Toto mnohí nečakali: POTRAVINY, o ktorých ste nevedeli, že ich môžete ZMRAZIŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-05 15:00:00

Ostali vám zvyšky z obeda, čokoláda, ba dokonca vajíčka? Neviete, čo s nimi? Šup s nimi do mrazničky! Nevydržia tam síce večnosť, ale v čase zúriaceho koronavírusu je dobré, keď máte doma zásoby.

Mrazenie sa už po stáročia pokladá za najlepší spôsob uchovávania potravín. Tie sa zakonzervujú na určitú dobu pri minimálnej strate živín. Dôležité je, v čom jednotlivé potraviny mrazíte.

V nevhodných obaloch môžu potraviny stratiť na životnosti a chuti, ako sa uvádza na mirror.co.uk. Uistite sa, že nádobky a vrecká, ktoré používate, sú vhodné do chladu. V mrazničke by mali byť od seba v dostatočnej vzdialenosti, aby o seba neprimrzli. Vo všetkých nádobách, vreckách, ktoré do mrazničky vložíte, by malo byť čo najmenej vzduchu.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Nenápadný prejav nákazy: Pomýli vás, že všetko je v poriadku!

Tieto potraviny radšej nie

Do mrazničky nepatria potraviny s vysokým obsahom tuku, vody a soli. Cuketu, zemiaky a paradajky tam radšej nedávajte. Takisto jablká, melón, či citrusy držte od mrazničky čo najďalej. 

Čo môže ísť do mrazničky?

Vajcia

Možno budete prekvapení, ale mraziť sa dajú aj vajcia. Do mrazničky však nemôžu ísť celé, v škrupine by totiž mohli explodovať. Po rozbití dajte vajce do muffinovej formy a dajte zamraziť. Ak pri varení nepoužívate celé vajcia, môžete oddeliť bielko a žĺtok. Takto rozdelené ich v nádobkách, alebo plastových sáčkoch vložte do mrazničky. Neskôr ich môžete využiť napríklad pri pečení, no samozrejme nie do každého receptu ide celé vajce.

Syr

Mrazenie prežije aj syr, týka sa to ale len tvrdých syrov. Do mrazničky ich môžete vložiť vo forme bloku, alebo ho vopred nastrúhajte do plastovej nádoby. Keď ho zmrazíte v jednom kuse, budete ho po rozmrazení musieť celý spotrebovať. Ak ho však nastrúhate, odoberiete len toľko, koľko budete potrebovať.

Mlieko

Áno, aj mlieko sa dá zmraziť. Myslite však na to, že pri mrazení zväčší svoj objem. Zabudnite preto na sklenenú fľašu a mlieko prelejte do tetra paku alebo inej plastovej fľaše. Pozor, ani tie nesmú byť úplne plné. Keď ho rozmrazíte, pred použitím by ste ho mali riadne pretrepať.

Chlieb

Pri zmrazovaní chleba použite plastové vrecká, alebo také, ktoré sú priamo určené na mrazenie. Odporúčame chlieb pred mrazením nakrájať. V chladničke ho skladujte niekoľko týždňov, maximálne 3 mesiace. Pri dlhšom skladovaní sa na ňom môže vytvoriť námraza.

Čokoláda

Čokoláda neobsahuje veľa vody, čo znamená, že po zmrazení a následnom rozmrazení nezmení svoj tvar a konzistenciu. Dokonca by nemala zmeniť ani svoju chuť, ak ju pred zmrazením najskôr vložíte do chladničky na niekoľko hodín. Týmto spôsobom sa jej teplota zníži pomalšie a tak si zachová aj svoju chuť. Pri rozmrazovaní zvoľte opačný postup.

Ryža a cestoviny

Asi to pozná každý, navaríte jedlo, ktoré sa aj zje, no vám ostanú zvyšky ryže a cestovín. Čo s nimi? Pravdepodobne zvyšky vyhodíte. Nabudúce ich skúste zamraziť. Varená ryža aj cestoviny vydržia v mrazničke aj 3 mesiace bez straty chute a živín. Uvarené a vychladnuté ich položte na plochý plech a vložte do mrazničky. Keď budú zmrazené, uložte ich do nádoby, v ktorej ich budete skladovať.

Jogurty

Veľkým hitom letných mesiacov sú mrazené jogurty. Chutia výborne a príjemne schladia. Môžete si ich vyrobiť doma a ochutiť ovocím podľa vlastnej chuti. Na začiatku však zmrazte len malé množstvo. Nie všetky jogurty sú na to vhodné, najskôr sa uistite, či zmrazením nestratili svoju chuť a konzistenciu. Konzumujte ich zamrazené, alebo ich nechajte v chladničke trochu roztopiť.

Ako dlho môžu potraviny ostať v mrazničke?

Chlieb a pečivo – 4 týždne maximálne 3 mesiace

Tvrdé syry – 3 mesiace

Mlieko – 1 mesiac

Uvarené mäso – 2 mesiace

Mäso, kurča – 6 až 10 mesiacov

Ovocie a zelenina – 6 až 10 mesiacov

Sladké koláče a sladkosti – 3 až 4 mesiace

Bylinky – 12 mesiacov

Fotogaléria


Tagy:
mraznička koronavírus potravin

2020-11-05 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia