Rachel Nealeová odporúča uprednostniť každý deň desaťminútový pobyt na slnku. Tvrdí, že hladina vitamínu D, ktorý pokožka vytvára pri vystavení sa slnečnému žiareniu, zvyšuje zraniteľnosť vírusu, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Populárny ČAJ zatočí s jedným z najčastejších problémov: Chráni telo pred potravinovými alergiami

.„Teraz, viac ako inokedy, nie je čas na nedostatok vitamínu D,“ zdôraznila pre denník The Australian. 

Vitamín D znižuje riziko infekcií dýchacích ciest

Podľa štúdie, ktorú vlani uskutočnila doktorka Neale so svojím tímom na 78 000 pacientoch, sa u ľudí  s nízkymi hladinami vitamínu D takmer dvakrát pravdepodobnejšie vyvinula akútna infekcia dýchacích ciest a trvala dlhšie. Doplnením vitamínu D sa riziko znížilo. V aktuálnej situácii s výskytom ochorenia Covid-19 dáva toto zistenie do pozornosti. Predpokladá sa, že vitamín D tlmí infekcie dýchacích ciest tým, že v pľúcach zosilňuje pôsobenie látok podobných antibiotikám.

Doktorka Neale odporúča tráviť denne 5 až 10 minút na slnku, aby sa vyvolala produkcia vitamínu D. Samozrejme, dôležité je aj to, v ktorej krajine človek žije. Čím bližšie k rovníku, tým sú slnečné lúče ovplyvňujúce tvorbu vitamínu D silnejšie. Napríklad na Slovensku ho dokážeme najviac získať v letných mesiacoch od júna do augusta, ideálne v čase medzi 11.00 a 15.00. Dôležité je mať odokrytých cca. 25% tela, to znamená, krátke rukávy či kraťasy a žiadny opaľovací krém. Ten tvorbu vitamínu D blokuje. Tých pár minút pokožke podľa dermatovenerológov neublíži.

I keď doktorka Neale žijúca v austrálskom Brisbane vitamín D v tabletkách neužíva, lebo je tam dostatok slnečného svitu, považuje ich za prospešné a dôležité pre ľudí, ktorí nemôžu opustiť svoj domov alebo bývajú v krajine, kde slnka tak veľa nie je. 

Vitamínové doplnky majú význam

Ak si myslíte, že vám vitamín D chýba, vitamínové doplnky sú dobrou voľbou. Neprekračujte však odporúčané dávky. Odborníci upozorňujú, že nedostatkom vitamínu D trpí čoraz viac ľudí.

I keď je dokázané, že vitamín D má vplyv na imunitu, posilňuje kosti a svaly, zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, že naozaj znižuje riziko koronavírusu, upozorňuje Public Health England. Vo všeobecnosti však jeho užívanie odporúča. Najmä v jesenných a zimných mesiacoch.

Podľa dostupných informácií sa vedci chystajú preskúmať, či vitamín D môže pomôcť aj v boji s koronavírusom. Výskumný tím z granadskej univerzity v Španielsku má uskutočniť desaťtýždňový test s 200 pacientmi s Covid-19. Vedci pripomínajú, že v minulosti bol nedostatok vitamínu D hlavnou príčinou koronavírusových infekcií hovädzieho dobytka.

Vitamín D je možné okrem užívania výživových doplnkov či pobytu na slnku dopĺňať aj stravou. Nachádza sa najmä v rybách, akými sú losos, sardinky, slede a makrela. Nájdeme ho aj v červenom mäse, pečeni či v žĺtkach.

Fotogaléria


Tagy:
slnko imunita koronavírus vitamín D

2020-05-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia