Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Menej známe príznaky, ktoré sa môžu skrývať za koronavírusom: Aj takto sa môže ukázať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Celý svet je kvôli nemu v pozore! Koronavírus s označením Covid-19 sa môže prejaviť aj inak, ako príznakmi vrátane vysokej horúčky, únavy a bolestí svalov a hlavy. Môže zanechať nepríjemné stopy na pľúcach a sťažiť dýchanie.

Spôsobuje poškodenie v pľúcach

Je veľmi nákazlivý. Hygienici a lekári v súvislosti s vírusom neustále upozorňujú na zásady, ktoré treba dodržiavať, čím sa zníži riziko, že sa choroba bude týkať aj vás. Hoci príznaky sa podobajú chrípke, keďže medzi hlavné prejavy patrí horúčka a kašeľ, vo vážnejších prípadoch sa môže koronavírus prejaviť spôsobmi, o ktorých mnohí nevedia. 

Čítajte tiež: Najväčší nepriatelia pečene ukazujú svoju silu: Tieto NÁVYKY potichu zabíjajú orgán

Profesor virológie na univerzite v anglickom metropolitnom grófstve Surrey Nicolas Locker upozorňuje aj na ďalšie symptómy, ktoré sa môžu objaviť u nakazených vírusom, ako sa píše na sciencebusiness.net: „Od decembra 2019 sa potvrdilo, že u viac ako 15 000 infikovaných ľudí nový koronavírus spôsobil zápal pľúc. Klinické príznaky sa prejavujú u pacientov s horúčkou, suchým kašľom, dýchavičnosťou, dyspnoe, bolesťami hlavy a pneumóniou, teda zápalom pľúc. Ochorenie vedie k progresívnemu zlyhaniu dýchacích ciest, ktoré spôsobí alveolárne poškodenie (alveoly sú maličké mechúriky v pľúcach) a dokonca aj smrť, ako je vidieť na viac ako 300 prípadoch. Bežnými príznakmi je pneumónia vyvolaná vírusom a zvýšenie telesnej teploty.“

Menej známe príznaky, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O dyspnoe

Dyspnoe je odborný výraz pre krátkosť dychu. Inak sa nazýva ako dýchavica a ide o pocit nedostatku vzduchu. Tento zdravotný problém môže byť krátkodobý a mierny, no taktiež dlhotrvajúci a závažný. Prejavuje sa nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami ako je pocit dusenia, sťažené dýchanie, zvieranie hrude, búšenie srdca, piskľavé dýchanie a kašľanie.

Ak sa chcete vyhnúť nákaze koronavírusom, treba dbať na určité preventívne opatrenia. Umývajte si často ruky mydlom a vodou, vyhýbajte sa kontaktu s nakazenými, nedotýkajte sa oblasti úst, očí a nosa a pri kašľaní alebo kýchaní si prikryte ústa vreckovkou. To je len zlomok toho, čo treba dodržiavať, aby ste minimalizovali nákazu vírusom. 

Viac o téme: ChorobaVírusNákazaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9