SPRÁVNE umývanie rúk, o ktorom mnohí nevedia: Len takto môžete zabrániť šíreniu koronavírusu

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-06 17:15:00

Dôkladným umývaním rúk a dodržiavaním základných hygienických návykov môžu ľudia zabrániť šíreniu nového koronavírusu COVID-19. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Ako?  

Každé umývanie rúk by malo trvať 40 až 60 sekúnd. Ruky by sa podľa hygienikov mali navlhčiť teplou vodou a nabrať si treba dostatočné množstvo mydla. Ruky si treba potierať podľa ÚVZ spôsobom dlaň o dlaň.

Čítajte tiež: Najväčší nepriatelia pečene ukazujú svoju silu: Tieto NÁVYKY potichu zabíjajú orgán

"Pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a opačne. Trením čistite spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a opačne, následne zovrite prsty jednej ruky do dlane a potierajte si ich oproti druhej dlani," vysvetľuje ÚVZ.

Uvádza tiež, že ruky si následne treba opláchnuť vodou a dôkladne utrieť jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom.

Kedy? 

Ruky by si ľudia mali umývať po každom návrate domov či do práce z vonkajšieho prostredia. Taktiež pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po ceste v hromadnej doprave, pred, počas a po príprave jedla, po každom použití toalety, pred zaobchádzaním s bábätkom a po výmene plienky, po manipulácii s odpadom či so zvieraťom a jeho krmivom. Ľudia by si ruky mali umývať aj pred a po návšteve nemocnice a lekára, uvádza ÚVZ.

Na Slovensku sa v piatok potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia umývanie rúk koronvírus

2020-03-06 17:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia