Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Môže sa vírus dostať na OBLEČENIE? Odborník vyšiel s pravdou von

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hygiena rúk a častejšie umývanie či dezinfekcia vecí okolo nás by mali byť v týchto dňoch pre každého rutinou. Ako je to však s oblečením? Odborník vysvetľuje, ako dlho môže na ňom koronavírus prežiť a čo môžeme urobiť, aby sme minimalizovali riziko jeho šírenia. 

Koronavírus sa prenáša najmä kvapôčkami a kontaminovanými povrchmi. Ako dlho na nich vydrží?

Neprežije tak dlho ako na tvrdých povrchoch

Experti z Národného ústavu pre alergické a infekčné choroby v Montane zisťovali, ako dlho dokáže vírus Covid-19 prežiť na kartóne, plastoch a oceli. Ako informuje mirror.co.uk, ich analýza odhalila, že napríklad na minciach sú to asi 4 hodiny, na kartóne až 24 hodín a najdlhšie sa mu darí na plastoch a kovových povrchoch, kde sa udrží v priemere 3 dni. Ale čo naše oblečenie? Odborník má jasný názor!

Čítajte tiež: Vírus prežíva aj tam, kde by ste to nečakali: Po kúpe zeleniny a ovocia spravte TOTO!

Riaditeľ spoločnosti MyHealthcareClinic Akash Patel vysvetlil, že oficiálna dĺžka prežitia vírusu Covid-19 na tkaninách je stále neznáma.

 „Zo dňa na deň zisťujeme o koronavíruse viac, no stále nie je dostatok výskumov na to, aby bolo možné s istotou povedať, ako dlho prežije na oblečení,“ povedal. „Predbežný výskum naznačil, že vírus môže prežiť dlhšie na tvrdších povrchoch, ako sú plasty a kovy, je to od niekoľkých hodín a po niekoľko dní, ale žiadny jasný výskum tkanín, ako je odev, nemáme k dispozícii,“ pokračoval.

Podľa neho je však pravdepodobné, že vírus na mäkkých povrchoch neprežije tak dlho ako na tvrdých.

Ako prať oblečenie? 

Odborník radí, ako prať oblečenie, najmä keď máte podozrenie, že niekto v dome by mohol mať koronavírus.

„Keď manipulujete so špinavým oblečením od osoby, u ktorej je potvrdený koronavírus alebo je podozrenie, že by ním mohla trpieť, mali by ste si podľa možnosti dať jednorazové rukavice. Ak to nie je možné, dôkladne si umyte ruky vodou a mydlom pred tým, než sa dotknete tváre,“ zdôrazňuje.

KORONAVÍRUS Môže sa vírus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odporúča sa tiež vyhnúť vytriasaniu odevov, aby sa minimalizovalo riziko rozšírenia vírusu. 

„Odporúča sa pranie odevov na najvyššej možnej teplote vody primeranej k materiálu. Postačovať by mali bežné pracie prostriedky,“ dodal.

Nezabúdajte na dezinfekciu a čistenie košov na bielizeň. Ešte opatrnejší by sme mali byť pri manipulácii s obuvou, na ktorej podľa dostupných informácií dokáže koronavírus prežiť až 48 hodín. Ideálne je nechávať topánky niekde vonku na mieste, kde sa bežne nezdržiavate.

Viac o téme: OblečenieChorobaVírusKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9