Veľký OMYL o rúškach na tvár? Iba v tomto prípade ochránia pred rizikom nákazy koronavírusom

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-09 06:00:00

Keďže nový koronavírus zatiaľ nevykazuje žiadne známky spomalenia, odborníci neustále apelujú na dodržiavanie preventívnych opatrení. Mnoho ľudí považuje za jedným z nich nosenie rúška na tvári v nádeji, že by to mohlo zastaviť šírenie vírusu. Ide však o omyl, ak ich nosia nesprávne!

Lekárne a iné obchody hlásia nedostatok ochranných rúšok na tvár, čo je dôkazom toho, ako sa na ne ľudia spoliehajú. 

Odborníci však upozorňujú, že rúška nesplnia svoj účel, ak nie sú správne nosené, ako sa uvádza na forbes.com. Jeden lekár dokonca varuje, že by to mohlo situáciu v skutočnosti ešte viac zhoršiť a mohlo by sa zvýšiť riziko, že sa nakazíte koronavírusom. 

Čítajte tiež: Menej známe príznaky, ktoré sa môžu skrývať za koronavírusom: Aj takto sa môže ukázať!

Veľká chyba pri nosení rúška

Špecialista na prevenciu pred infekciami Eli Perencevich a profesor medicíny a epidemiológie na Vysokej škole lekárskej v Iowe uviedol na sociálnej sieti, že masky na tvár nechránia priemerného človeka. Ak ich totiž ľudia budú nosiť nesprávne, kontaminujú samých seba!

Profesor Perencevich dodal: „Nikdy som nevidel osobu, aby dodržiavala hygienu rúk pred odstránením masky na verejnosti a po tom!“ Odborník zároveň pokračuje a zdôrazňuje, že priemerný zdravý človek nemusí nosiť ochranné rúško na tvár: "Neexistujú dôkazy o tom, že by ich masky ochránili. Nosia ich nesprávne a môžu tým zvýšiť riziko infekcie, pretože sa častejšie dotýkajú tváre.“

Ak máte chrípku alebo si myslíte, že máte nový koronavírus, v tom prípade by ste si nasadili masku, aby ste ochránili ostatných. Iní experti však varujú, že rúška by mohli dodávať „falošný pocit bezpečia“. Ben Killingley, konzultant v University College London Hospital dodal, že ich nosenie by mohlo u mnohých vyvolať mylný pocit istoty. Budú si myslieť, že im nič nehrozí, a to môže viesť k ignorovaniu iných praktík, ktorými možno predísť infekcii, napríklad hygieny rúk. 

Niečo podobné sa týka aj rukavíc. Ak si ich dáte, budete sa dotýkať pravdepodobne všetkého, čoho by ste normálne robili holými rukami, a pravdepodobne ani neuvažujete o ich vyčistení skôr, ako sa dotknete svojej tváre. Avšak, vaše ruky sa zahrievajú a potia vo vnútri rukavíc, čo vytvára ešte lepšie prostredie pre rast mikróbov. 

Oficiálne odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je, že „ak ste zdraví, musíte masku nosiť iba vtedy, ak sa staráte o osobu s podozrením na infekciu koronavírusu COVID-19“.

Ako ho správne používať?  

Treba teda vedieť, ako sa má rúško správne používať! Špecializovaná agentúra Organizácie Spojených národov vysvetlila, že pred nasadením masky by sa mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá vrátane čistenia rúk prípravkom na báze alkoholu alebo mydlom a vodou.

Zakryte si rúškom ústa a nos a uistite sa, že medzi vašou tvárou a maskou nie sú žiadne medzery. Počas používania sa masky už nedotýkajte. Ak to urobíte, očistite si ruky. V kritickom prípade je nutné rúško ihneď vymeniť za nové, ak bude nasiaknuté vlhkosťou. Odstráňte ho vždy len zozadu a nedotýkajte sa prednej strany rúška. Ihneď ho zahoďte do koša a následne si umyte ruky mydlom a vodou. 

Fotogaléria


Tagy:
prevencia rúško infekcia koronavírus

2020-03-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia