ZLOZVYK, ktorý zvyšuje riziko nákazy koronavírusom: Odstráňte ho a zachráňte si zdravie

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-08 06:00:00

Vedci varujú, že jeden z najrozšírenejších zlozvykov, ktorému holdujú milióny ľudí na svete by mohol zvýšiť pravdepodobnosť vzniku koronavírusu u človeka. Oslabuje pľúca a priebeh choroby by mohol byť u týchto ľudí komplikovanejší ako u ostatných, ktorí netrpia touto závislosťou.

Vedci varujú, že fajčiari môžu čeliť zvýšenému riziku koronavírusu a môžu mať horšie príznaky! Podľa odborníkov táto neresť oslabuje funkciu pľúc a ľudia tak môžu byť viac náchylnejší na smrteľné baktérie. 

Čítajte tiež: Menej známe príznaky, ktoré sa môžu skrývať za koronavírusom: Aj takto sa môže ukázať!

Dôvod, prečo skoncovať s cigaretami

Aj keď zatiaľ nemožno hovoriť o priamom spojení medzi fajčením a koronavírusom Covid-19, odborníci tvrdia, že tí, ktorí fajčia, by mohli byť vystavení väčšiemu riziku. Epidemiologička Saskia Popescuová varuje, že ktokoľvek s anamnézou fajčenia môže byť zraniteľnejším na vírus, ako sa píše na businessinsider.com.

 „Keďže koronavírus Covid-19 je respiračným ochorením a často spôsobuje zápal pľúc, výskyt fajčenia v anamnéze môže zvýšiť riziko závažnejších respiračných ťažkostí alebo zápalu pľúc,“ upozorňuje odborníčka, s ktorou súhlasí aj špičkový doktor v Británii Chris Whitty. 

Ten má jednoznačný odkaz pre fajčiarov. Mali by okamžite prestať s týmto zlozvykom a zahodiť svoju poslednú cigaretu. Ak uvažujete dlhé roky o tom, že sa vzdáte fajčenia, teraz je ten správny čas. Takto škodíte nielen sebe, ale aj iným ľuďom, ktorí sú zdraví. 

Profesor Robert Dingwall, odborník v oblasti verejného zdravia na Univerzite Nottingham Trent sa pripája k odborníkom: „Vážne zdravotné problémy sú pravdepodobnejšie u silných fajčiarov. Avšak, v zásade akékoľvek predchádzajúce poškodenie pľúc toto riziko zvyšuje. Ak máte poškodené pľúca, trpeli ste na pľúcne ochorenie pneumoniokózu alebo fajčíte, určite je dôvod na obavy.“

Ako dodal, je nepravdepodobné, že to ovplyvní šancu na získanie choroby, ale ak by ste ochoreli, mohlo by to viesť k vážnejším komplikáciám.

Zhoršujú priebeh koronavírusu

Profesorka Sanjaya Senanayakeová z Austrálskej národnej univerzity (ANU) uviedla, že zatiaľ čo nebolo zistené priame spojenie medzi fajčením a novým koronavírusom, fajčenie zvyšuje pravdepodobnosť vzniku iných zdravotných problémov a ochorení, ktoré zhoršujú Covid-19. Fajčenie sa totiž spája s inými chorobami, ako sú chronické pľúca a chronické srdcové choroby. Tie môžu spôsobiť horší priebeh koronavírusu. 

Je dosť možné, že spojenie medzi fajčením a novým koronavírusom sa nakoniec potvrdí. Aspoň sa to pridáva k ďalším dôkazom, ako je fajčenie nebezpečné. 

Napríklad prví dvaja pacienti, ktorí zomreli vo Wu-chane, boli dlhodobí fajčiari. Navyše, po vykonaní analýzy prvých 8 000 prípadov koronavírusu, ktorí spravili vedci z Číny a USA, sa zistilo, že muži  boli s väčšou pravdepodobnosťou diagnostikovaní s týmto ochorením a mali príznaky vrátane pneumónie. Čína má v skutočnosti najväčšiu populáciu fajčiarov na svete – predstavuje takmer tretinu fajčiarov na svete, pričom dve percentá tvoria ženy. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie fajčenie prevencia koronavírus

2020-03-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia