KORONAVÍRUS Títo ľudia majú narušenú ochranu tela pred vírusmi: ZISTITE, či patríte medzi nich!

2020-03-25 20:00:00

Ľudia s chronickými ochoreniami sú tou najzraniteľnejšou skupinou a hrozí im najväčšie riziko nákazy novým koronavírusom. Ktoré ochorenia sú tými najvážnejšími?

Najobozretnejšími by v dobe pandémie koronavírusu mali byť najmä starší ľudia nad 60 rokov a ľudia s chronickými ochoreniami. V ideálnom prípade by nemali vôbec opúšťať svoje domovy a vyhýbať sa kontaktu s kýmkoľvek. I keď vo väčšine prípadov sú príznaky koronavírusu skôr mierne, prípadne podobné chrípke, pre túto skupinu ľudí môže mať vírus fatálne následky.

Čítajte tiež: Najlepšie POTRAVINY, ktoré ochránia pľúca pred koronavírusom: Vďaka nim prekonajú aj infekcie

Zdravotné problémy, ktoré zvyšujú riziko

Podľa nedávnej štúdie z Číny majú ľudia trpiaci srdcovocievnymi ochoreniami, cukrovkou alebo rakovinou až o 79% vyššiu šancu, že priebeh ochorenia u nich bude ťažký, skončia na pľúcnej ventilácii alebo vírusu podľahnú, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Toto sú ochorenia, ktoré zaraďujú ľudí medzi najrizikovejších:

  • astma
  • rakovina
  • cystická fibróza
  • chronická obštrukčná choroba pľúc
  • primárna imunodeficiencia
  • chronické ochorenie srdca
  • chronické ochorenie obličiek
  • chronické ochorenie pečene, napríklad hepatitída
  • chronické neurologické stavy, ako je Parkinsonova choroba, motorická neurónová choroba, skleróza multiplex, poruchy učenia alebo detská mozgová obrna
  • cukrovka
  • problémy so slezinou
  • HIV a AIDS
  • obezita (BMI 40 a viac)

Dôvodom je oslabený imunitný systém a neschopnosť zvládnuť bez rizík vírusovú infekciu. Na rozdiel od bežnej chrípky, ktorá do skupiny rizikových pacientov zaraďuje aj tehotné ženy, pri koronaviróze síce musia byť opatrné, no podľa doterajších zistení im nehrozia vážnejšie problémy ako ostatným.

Astma

Astma je ochorenie dýchacích ciest spôsobené zápalom dýchacích trubíc, ktoré prenášajú vzduch do pľúc a von. U ľudí s astmou nie je väčšia pravdepodobnosť, že ochorejú na koronavírus skôr ako ktokoľvek iný, ale Covid-19, žiaľ, rovnako ako akýkoľvek iný respiračný vírus, môže astmu zhoršiť, čo astmatikov vystavuje zvýšenému riziku vážnejších symptómov astmy a dokonca potenciálne život ohrozujúcich záchvatov. Ľudia trpiaci astmou by mali preventívne používať inhalátor, lebo to pomáha znížiť riziko astmatického záchvatu. Tiež by ho mali so sebou stále nosiť.

Srdcovocievne ochorenia

U ľudí s ochorením srdca je veľká pravdepodobnosť, že ich imunitný systém je oslabený, čo znamená, že odpoveď ich organizmu nie je po napadnutí vírusom dostatočne silná. Hlavným terčom koronavírusu sú pľúca, ktoré nútia choré srdce pracovať na vyšší výkon. To je pre srdciarov vážny problém, keďže srdce takéhoto človeka má problém s účinným čerpaním krvi aj bez toho, aby mal organizmus napadnutý vírusom.

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP)

CHOCHP je názov skupiny pľúcnych stavov, ktoré spôsobujú dýchacie ťažkosti. Zahŕňa emfyzém (poškodenie vzduchových vakov v pľúcach) a chronickú bronchitídu (dlhodobý zápal dýchacích ciest). Ľudia s CHOCHP sú náchylnejší na získanie koronavírusu. Môžu mať narušenú epitelovú výstelku, resp. poškodenú bunkovú bariéru, ktorá pomáha chrániť pľúca - to vírusom a chorobám uľahčuje napadnutie zvyšku tela.

