Dá sa im naozaj veriť? Pravda o samotestoch na nový koronavírus!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-15 17:00:00

Výsledok testu, ktorý sa dá zakúpiť na internete na diagnostiku ochorenia COVID-19, čiže tzv. samotest, sa nedá považovať za stopercentne hodnoverný. Pripomína to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý eviduje veľké množstvo podnetov a otázok na túto tému.

"Znovu pripomíname občanom, aby si overovali základné parametre a aby k samotestom pristupovali s rozvahou," prízvukujú odborníci štátneho ústavu.

Čítajte tiež: Naša kuchyňa ako ochrana pred NÁKAZOU: Tieto SLOVENSKÉ potraviny majú veľkú silu!

Očakávajú, že najmä na internete sa budú v najbližšom čase objavovať rôzne samotesty na diagnostiku nového koronavírusu. Takéto testy spadajú do kategórie tzv. in vitro diagnostických (IVD) zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie (EÚ) aj Slovenska. ŠÚKL predpokladá, že na trhu sa budú nachádzať aj testy, ktoré nie sú certifikované.

Čo si všímať na zdravotnej pomôcke? 

Pri nákupe diagnostických testov občanom preto ústav odporúča, aby si overili základné parametre, ktoré má takáto zdravotnícka pomôcka spĺňať. Na vonkajšom obale sa má nachádzať informácia o výrobcovi alebo o tzv. splnomocnenom zástupcovi, a to v prípade, že výrobca sa nachádza mimo EÚ, ďalej tzv. označenie CE a názov výrobku v slovenskom jazyku. Zdravotnícka pomôcka má tiež obsahovať návod na použitie v slovenskom jazyku.

Fotogaléria


Tagy:
test prevencia diagnóza koronavírus samotest

2020-04-15 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia