KORONAVÍRUS Správny spôsob, ako si zakryť ústa pri kašli: Jedine takto zabránite šíreniu mikróbov!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-14 15:00:00

Zakryť si pri kašli a kýchaní ústa nie je len súčasťou etikety, ale pomáha to znižovať šírenie choroboplodných zárodkov, vrátane vysoko nákazlivého koronavírusu! Dôležitý je však spôsob, akým to robíte.

Koronavírus, rovnako ako aj chrípka, sa šíri cez mikroskopické kvapôčky vylúčené infikovanou osobou, zvyčajne kašľom, no tiež kýchaním a kontaktom z úst do úst. Vedci vďaka vysokorýchlostnej kamere na sledovanie respiračného oblaku kvapiek vylúčených kýchaním zistili, že sila kýchania má potenciál šíriť choroboplodné zárodky, preto je rovnako nebezpečné ako kašeľ. Dôležité je zakryť si vtedy ústa správnym spôsobom, čo má veľký zmysel pri zabránení šírenia týchto chorôb, vrátane ďalších respiračných ochorení, upozorňuje verywellhealth.com.

Čítajte tiež: Najväčšie CHYBY pri varení, ktoré bránia chudnutiu: Odstráňte nenápadné zlozvyky v kuchyni!

Nesprávny spôsob zakrývania úst šíri chorobu

Okrem umývania rúk vodou a mydlom alebo pomocou dezinfekčného prostriedku je jedným z najdôležitejších a najúčinnejších spôsobov zakrývanie úst pri kašli. Nie je to nič zložité, no veľa ľudí to robí nesprávnym spôsobom. Keď zakašleme do holej dlane, čo robíme asi najčastejšie, baktérie sa rozšíria na všetko, čoho sa následne dotkneme!

Odborníci zdôrazňujú, že pri kašli a kýchaní je dôležité zakryť si ústa vreckovkou, ktorú potom treba vyhodiť do koša. Ešte lepšie ako papierovú, je použiť klasickú látkovú vreckovku, ktorú, ak nechcete hneď vyhodiť, treba oprať pri vysokej teplote. No i tak si potom treba umyť ruky mydlom alebo použiť dezinfekciu.

Ak nemáte po ruke vreckovku, môžete kašlať či kýchať do vnútorného lakťa. Ak ste to ešte tak nikdy nerobili, vyskúšajte to. Je to rovnako ľahké ako zakryť si ústa dlaňou, no na rozdiel od nej si lakťom neotvárame dvere, nepodávame ho iným ľuďom, ani si neberieme ním jedlo. Šanca na šírenie choroboplodných zárodkov takto významne klesá.

Čo robiť pri kašli a kýchaní

  • Kašľať (kýchať) do ohnutého lakťa
  • Kašľať (kýchať) do vreckovky
  • Po kašli (kýchaní) si umyť a vydezinfikovať ruky
  • Pred dotýkaním sa kľučiek a iných povrchov si umyť ruky

Čo nerobiť pri kašli a kýchaní

  • Kašľať (kýchať) do vzduchu
  • Kašľať (kýchať) do nezakrytých dlaní
  • Kašľať na ostatných ľudí
  • Po kašli do dlaní sa dotýkať kľučiek a iných povrchov

Chráňte nielen seba, ale aj ostatných

Zakrývanie si úst pri kašli a kýchaní vreckovkou alebo namiesto dlane použiť vnútorný lakeť výrazne zníži počet choroboplodných zárodkov, ktoré sa môžu šíriť na ďalších ľudí a predmety okolo vás. Aj keď vám sa vaša choroba nemusí zdať nebezpečná, pre niekoho, na koho sa prenesú vaše mikróby, môže byť oveľa závažnejšia.

Stačí pritom tento jednoduchý krok, aby ste sa správali k okoliu zodpovednejšie. Je to dokonca také jednoduché, že by ste to mali učiť aj deti.

Fotogaléria


Tagy:
kašeľ prevencia kýchanie príznaky koronavírus

2020-03-14 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia