Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Toto spravte s TOPÁNKAMI, keď prídete domov: Zabránite ŠÍRENIU koronavírusu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci upozorňujú, že koronavírus môže infikovaného pacienta či zdravotnícky personál “prenasledovať aj po celom poschodí“.  Naliehajú preto na ľudí, aby si topánky po príchode domov nevyzúvali vnútri a tiež ich tam nedržali. Okrem toho, von by sme mali nosiť vždy ten istý pár topánok. 

Vírusovú „distribúciu“ objavili čínski vedci v nemocničných oddeleniach vo Wu-chane, epicentre pandémie koronavírusu. Tím vedený doktorom Zhen-Dong Guom z Akadémie vojenských lekárskych vied v Pekingu zhromažďoval vzorky tampónov z potenciálne kontaminovaných predmetov na JIS a na všeobecnom oddelení od 19. do 2. marca. Ako informuje thesun.co.uk, z testov vyplynulo, že až 70% vzoriek tampónov z podlahy nemocnice obsahovalo koronavírusy.

Čítajte tiež: KOŽA môže prezradiť nebezpečné ochorenie: Podľa nej spoznáte KORONAVÍRUS!

Infikované kvapky klesajú na zem

Podľa autorov je to „pravdepodobne kvôli gravitácii a prúdeniu vzduchu, ktoré spôsobujú, že väčšina vírusových kvapiek padá na zem.“ Ako vysvetlili, pri dýchaní ťažšie kvapôčky, potenciálne obsahujúce vírus, majú tendenciu klesať vplyvom gravitácie k zemi, zatiaľ čo ľahšie kvapôčky zostávajú suspendované v dýchateľnom vzduchu.

„Keď zdravotnícky personál chodí po oddelení, vírus možno sledovať po celom poschodí, čo naznačuje 100-percentná miera pozitivity z podlahy v nemocničnej lekárni, kde neboli žiadni pacienti,“ uviedli vedci. „Podrážky topánok zdravotníckeho personálu by preto mohli fungovať ako prenášače," upozorňujú.

Toto spravte s TOPÁNKAMI,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odstup dva metre nemusí byť dostatočný

Experti okrem toho odobrali vzorky vzduchu, aby zistili expozíciu aerosólu. „Aerosóly s obsahom vírusu boli sústredené hlavne blízko pcientov a za nimi,“ informoval tím. Zistili, že bližšie k infikovanému pacientovi je väčšia pravdepodobnosť vzduchu s pozitívnym výskytom koronavírusu. Varujú, že drobné vzdušné aerosóly sa však môžu pohybovať ďalej ako dva metre, ktoré vláda odporúča dodržiavať pri sociálnych kontaktoch. Ako uviedli v časopise Emerging Infectious Diseases „maximálna prenosová vzdialenosť aerosólu koronavírusu môže byť štyri metre.“ Zároveň však čínska štúdia potvrdila, že osobné ochranné pomôcky – respirátory, ktoré nosí zdravotnícky personál, bránia vírusovej infekcii.

Vedci dôrazne odporúčajú, aby sme si po príchode domov odkiaľkoľvek vyzuli okamžite topánky. Kvapôčky infekcie Covid-19 totiž môžu podľa špičkového britského vedca, profesora Chrisa Wittyho, prežiť na tvrdých povrchoch až 72 hodín.

„Keď prídete zvonku, okamžite si vyzujte topánky. Väčšina z nich má neporéznu gumovú podrážku, v ktorej môže vírus prežiť tri až päť dní,“ zdôraznil lekár Javid Abdelmoneim.

Topánky by sme mali odkladať na to isté miesto mimo obytných priestorov. Ak sa dá, tak vonku, ak nie, aspoň v chodbe.

V prípade, že využívate verejnú dopravu alebo ste sa dostali do užšieho kontaktu s inými ľuďmi, mali by ste si podľa odborníkov okamžite prezliecť šaty a oprať ich. Zdravotníci zároveň pripomínajú, že najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred Covid-19, je umývať si ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd. Nikdy sa nedotýkajte očí, nosa alebo úst neumytými rukami a vyvarujte sa kontaktu s chorými ľuďmi. Dôležité je aj čistenie a dezinfekcia predmetov a povrchov, ktorých ste sa mohli neumytými rukami dotknúť.

Viac o téme: ChorobaVírusTopánkyPrevenciaObuvKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9