Cukrovka

Vo všeobecnosti sú ľudia s diabetom vystavení väčším rizikám komplikácií pri liečbe vírusových infekcií, kam patrí aj chrípka a pravdepodobne to platí aj pre Covid-19. Dôvodom je kolísanie hladiny glukózy, čo spôsobuje nižšiu imunitnú reakciu a teda menšiu ochranu pred vírusmi.

Neurologické poruchy

Pri chronických neurologických stavoch, medzi ktoré patria Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, poruchy učenia či detská mozgová obrna, sa zvyšuje riziko koronavírusu pre oslabenú imunitu. Ľudia s Parkinsonovou chorobou by mali obmedziť interakcie tvárou v tvár a dodržiavať prísne sociálne dištancovanie. V prípade, že sa necítia dobre, mali by užívať lieky. 

Nemali by ste náhle prestať užívať predpísané lieky na Parkinsonovu chorobu, pretože to môže spôsobiť ďalšie problémy. Avšak vynechanie malého množstva dávok - napríklad z dôvodu zvracania - vám ujmu nespôsobí,“ hovorí odborník na Parkinsonovu chorobu Donald Grosset.

Podobne by mali postupovať aj ľudia trpiaci ďalšími neurologickými komplikáciami. Práve teraz nie je vhodné na vynechávanie dávok liekov.

Rakovina

Pacienti s rakovinou sú náchylnejší na koronavírusovú infekciu tiež pre oslabenú imunitu. Jedným zo známych vedľajších účinkov chemoterapie je najmä zníženie počtu bielych krviniek a vyvolanie dočasného stavu zníženej imunitnej funkcie. Ako v prípade každej infekcie, aj vírus Covid-19 s väčšou pravdepodobnosťou u pacienta s rakovinou postupuje rýchlejšie. Ak sa u pacienta s rakovinou objavia príznaky infekcie, napríklad vysoká teplota, kašeľ alebo dýchavičnosť, mal by sa neodkladne spojiť so svojím onkológom.

Cystická fibróza

Cystická fibróza je dedičný stav, ktorý spôsobuje lepkavý hlien, ktorý sa hromadí v pľúcach a tráviacom trakte - spôsobuje pľúcne infekcie a problémy s trávením. U ľudí s cystickou fibrózou je spravidla väčšia pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytnú infekcie a sú náchylnejší na komplikácie pri ich priebehu.

HIV a AIDS

V porovnaní s bežnou populáciou sú ľudia s oslabenou imunitou v dôsledku HIV a AIDS vystavení väčšiemu riziku vzniku závažnejších komplikácií spôsobených koronavírusom. Rizikom je aj to, že populácia s HIV celosvetovo starne a takmer polovica z nich je nad 50 rokov. Niektoré lieky používané proti HIV, najmä tie staršie, môžu spôsobiť neutropéniu alebo znížiť počet bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám.

Primárna imunodeficiencia (PID)

Primárne imunodeficiencie sú poruchy, pri ktorých časť imunitného systému tela chýba alebo nefunguje normálne. To im poskytuje obmedzenú alebo žiadnu prirodzenú obranu proti baktériám, plesniam a vírusom - a to pravdepodobne platí aj pre Covid-19. V prípade, že na sebe spozorujete akékoľvek príznaky virózy, okamžite kontaktujte lekára.

Obezita

Ťažko obézni ľudia s indexom telesnej hmotnosti 40 a viac sú vystavení závažným komplikáciám. Vysoká hmotnosť je priamo spojená s ďalšími výraznými rizikovými faktormi koronavírusu, ako sú cukrovka a srdcové choroby.

Chronické ochorenia obličiek, pečene a problémy so slezinou

Rovnako ako pri ľuďoch s inými chronickými ochoreniami, za väčšie riziko môže slabšia imunita, preto by si títo pacienti mali dávať väčší pozor a vyhýbať sa akýmkoľvek osobným kontaktom.

Fotogaléria


Tagy:
vírus prevencia choroby riziko zdravotné problémy koronavírus

2020-03-25 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia