Vplýva ochorenie na deti inak ako na dospelých? Takto sa správa KORONAVÍRUS v ich tele

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-16 15:00:00

Koronavírus Covid -19 straší celý svet. I keď sú u nás školy prevetívne pozatvárané, športové podujatia zrušené, neznamená to, že deti nemôžu ochorieť, a to napriek tomu, že práve tie tvoria najmenšiu skupinu z počtu nakazených ľudí.

Môžu ochorieť, no sú odolnejšie

Nové štúdie ukazujú, že deti a ženy sú menej náchylné nakaziť sa vírusom. Ich telá dokážu s ochorením bojovať lepšie. Postihnutí sú najmä starší ľudia. Odborníci však zatiaľ nemajú jasné odpovede na otázky, ktoré sa týkajú správania sa koronavírusu Covid -19 v ľudskom tele a prečo sú deti viac odolné. Na základe dostupných informácií, ak aj dieťa ochorie, príznaky sú skôr mierne, ako sa uvádza na thesun.co.uk. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Ako vyzerá nákaza? Očami PACIENTOV, u ktorých bolo potvrdené ochorenie!

Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) medzi symptómy patrí vysoká teplota, výtok z nosa, bolesť hrdla, dýchavičnosť a kašeľ. Príznaky ochorenia sa môžu podobať iným respiračným chorobám, ako je klasická chrípka a prechladnutie.

Prevencia nadovšetko

Ak chcete predísť tomu, aby váš potomok ochorel, dozrite na to, aby si často a správne umýval ruky. Miestam, kde sa pohybuje veľa ľudí sa vyhnite oblúkom. Obmedzte ich stretávanie s kamarátmi, hoci sa javia zdraví. Veľa vetrajte a choďte s nimi na čerstvý vzduch aspoň raz za deň. Tieto preventívne opatrenia platia ako prevencia aj pri bežnej chrípke, alebo prechladnutí. Keď sa náhodou stane, že dieťa ochorie, netreba hneď panikáriť. Ak sa obávate, že by mohlo ísť o koronavírus Covid -19, kontaktujte pediatra telefonicky, ten určí ďalší postup liečby.

Môžu byť za tým protilátky

Odborníci sa domnievajú, že Covid -19 nenapadá deti práve preto, lebo sa častejšie nakazia inými typmi koronavírusov, ktoré spôsobujú napríklad nádchu. Je preto možné, že majú vytvorené protilátky, ktoré ich pred Covid -19 chránia. Pravdou je aj to, že deti majú lepšiu imunitu ako dospelí.

“Musí existovať dôvod, prečo sa tento vírus správa ináč u detí, ale zatiaľ to nie je jasné,” uviedla Nathalie MacDermott z King's College London.

Podľa Kráľovskej vysokej školy pôrodníkov a gynekológov to, že je žena tehotná neznamená, že je náchylnejšia ochorieť na Covid -19. Odborníci tiež uviedli, že neexistuje dôkaz o tom, že vírus sa môže počas tehotenstva prenášať na dieťa.

Ovplyvňuje viac mužov

Z prvých štúdií vykonaných v Číne sa zdá, že koronavírus ovplyvňuje viac mužov ako ženy. Ochorenie sa zhoršuje, ak dotyčný trpel už predtým nejakým civilizačným ochorením, mal zniženú imunitu, alebo bol fajčiar. Údaje z Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ukázali, že v prvých šiestich týždňoch po prepuknutí bol počet mužov a žien infikovaných vírusom Covid-19 takmer rovnaký. Miera ich prežitia sa však výrazne líšila, žien zomrelo 1,7 percenta z počtu nakazených, u mužov to bolo 2,8 percenta. Príčinou môže podľa odborníkov byť životný štýl, ale aj fakt, že muži fajčia viac ako ženy. V Číne tomuto zlozvyku holdujú skôr muži, čo môže viesť k oslabeniu imunitného systému.

Symtómy ochorenia

  • výtok z nosa
  • kašeľ
  • bolesť hrdla
  • dýchavičnosť
  • vysoká teplota

Fotogaléria


Tagy:
deti vírus prevencia choroby príznaky koronavírus

2020-03-16 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia