KORONAVÍRUS Neviditeľné ochorenie ukazuje svoju silu: Nosičom vírusu môže byť ktokoľvek!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-17 06:00:00

Tí, ktorí majú príznaky nového koronavírusu COVID-19, musia ostať doma, keďže sa necítia dobre. Odborníci však upozorňujú, že niektorí ľudia infikovaní týmto vírusom ani len nemusia vedieť, že sú nakazení. Tak môžu nevedomky šíriť nákazu!

"Skrytý" prenos ochorenia

Človek by mal spozornieť hlavne vtedy, ak má suchý kašeľ, horúčku a ťažkosti s dýchaním. Skúsenosti s akýmkoľvek z týchto príznakov by mali byť spúšťacím bodom pre prechod do samoizolácie na minimálne jeden týždeň. Ide o najlepší spôsob, ako chrániť ostatných a tým aj znížiť šírenie ochorenia. Ak však nevykazujete žiadne príznaky, ktoré sú známe ako asymptomatické, zvyšuje sa riziko infikovania iných, ako sa uvádza na thesun.co.uk. U nich by sa, naopak, mohla choroba prejaviť.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Ako vyzerá nákaza? Očami PACIENTOV, u ktorých bolo potvrdené ochorenie!

Nová zverejnená séria štúdií naznačuje, že ľudia bez príznakov COVID-19 predstavujú neviditeľných nosičov ochorenia. Vedecký denník Nature hovorí, že varovným signálom „skrytého prenosu“ u chorých je to, že za posledné obdobie neboli vôbec v zahraničí a neboli v kontakte s niekým, kto vykazoval známky tohto ochorenia.

Príkladom je dramatické prepuknutie choroby v štáte Massachusetts v USA. Vedci sa domnievajú, že najmenej 82 prípadov z 2 000 bolo od nosičov choroby, ktorí nevykazovali príznaky.

Poukázali na jedno kľúčové podujatie vo februári, keď jedna biotechnologická spoločnosť usporiadala zamestnaneckú konferenciu. V dňoch po udalosti ochoreli traja zamestnanci a testy na vírus mali pozitívne. Neskôr bolo na konferencii zistených viac ako 70 diagnostikovaných prípadov COVID-19.

Iné rozsiahle štúdie odhalili množstvo asymptomatických rozšírení ochorenia v Singapure a v provincii Tianjin v Číne. Jedna predbežná štúdia naznačuje, že medzi 48% a 66% z 91 prípadov v Singapure sa muselo vírusom nakaziť od nosiča, ktorý nevykazoval príznaky. V Číne to bolo oveľa vyššie - okolo 62 percent a 77 percent. 

5 dní na prejavenie príznakov

Výskum uverejnený minulý týždeň zistil, že u ľudí infikovaných COVID-19 môže trvať päť dní, kým sa prejavia príznaky koronavírusu - a môžu sa objaviť aj po období karantény. Nová štúdia zo školy verejného zdravia Johna Hopkinsa Bloomberga v USA zase odhalila, že priemerná inkubačná doba je presnejšie 5,1 dňa. A takmer všetci - 97,5 percent, ktorí mali príznaky, bojovali s prejavmi choroby približne do 11,5 dňa. 

Lauren Ancel Meyers, profesor integračnej biológie na Texaskej univerzite v Austine, uviedol na záver: „Toto poskytuje dôkaz, že rozsiahle kontrolné opatrenia vrátane izolácie, karantény, uzatvorenia škôl, cestovných obmedzení a zrušenia hromadných zhromaždení môžu byť opodstatnené. Asymptomatický prenos rozhodne sťažuje kontrolu nad celou situáciou okolo choroby.“

Preto sa odporúča ľuďom, aby boli v domácej karanténe aspoň na 14 dní. Nikto z nás si nemôže byť istý, či nie je nakazený vírusom... Ak nechceme ohroziť ostatných a tým aj podporiť šírenie nákazy, najlepším riešením je karanténa.  

Fotogaléria


Tagy:
vírus ochorenie prevencia príznaky koronavírus

2020-03-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia