Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepodceňujte tieto štyri PRÍZNAKY: Naznačujú, že ste nevedomky prekonali KORONAVÍRUS

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo sa doteraz hovorilo, že medzi prvé príznaky choroby patrí vysoká teplota, bolesť hlavy, suchý kašeľ, niektorí ľudia, ktorí sa vyliečili, hovoria aj o iných prejavoch. Takto možno spoznať, či ste už ochorenie sami neprekonali!

Ak vás trápi bolesť brucha, strata chuti a čuchu, mali by ste spozornieť. Aj takto sa môže prejaviť Covid-19. Doteraz sa za príznaky ochorenia považovala bolesť hlavy, vysoká horúčka, suchý kašeľ, neskutočná únava, problémy s dýchaním. Odborníci však zistili, že symptómov môže byť oveľa viac, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Zvyčajne sa prejavia ešte pred vypuknutím samotnej choroby. Ak z ničoho nič prestanete cítiť chuť jedla, necítite žiadne vône, máte zápal spojiviek, či črevné problémy, môže to byť znak, že ste ochoreli na Covid-19. Je možné, že to bude alebo bol jediný symptóm ochorenia.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Pripravte sa na nákazu: Tieto látky v strave zocelia telo!

Bolesť žalúdka

Bolesť žalúdka a črevné problémy sa spájajú najčastejšie s norovírusom, ide o vysoko infekčný vírus, ktorý je pôvodcom hnačkových ochorení. U niektorých pacientov, ktorí ochoreli na Covid-19 však začalo ochorenie práve črevnými problémami. Nová štúdia, publikovaná v American Journal of Gastroenterology naznačuje, že ľudia môžu mať problémy s trávením a hnačkou, keď sú infikovaní koronavírusom. Vedci analyzovali údaje od 204 pacientov s koronavírusom v čínskej provincii Hubei a zistili, že 48,5 percent z nich prišlo do nemocnice so zažívacími príznakmi, ako sú hnačka, zvracanie alebo bolesť brucha.

Nepodceňujte tieto štyri PRÍZNAKY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj Isla Haslam z Balhamu z juhozápadného Londýna mala problémy so žalúdkom, keď bojovala s koronavírusom. Bolesti však pripisovala tomu, že sa večer prejedla. Na druhý deň ju však začalo škrabať v krku a bola vyčerpaná.

 „Zobudila som sa v noci, mala som plný nos a cítila som sa hrozne. Celé telo ma bolelo, potila som sa, mala som horúčku,“ opísala prejavy choroby.

Ako dodala, nikdy sa takto zle necítila.

Očné infekcie, strata chuti a čuchu

Lekári varujú, že jedným z prejavov, že ste ochoreli je strata čuchu a chuti. Predstavitelia Britskej asociácie otorinolaryngológie uviedli, že tí, ktorí stratia tieto zmysly by sa mali okamžite izolovať, aj keď nemajú žiadne ďalšie príznaky. Odborníci dodávajú, že konjunktivitída, čiže zápal spojiviek môže byť tiež ďalším príznakom ochorenia. Strata čuchu alebo chuti môže byť spôsobená tým, že vírus ničí bunky v nose a krku. 

„Existuje veľa respiračných vírusov, ktoré môžu spôsobiť problémy s čuchovými receptormi,“ konštatoval profesor Carl Philpott z Norwich Medical School.

Po prekonaní choroby by sa zmysly mali vrátiť.

Nepodceňujte tieto štyri PRÍZNAKY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mozgová hmla

Niektorí ľudia môžu po prepuknutí choroby pociťovať mozgovú hmlu, ktorá je tiež známa ako duševná únava. Ide o symptóm iných zdravotných problémov. Ľudia, ktorých postihla, hlásia problémy s pamäťou, slabšiu koncentráciu, neschopnosť zaostrenia v realite.Thea Jourdanová z Hampshite uviedla, že keď ochorela na koronavírus, škriabalo ju v krku a tupo ju bolela hlava. Neskôr sa pridružila mozgová hmla.

 „Nemala som kašeľ, ani horúčku. Cítila som však zvláštny pocit, akoby sa mi niečo usadilo hlboko v pľúcach a bola som neskutočne vyčerpaná, chcela som len spať,“ opisuje svoje pocity.

Únava

Ďalším príznakom, ktorý hlásili pacienti chorí na koronavírus je, že sa pred prepuknutím symptómov cítili veľmi unavení. Podľa správy v časopise Journal of American Medical Association až 44 percent hospitalizovaných v nemocnici uviedlo vyčerpanie a únavu. Linda Carr z Hethersett v Norfolku na začiatku ochorenia stratila čuch a vôňu. Neskôr sa cítila veľmi chorá a unavená, no nemala ani teplotu ani kašeľ. 

„Do dvoch dní som sotva stála na nohách, nemala som energiu na nič,“ opisuje priebeh choroby.

Po návšteve lekára bola pozitívne testovaná na Covid-19 a strávila päť dní v nemocnici.

Viac o téme: ChorobaVírusPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9